Στην ατζέντα της Επ. Οικονομικών μεταξύ άλλων το Ταμείο Αλληλεγγύης 

Καθώς και η συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους και το Συμβούλιο Οικονομίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει μια πρώτη ουσιαστική συνάντηση, συζήτηση μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κα των μελών του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, για συζήτηση των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται το Συμβούλιο, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άγγελος Βότσης.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο κ. Βότσης είπε ότι το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, είναι το Συμβούλιο το οποίο έχει διοριστεί από την Προεδρία για να συμβουλεύει την Κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την οικονομία και ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
 
«Ξεκίνησε ότι θα είναι μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά οι συνάδελφοι μπήκαν σε ουσιαστική συζήτηση, εισηγήσεις, ερωτήσεις και κρίναμε ότι θα είναι χρήσιμο να θεσμοθετήσουμε αυτή την συνάντηση δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο και έχει γίνει αυτό το αποδεκτό, ξεκινώντας μάλιστα, εάν το πρόγραμμα όλων βολεύει, την ερχόμενη Δευτέρα, για να ανταλλάξουμε απόψεις και επί των εισηγήσεων που η Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας έχει ήδη θέσει ενώπιον της Κυβέρνησης», πρόσθεσε.   
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισηγήθηκε, και έγινε αποδεκτό, να υπάρχει και ένας μηχανισμός παρακολούθησης ποιες από τις εισηγήσεις υλοποιούνται, «ούτως ώστε και η Βουλή να είναι ενήμερη τι ακριβώς θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα, ώστε οι εισηγήσεις, που κρίνονται και από εμάς θετικές, να μπορούν να βρίσκουν τρόπο υλοποίησης», όπως είπε.
 
«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε την ερχόμενη Δευτέρα να είναι η πρώτη ουσιαστική πλέον συνάντηση, συζήτηση μαζί με την Επιτροπή των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται», συμπλήρωσε.
 
Ο περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019
 
Αναφορικά με το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, ο κ. Βότσης είπε ότι συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.
 
«Είναι πρόταση νόμου, συναδέλφων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατά πόσο μπορούν στους δικαιούχους αυτού του Ταμείου να είναι και νομικά πρόσωπα, υπό κάποιες, βεβαίως προϋποθέσεις. Να μην είναι θεσμικοί επενδυτές, να μην είναι εταιρείες, οι οποίες να έχουν συγκεκριμένο κύκλο εργασιών», πρόσθεσε.
 
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Βότσης, ανέμεναν να δουν την άποψη τόσο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων όσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών.
 
«Το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με τους σκοπούς της πρότασης της συγκεκριμένης, γι΄ αυτό οι εισηγητές της πρότασης αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μόνοι μας την όλη προσπάθεια, παρά τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών και θα ολοκληρώσουμε την πρόταση λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για να μπορεί να λειτουργήσει αυτό το θέμα και να είναι δυνητικά δικαιούχοι, και νομικά πρόσωπα, εφόσον βεβαίως η Επιτροπή που θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα αποφασίσει ότι δικαιούνται και αυτοί οποιαδήποτε βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης», συμπλήρωσε.   
 
Ο περί του Εφημεριακού Κλήρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Νόμος του 2019

Όσον αφορά τον Εφημεριακό Κλήρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Νόμο, ο κ. Βότσης είπε ότι είναι η συμφωνία του 1971, η οποία δεν είχε υλοποιηθεί στο κομμάτι που αφορούσε την μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας που θα δινόταν έναντι της υποχρέωσης του κράτους να επιχορηγεί το 50% του μισθού που οι τότε δάσκαλοι έπαιρναν για να επιχορηγούνται οι εφημέριοι της υπαίθρου.
 
«Δηλαδή είχε γίνει μια συμφωνία το 1971 που έλεγε ότι το κράτος θα αναλαμβάνει το μισό μισθό εισδοχής στην κλίμακα του τότε δασκάλου, το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό το μισό μισθό να τον δίνει το κράτος για τους εφημέριους που λειτουργούν Εκκλησίες στην ύπαιθρο, με υποχρέωση της εκκλησίας να μεταβιβάσει αγροτική γη η οποία τώρα είναι ένα μέρος στα κατεχόμενα και ένα μέρος στις ελεύθερες περιοχές έναντι αυτής της υποχρέωσης του κράτους», ανέφερε.
 
Όπως είπε, έχουν περάσει τόσα - τόσα χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία και στα δύο μέρη.
 
«Το κράτος συνεχίζει να πληρώνει τους εφημέριους της υπαίθρου, όπως τότε καθοριζόταν η ύπαιθρος, αλλά ακόμη δεν έχουν μεταβιβαστεί επισήμως τα τεμάχια αυτά, παρόλο που μας έχουν δείξει σήμερα τίτλους κτηματολογίου όπου καταγράφεται αυτή η δέσμευση πάνω, χωρίς να είναι επίσημη μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας. Έχει έρθει τώρα η τελική συμφωνία ενώπιον μας για να συζητηθεί. Έχουν τεθεί αρκετά ερωτήματα από τους συναδέλφους. Θα απαντηθούν γραπτώς και μόλις απαντηθούν γραπτώς θα ξανά συζητηθεί στην Επιτροπή», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βότσης είπε ότι εάν υπήρξαν κάποιοι λόγοι εθνικού συμφέροντος και για κάποιους λόγους δεν έγινε η πράξη, εφόσον είναι λόγοι εθνικού συμφέροντος δεν πρέπει να τους συζητούμε δημόσια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ