Ξένοι εργάτες χωρίς πλαφόν σε περισσότερους τομείς - Έρχονται αλλαγές

Βάσει των όσων προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, η αποκοπή στους μισθούς ξένου εργατικού δυναμικού για σκοπούς στέγασης αυξάνεται από το 10% στο 25%, αλλά υπό προϋποθέσεις

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, η οποία δεν αποκλείεται από βδομάδας να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από σειρά επαφών που άρχισαν από πέρσι για το θέμα, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη θέσει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων τις προτάσεις τους αναμένοντας σχόλια και παρατηρήσεις μέχρι το τέλος της παρούσας εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, με τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας για τα νέα  κριτήρια απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, το ποσοστό ξένου προσωπικού που μπορεί να εργοδοτήσει μια επιχείρηση/εργοδότης δεν διαφοροποιείται και παραμένει στο 30% του μέσου όρου των εργαζομένων τους ή στο 50% εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν όμως πως με την πρόταση αυξάνονται οι τομείς της οικονομίας για τους οποίους δεν υπάρχει πλαφόν/οροφή, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαθέτουν μόνο ξένο προσωπικό λόγω προφανώς μη εξεύρεσης Κυπρίων αλλά και κοινοτικών εργαζομένων.
Ήδη σήμερα δεν τίθεται ανώτατο ποσοστό στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και συλλογής σκυβάλων στους οποίους φαίνεται να προστίθενται μεταξύ άλλων η ανακύκλωση, τα πτηνοσφαγεία, ο καθαρισμός αποχετεύσεων και η ιχθυοκαλλιέργεια. Αυξημένο ποσοστό, πέραν του 50% προτείνεται δε και για μερικούς άλλους τομείς όπως για τα σφαγεία.

Μεγαλύτερη αποκοπή για στέγη

Όπως αναμενόταν, εξάλλου, η νέα στρατηγική προβλέπει επίσης, υπό προϋποθέσεις, αύξηση της ποσοστιαίας αποκοπής στους μισθούς των ξένων εργαζομένων για σκοπούς στέγασής τους από το 10% στο 25%, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως η αύξηση της αποκοπής η οποία ήταν αίτημα της εργοδοτικής πλευράς εδώ και αρκετό διάστημα λόγω της εκτόξευσης του κόστους στέγασης στη χώρα θα επιτρέπεται εφόσον η επιχείρηση παρέχει στέγαση σε καταλύματα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες και καθορίζονται στα όσα προτείνει το Υπουργείο.
Μεταξύ άλλων οι προδιαγραφές αναφέρουν πως το κατάλυμα/υποστατικό θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο εφόσον φιλοξενεί γυναίκες και άνδρες, καθορίζουν μίνιμουμ τετραγωνικά για έκαστο άτομο και σειρά υπηρεσιών όπως θέρμανση, κλιματισμό, συγκεκριμένων χώρων υγιεινής ανά άτομο που πρέπει να προσφέρει το κατάλυμα.

Διαβάστε επίσης: Στα €952,5 εκατ. μετά την φορολογία τα κέρδη των κυπριακών τραπεζών το 9μηνο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ