Χαλλούμι: Δικαίωμα των αιγοπροβατρόφων να προβούν σε καταγγελία, λέει το Υπ. Γεωργίας

Κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει σύγκλιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής του χαλλουμιού δηλώνει ο γ.δ. του Υπ. Γεωργίας – Στόχος η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος

Τη ξεκάθαρη πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας να χαμηλώσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα του χαλλουμιού ΠΟΠ δείχνει η ήπια τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου σε σχέση με την πρόθεση των αιγοπροβατρόφων να προβούν σε καταγγελία της ΚΔ στην ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο εκπρόσωπος τύπου της συντονιστικής επιτροπής  των αιγοπροβατοτρόφων Γιώργος Δημητρίου ανήγγειλε και μέσω της τηλεόρασης του Σίγμα ότι θα καταγγείλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Γεωργίας δεν εφαρμόζει ορθά τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαλλούμι.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου μιλώντας σήμερα  τηλεφωνικά στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα είπε σε σχέση με το θέμα ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε ομάδας παραγωγών να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του όπως αυτοί αντιλαμβάνονται και μπορούν να προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες».

«Δεν υπάρχει σύγκλιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών»

Συνεχίζοντας ανέφερε «εμείς είμαστε σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει σύγκλιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής του χαλλουμιού». Με λίγα λόγια, υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των παραγωγών χαλλουμιού: τυροκόμων, αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας τόνισε ότι το Υπουργείο εργάζεται για την εφαρμογή του κανονισμού του 2021, ο οποίος απαιτεί την υπεροχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού έως το 2029. Το πρόσφατο διάταγμα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες ποσότητες γάλακτος. Εντούτοις, το Υπουργείο Γεωργίας παραμένει προσηλωμένο στην αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, μέσω στοχευμένων μέτρων και κινήτρων, ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση με τον κανονισμό.

Ποια τα μέτρα που έλαβε το Υπ. Γεωργίας

Ακολούθως, αναφορά έκανε στα μέτρα που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Γεωργίας για να στηρίξει την αύξηση παραγωγής του αιγοπρόβιου γάλακτος. Η Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε τη διάθεση 26 κρατικών τεμαχίων σε κτηνοτροφικές ζώνες για τη δημιουργία νέων μονάδων αιγοπροβάτων. Επιπλέον, το επενδυτικό μέτρο που θα ανακοινωθεί εντός επόμενων ημερών θα εστιάσει στη δημιουργία νέων μονάδων, ενώ η κεφαλική επιδότηση των αιγοπροβάτων αναθεωρείται με στόχο να αυξηθεί η παραγωγικότητα του γάλακτος.

Επίσης, ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για να διασφαλίσει ότι το χαλλούμι παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες. Επίσης, το Υπουργείο συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Γενικό Χημείο του Κράτους με σκοπό να ελέγχει την αυθεντικότητα του κυπριακού χαλλουμιού για να το ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια προϊόντα, είτε αυτά παράγονται στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Λειψυδρία: Στους ώμους των ξενοδόχων και των αφαλατώσεων το μεγαλύτερο βάρος για αποφυγή περικοπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ