Πώς η εταιρική και κοινωνική ευθύνη περνάει μέσα από το σωστό targeting

Τι είναι η Generation Z και γιατί παίζει σημαντικό ρόλο;

Οι στρατηγικές των brands έχουν αλλάξει ριζικά στη digital εποχή και στην εποχή των social media, με νέες τάσεις να δημιουργούνται συνεχώς. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Account Executive για θέματα social media marketing Ειρήνη Κοσμά από το Socialab, κλειδί για μία πετυχημένη στρατηγική στο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί η σωστή στόχευση του κοινού. Αλλά πέρα από τη σωστή στόχευση, αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο για να μπορέσεις να δημιουργήσεις και να αναπτύξεις μία μακροπρόθεσμη σχέση με το κοινό σου, είναι η σωστή, πρώτα απ’ όλα, ανάλυση του.

Ανεξάρτητα όμως από το κοινό που κάθε brand επιθυμεί να στοχεύσει, υπάρχει μία ηλικιακή ομάδα που αξίζει λίγο περισσότερο την προσοχή μας στα πλαίσια της digital καθημερινότητά μας. Και το όνομα αυτής: Generation Z.

Όπως τονίζει, τα άτομα που ανήκουν στη γενιά αυτή (γεννημένοι το διάστημα 1997 έως σήμερα), έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δυναμικά στις αγορές και θα αποτελέσουν μία από τις δυναμικότερες ομάδες στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως που κάνει την ηλικιακή αυτή ομάδα σημαντική για το θέμα του άρθρου αυτού- εκτός από τη στενή σχέση των ατόμων αυτών με τα social media και γενικά με ότι έχει να κάνει με digital- είναι το έντονο ενδιαφέρον τους για τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.  Και γιατί να απασχολεί αυτό ένα brand για τη μελλοντική του στρατηγική;

Γιατί πλέον οι χρήστες, που ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα, και εν δυνάμει πελάτες, αναζητούν brands με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν. Brands τα οποία μιλούν για κάτι παραπάνω, για κάτι σημαντικότερο από αυτό που πουλάνε. Και αυτό είναι μία πρόκληση για τις εταιρείες. Να προσπαθήσουν δηλαδή, να συνδεθούν με τα πιστεύω και τις αξίες του κοινού τους. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία για τα brands. Μία ευκαιρία να  χτίσουν μία αυθεντικότερη σχέση με τους πελάτες τους οδηγώντας τα συνεπώς, σε μία πιο  κερδοφόρα γι’αυτά σχέση.

Σύμφωνα με την ίδια, τα άτομα της γενιάς αυτής γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε μια περίοδο διαρκής αστάθειας σε παγκόσμια κλίμακα. Οικονομική και κοινωνική κρίση, τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή. Οι συνθήκες αυτές έχουν κάνει τους ανθρώπους που ανήκουν  στη γενιά αυτή να είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, οικονομικά συντηρητικοί και να νοιάζονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ταυτόχρονα η αλληλεπίδρασή τους σε όποιο θέμα τους απασχολεί γίνεται σε ταχύτατους ρυθμούς, μέσω της αμεσότητας που τους προσφέρουν τα social media.

CSR: Η μόνη στρατηγική

Τα άτομα έτσι, της Generation Z, θεωρούν τις πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ως βασικό χαρακτηριστικό στην διαδικασία αναγνώρισης προϊόντων και εταιρειών και της ταύτισης μαζί τους. Απορρίπτουν οποιονδήποτε διαχωρισμό με βάση το φύλλο, την εθνικότητα ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις και περιμένουν από τα brands να λειτουργούν με πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα άτομα της γενιάς αυτής λοιπόν, προσδοκούν, και θα συνεχίσουν να προσδοκούν στο μέλλον,  προϊόντα των οποίων η αξία θα αντικατοπτρίζει σημαντικότερες, και προφανώς όχι οικονομικές, αξίες.

Οι CSR πρακτικές όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν στο μέλλον βασικό κριτήριο στην απόφαση των ατόμων για το τι και από που θα αγοράζουν. Και φυσικά λόγω της αμεσότητας και της γρήγορης μετάδοσης της πληροφορίας που προσφέρουν τα social media, τα brands που δε θα συμβαδίζουν με αυτή τη λογική και θα χρησιμοποιούν λάθος πρακτικές,  θα βρίσκονται “εκτεθειμένα.” Το CSR θα αποτελεί τη μόνη στρατηγική, καθώς όπως λένε και εκεί στη μακρινή Αμερική: Stand up to Stand out!

Τα βραβεία

Το συγκρότημα ΔΙΑΣ και η Boussias Communications διοργανώνουν φέτος τα Cyprus Responsible Business Awards για συνολικά εννέα ενότητες:

  • Αριστεία στη Συνεργασία
  • Πρότυπο Επένδυσης
  • Εργαζόμενοι
  • Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Αριστεία στην Επικοινωνία
  • Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (Μικρές – Μεσαίες – Μεγάλες)
  • Cause Advocacy, 8 Τεχνολογία για το Κοινό Καλό
  • ΜΚΟ της Χρονιάς

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ

Υποβολή Υποψηφιοτήτων έως: 28 Ιουνίου 2019

Τελετή Απονομής Βραβείων: Σεπτέμβριος 2019

Υποψηφιότητες: Ειρήνη Ελευθερίου, T: (+357) 2227 4902, M: (+357) 99014 050, E: eleftherioui@diaspublishing.com (link sends e-mail) (link sends e-mail)

Χορηγίες: Μαρία Βαρελάκη, T: (+357) 2258 0819, M: (+357) 96734 392, E: m.varelaki@diasmedia.com

 

Χρυσός χορηγός CYTA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ