Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος
Ο φόβος του πολιτικού κόστους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα αποτροπής των οικονομικών κρίσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη.
Μιλώντας στο ένθετο «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα» στο πλαίσιο της «Πρώτης Εκπομπής» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι χρειάζεται προσπάθεια και κόπος, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας, καθώς προβλήματα και εμπόδια παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς.
«Σε πολιτικό επίπεδο, πάντα υπήρχαν αυτά τα διλήμματα. Γι’ αυτό δημιουργούνται ανεξάρτητοι θεσμοί και νομοθεσίες τα οποία περιορίζουν κάπως αυτό τον κίνδυνο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα τον εξαλείψουν ποτέ, διότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι. Δεν θα μπορέσει ποτέ η δημοσιονομική πολιτική να καθορίζεται απόλυτα από αριθμητικούς κανόνες και τεχνοκράτες. Σε μια δημοκρατική κοινωνία χρειάζεται η πολιτική απόφαση», είπε.
Υπογράμμισε δε ότι πλέον έχουν ληφθεί εκ μέρους της ΕΕ μια σειρά από μέτρα, τόσο προληπτικού όσο και διορθωτικού χαρακτήρα τα οποία η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να τηρεί.
Μαθαίνουν από τα λάθη τους;
Ερωτηθείς αν οι πολιτικοί της Κύπρου μαθαίνουν από τα λάθη τους, απάντησε -όχι και τόσο αισιόδοξα- ότι «ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμα και σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λύθηκε από την μια μέρα στην άλλη.
«Επικαλούμαστε σήμερα τους Νορβηγούς ή τους Ολλανδούς, αλλά ακόμα κι αυτοί δεν ήταν πάντα δημοσιονομικά “νοικοκυρεμένοι”, είχαν και φούσκες στην Ιστορία τους. Απλώς σιγά-σιγά κατάφεραν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Είτε το πάθημα της κρίσης, είτε η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια με την οποία ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία κι εμπειρίες, αποτελούν ευκαιρίες για εμάς να περάσουμε αυτή την νοοτροπία στην κοινωνία μας και στους πολιτικούς. Αν γίνει αυτό, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν», είπε.
Γιατί δε προβλέψαμε την κρίση;
Στο ερώτημα γιατί η ΕΕ δεν κατάφερε να αποτρέψει την οικονομική κρίση που έπληξε τις χώρες της Ευρώπης, της Κύπρου περιλαμβανομένης, δεδομένου ότι είχε ήδη ξεσπάσει στις ΗΠΑ, ο κος Γεωργιάδης απάντησε ότι η ανθρωπότητα αντιμετώπισε το συγκεκριμένο πρόβλημα πολλές φορές στην Ιστορία της.
«Ακόμα και η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υπερπληθωρισμού και υπερδανεισμού. Οι οικονομολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απαντήσουν αυτά τα ζητήματα, υπό την έννοια να προλάβουν τις κρίσεις. Αυτό που έχουν επιτύχει όμως είναι να ενεργούν λίγο πιο δραστικά, λίγο πιο προληπτικά και στο διορθωτικό κομμάτι να γίνονται πιο αποτελεσματικές δράσεις, ώστε το κόστος για τον πολίτη να είναι ηπιότερο από ό,τι ήταν με τους παλιούς μηχανισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι ναι μεν ο κύκλος της οικονομίας αναπόφευκτα θα υπάρχει, ωστόσο εμείς οφείλουμε να μετριάσουμε τα «πάνω» και τα «κάτω» του κύκλου.
Αυτό, πρόσθεσε, προσπαθεί να κάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ το οποίο η Κύπρος έχει υιοθετήσει.
Πειραματόζωο η Κύπρος;
Σχολιάζοντας την άποψη ότι η Κύπρος λειτούργησε ως «πειραματόζωο» μέσω του κουρέματος, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ναι μεν κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί διασώσεις με ίδια μέσα (bail in), αλλά εν προκειμένω το τραπεζικό σύστημα ήταν τόσο μεγαλύτερο και τόσο μεγάλο το κούρεμα που έπρεπε να γίνει, που κανείς δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα ερχόταν.
«Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ποτέ στην Ιστορία του κόσμου δεν υπήρξε ένα τόσο μεγάλο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την οικονομία να βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση και να ληφθούν τόσο δραστικά μέτρα», επισήμανε και είπε ότι γι’ αυτό τον λόγο κανείς δεν πήρε το ρίσκο να απαριθμήσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.