Άρωμα ΓεΣΥ στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο

Το Ταμείο αναφέρεται στις σημαντικότερες προκλήσεις για την οικονομία του τόπου με πιο σημαντική αυτή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  

Του Νέστορα Βασιλείου

Σαφής είναι προτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις κυπριακές Αρχές για αντιμετώπιση τυχόν πιέσεων στα δημόσια οικονομικά από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.     

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

"Οι κίνδυνοι από την εισαγωγή του ΓεΣΥ θα μπορούσαν να μειωθούν με την σταθερή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με στόχο να καταστεί ο τομέας της δημόσιας υγείας πιο ανταγωνιστικός, διασφαλίζοντας την ύπαρξη επαρκών κινήτρων για παρόχους και ασθενείς".

Διαβάστε ακόμα: Χωρίς σοβαρούς κραδασμούς το τεστ αντοχής του ΓΕΣΥ

Το Ταμείο βλέπει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την μεγαλύτερη πηγή κινδύνων, παρά τη σημαντική μείωσή τους.

"ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΨΗΛΑ"

"Το επίπεδο των ΜΕΔ εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε., τα επίπεδα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους παραμένουν αυξημένα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για να "καθαρίσουν" οι ισολογισμοί των τραπεζών και να δημιουργηθούν κεφαλαιακά αποθέματα.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ρίξει ταχύτητα το 2019, το Ταμείο αναφέρει ότι παραμένει ισχυρή και βασιζόμενη στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει από τις άμεσες ξένες επενδύσεις. 

"Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ"...

"Η ανάπτυξη, που εκτιμάται σε 3,5% το 2019, οδηγεί σε μείωση της ανεργίας σε 7% έναντι 14,9% το 2015, ενώ το ευρύ δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα πέσει κάτω από 100% σε ύψος 95,2% του ΑΕΠ".

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, η ανάπτυξη, που εκτιμάται σε 3,5% το 2019, οδηγεί σε μείωση της ανεργίας σε 7% έναντι 14,9% το 2015, ενώ το ευρύ δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα πέσει κάτω από 100% σε ύψος 95,2% του ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα πλεονάσματα και να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.  

Όσον αφορά στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς στο δημόσιο το Ταμείο βλέπει ευρεία πολιτική συναίνεση, για αντιμετώπιση του θέματος ακόμη και με τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να επιβληθούν εκ νέου οι περικοπές μισθών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ