Πως θα κινηθεί η αστυνομία για τις ποινικές έρευνες του Συνεργατισμού

Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί.

Της Γιώτας Αποστολίδου 

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, στις οποίες, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νέος Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο νέος Υπαρχηγός, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, καθώς και ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης του Οικονομικού Εγκλήματος, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της Αστυνομίας για τις δαιδαλώδεις ποινικές έρευνες για τον Συνεργατισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα σήμερα έχει προγραμματιστεί καθοριστική συνάντηση στη Νομική Υπηρεσία του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας με τον Γενικό Εισαγγελέα.  

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα επόμενα βήματα, με στόχο τη στοιχειοθέτηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων.

Η διερεύνηση αναμένεται να είναι δαιδαλώδης και χρονοβόρα. 

Επικεφαλής των ερευνών θα είναι το ΤΑΕ Αρχηγείου και το κλιμάκιο Οικονομικού Εγκλήματος. 

Αναμένεται να εμπλακούν και τα Επαρχιακά ΤΑΕ, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή εμπειρογνωμόνων, εκτός Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Θεωρείται δεδομένο πως θα ληφθούν νέες καταθέσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται κατά την πορεία της διερεύνησης να κριθεί απαραίτητο και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων.

Οι αστυνομικές έρευνες δεν θα αρχίσουν από το μηδέν, αλλά στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής. 

Θ΄αγγίξουν και τις δύο επίμαχες περιόδους του Συνεργατισμού, πριν και μετά το 2013. 

Για την προ του 2013 εποχή, θα διερευνηθούν επιλήψιμες συμπεριφορές, που φέρονται, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύφους 1,5 δις ευρώ.  

Η συγκεκριμένη πτυχή της έρευνας θ΄ αφορά ως γνωστό  συνολικά 27 πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.  

Για την περίοδο μετά το 2013 μέχρι την κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018, θα διερευνηθούν συμπεριφορές από διάφορα πρόσωπα για εφτά συνολικά θέματα, όπως συγκεκριμένες παραχωρήσεις και διαγραφές δανείων. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ