Οι κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις τραπεζικές υπηρεσίες μετά το κλείσιμο των υποκαταστημάτων. Για την επίλυση του προβλήματος, έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση αυτόματων τραπεζικών μηχανών (ΑΤΜ) σε συγκεκριμένες ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου.
Ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας, Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την εγκατάσταση των ΑΤΜ, μίλησε τη Δευτέρα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα. Αρχικά, ο κ. Χριστοφίνας ανέφερε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε μετά από αιτήματα που εισάκουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι από τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να βοηθηθούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.
Μετά από αιτήματα των κατοίκων και συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Οικονομικών και τον Υφυπουργό Προεδρίας με την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου αποφασίστηκε να εγκατασταθούν αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ποιες οι περιοχές της πρώτης φάσης υλοποίησης
Οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος, συνεργαζόμενες με τις κοινότητες στα Εφταγώνια. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις ΑΤΜ στην περιοχή Αμαθούς και στην Ορεινή Λάρνακα. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η περιοχή Σαλαμιού στην Πάφο, το Πελένδρι και ο Καλοπαναγιώτης. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι Τράπεζες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ΑΤΜ και σε άλλες περιοχές σε δεύτερη όμως φάση.
Οι συνταξιούχοι δεν θα επιβαρύνονται με χρεώσεις
Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) θα είναι της JCC, και η εγκατάστασή τους συμφωνήθηκε με την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Επειδή όμως είναι μηχανήματα JCC, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για αναλήψεις μετρητών και πελάτες άλλων εμπορικών Τραπεζών. Επίσης, επεσήμανε ότι μετά από συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι συνταξιούχοι που είναι πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου δεν θα επιβαρύνονται με χρεώσεις για τις αναλήψεις.
Αναφορά έκανε και για τη Μονή Κύκκου που είναι μια από τις περιοχές όπου ζητήθηκε να τοποθετηθούν ΑΤΜ. Ο κ. Χριστοφίνας εξήγησε ότι στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις απομακρυσμένες κοινότητες (Κάμπος, Τσακίστρα, Μιλικούδι, Γερακές), για τις οποίες το πλησιέστερο σημείο εξυπηρέτησης απέχει 22 χιλιόμετρα, οπόταν κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση ΑΤΜ για τη διευκόλυνση των κατοίκων των εν λόγω κοινοτήτων.
Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και νέα μείωση της ανεργίας – Οι νέες προβλέψεις της ΚΤΚ (πίνακας)