e-kalathi: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και ποια προϊόντα εξαιρούνται

H αντίστοιχη πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ελλάδα έχει χαμηλή απήχηση, σύμφωνα με τον γ.γ. του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου - Ποιοι οι λόγοι

Από την προηγούμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας e-kalathi. Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής περιόδου που θα διαρκέσει δέκα μέρες, εικονικοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν το καλάθι αγορών τους, επιλέγοντας από μια γκάμα 478 προϊόντων με πραγματικές τιμές. Οι τιμές αυτές θα ανανεώνονται καθημερινά από τις συνεργαζόμενες υπεραγορές. Σκοπός της πιλοτικής λειτουργίας είναι η επισήμανση και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν όταν το εργαλείο δοθεί και στους καταναλωτές, στις 4 Μαρτίου, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο Υπ. Ενέργειας.

Απλή διαδικασία και εύκολη πλοήγηση

Για το κατά πόσο η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας βαίνει καλώς ή έχουν προκύψει τυχόν προβλήματα, μίλησε χθες ο Μάριος Αντωνίου γ.γ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου στο κρατικό ραδιόφωνο. 

Ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα, χάρη στην αποτελεσματική δουλειά του αναδόχου. Τόνισε επίσης ότι η εισαγωγή  478 κωδικών των προϊόντων γίνεται σωστά στο σύστημα, επιτρέποντας στον καταναλωτή να δημιουργήσει το καλάθι αγορών του και να δει τις πιο συμφέρουσες επιλογές υπεραγορών. Ο κ. Αντωνίου περιέγραψε τη διαδικασία ως απλή και χωρίς δυσκολίες, επισημαίνοντας την εύκολη πλοήγηση και την κατηγοριοποίηση των προϊόντων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, ενδέχεται η κάθε υπεραγορά να μην διαθέτει το σύνολο των 478 προϊόντων. Επομένως, ο καταναλωτής οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην υπεραγορά της προτίμησής του, καθώς και τη γεωγραφική της θέση, πριν προβεί στις αγορές του.

Σε μια συγκριτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ μεγάλων υπεραγορών με τη χρήση ενός εικονικού καλαθιού 10 προϊόντων, διαπιστώθηκε μια μικρή απόκλιση τιμής της τάξεως του 1,5 ευρώ. Ενδεχομένως, ο καταναλωτής να κρίνει ότι η συγκεκριμένη διαφορά δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει τη μετακίνησή του σε άλλη υπεραγορά.

Ποια προϊόντα αποκλείονται

Από την πλατφόρμα του  e-kalathi δεν περιλαμβάνονται φρέσκα προϊόντα, όπως είδη κρεοπωλείου, είδη φρουταρίας καθώς και προϊόντα ειδικής ετικέτας που έχει κάθε υπεραγορά στην γκάμα της, όπως επισήμανε ο γ.γ. του Συνδέσμου. 

Η απουσία γραμμωκώδικα στα προϊόντα χύμα κρέατος καθιστά δυσχερή την ένταξή τους στην πλατφόρμα e-kalathi, καθώς οι ποιοτικές διαφορές και η ανομοιομορφία καθιστούν αδύνατη τη σύγκριση, εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

Ο γ.γ.  του ΠΑΣΥΛΕ επισήμανε ότι το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή τιμής από τις υπεραγορές, γεγονός που αποσκοπεί στην αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων με τους καταναλωτές

Ποια θα είναι η χρησιμότητα της πλατφόρμας -  Το παράδειγμα της Ελλάδας

Σχετικά με την αποδοτικότητα και τη χρησιμότητα του  e-kalathi, καθώς και την πιθανή ανταπόκριση του κυπριακού κοινού, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι η υπερβολική δημοσιότητα δεν είναι ωφέλιμη καθώς προκαλεί ενδεχομένως υπέρμετρες προσδοκίες.  Εκτίμησε ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη γνώση των τιμών και των προσφορών κάθε υπεραγοράς, καθώς και των πιθανών αποκλίσεων. Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα ίσως εξυπηρετεί κυρίως ως μέσο επιβεβαίωσης των πληροφοριών που ήδη κατέχουν οι καταναλωτές.

Εν συνεχεία, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και δυόμισι χρόνια, επισημαίνοντας τη χαμηλή της απήχηση. Εξήγησε ότι η περιορισμένη χρήση της πλατφόρμας από τους Έλληνες καταναλωτές οφείλεται στην απουσία φρέσκων προϊόντων, τα οποία, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν περιλαμβάνονται ούτε στην κυπριακή εφαρμογή. Επιπλέον, η αυξανόμενη τάση των καταναλωτών προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία είναι ποιοτικά ισοδύναμα με τα επώνυμα αλλά πιο οικονομικά, δεν συμπεριλαμβάνονται στην πλατφόρμα.

Τέλος, ο κ. Αντωνίου ενημέρωσε ότι η πιλοτική δοκιμασία του e-kalathi ολοκληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις έως τις 3 Μαρτίου. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στους Κύπριους καταναλωτές από τις 4 Μαρτίου, ενώ το σχετικό διάταγμα θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Τέλος οι πολλαπλές συντάξεις, αλλά για τους μελλοντικούς αξιωματούχους - Στη Βουλή 2 νομοσχέδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ