9+1 τρόποι για να πετύχει μια μικρομεσαία επιχείρηση

Τι χρειάζεται μια μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να πετύχει τους σκοπούς της;

Στην μετά κρίσης εποχή στην Κύπρο, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν ρολά» και άλλες είδαν τα εισοδήματά τους να βυθίζονται, την ώρα που τα χρέη τους συνέχισαν να τρέχουν.

Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις που μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μόνο αύξησαν το μερίδιό τους στην πίτα του ανταγωνισμού, αλλά και άλλες που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης και αναπτύχθηκαν.

Τι χρειάζεται λοιπόν για μια μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να πετύχει τους σκοπούς της;

Το Semifind δίνει 9+1 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι επιχειρημαρίες τα οποία θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία:

1. Κάνουν μεγάλα όνειρα.

"Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δημιουργούν συχνά κάτι από το τίποτα. Πρέπει να δείτε την επιχείρησή σας με τα μάτια του μυαλού σας και να έχετε πίστη στο όραμά σας..." λέει η Anita Campbell, ιδρύτρια και CEO του SmallBizTrends.com.

2. Εντοπίζουν τις ευκαιρίες.

Αυτά που σήμερα είναι πολύ επιτυχημένα προϊόντα και επιχειρήσεις, μας φαινόντουσαν πολύ παράξενα concept όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά (όπως το Twitter). Αλλά οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σκέφτονται έξω από τα τετριμμένα και βλέπουν προοπτικές εκεί που οι άλλοι αρνούνται.

3. Ξέρουν πώς να εκτελούν τις ιδέες τους.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ιδέες. Αλλά από τη σκέψη μέχρι την εκτέλεση της ιδέας ο δρόμος είναι μεγάλος. Είναι αυτή ακριβώς η ικανότητα που έχουν ορισμένοι επιχειρηματίες να κάνουν πράξη τις σκέψεις και τις ιδέες τους και στο σημείο αυτό διαφοροποιούνται από εκείνους που κάνουν απλώς όνειρα.

4. Κάνουν μικρά βήματα.

"Ακόμη και όταν έχουν μεγάλα σχέδια, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να τα εκπληρώσουν σε μια στιγμή", επισημαίνει η Campbell και συνεχίζει "Δεν έχεις ποτέ αρκετά. Ποτέ αρκετά χρήματα, ποτέ αρκετούς ανθρώπους, ποτέ αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα."

5. Ζητούν βοήθεια.

Πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες επιχειρήσεων έχουν μέντορες. Επιπλέον, αναζητούν ανθρώπους με εμπειρία από τον κλάδο τους που θα συμπληρώσουν τις δικές τους ικανότητες.

6. Είναι ευέλικτοι.

Όπως όλοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν και αυτοί λάθη. Η διαφορά είναι ότι εκείνοι είναι πρόθυμοι να τα δεχτούν και να μάθουν από αυτά και επίσης είναι πρόθυμοι να αλλάξουν γρήγορα καθήκοντα.

7. Έχουν αυτοπεποίθηση.

Δεν αμφισβητούν τον εαυτό τους. Η επιμονή τους τους ωθεί μπροστά και τους κρατά συγκεντρωμένους στο στόχο, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν όπως τα θέλουν.

8. Δεν φοβούνται την αποτυχία.

Ο φόβος της αποτυχίας εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή να κάνουν καινούρια πράγματα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι από την άλλη κατανοούν τους κινδύνους και το ρίσκο και προσπαθούν να τα μετριάσουν χωρίς να σταματούν τα σχέδιά τους.

9. Δημιουργούν δυνατές ομάδες.

Όσο οι επιχειρήσεις μεγαλώνουν τόσο περισσότερους ανθρώπους προσλαμβάνουν. Οι υπεύθυνοι και εργαζόμενοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε επιχείρησης. Οπότε η ικανότητα να κάνει κανείς σωστές προσλήψεις είναι καταλυτική.

10. Μεταβιβάζουν καθήκοντα.

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, ιδιαίτερα όταν η επιχείρηση μεγαλώνει. Από τη στιγμή που θα προσλάβουν κατάλληλους εργαζόμενους, τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους και οι ίδιοι επικεντρώνονται σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα.

Τα βραβεία

Το συγκρότημα ΔΙΑΣ και η Boussias Communications διοργανώνουν φέτος τα Cyprus Responsible Business Awards για συνολικά εννέα ενότητες:

Αριστεία στη Συνεργασία
Πρότυπο Επένδυσης
Εργαζόμενοι
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Αριστεία στην Επικοινωνία
Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (Μικρές – Μεσαίες – Μεγάλες)
Cause Advocacy, 8 Τεχνολογία για το Κοινό Καλό
ΜΚΟ της Χρονιάς
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ

Υποβολή Υποψηφιοτήτων έως: 5 Ιουλίου 2019

Τελετή Απονομής Βραβείων: Σεπτέμβριος 2019

Υποψηφιότητες: Ειρήνη Ελευθερίου, T: (+357) 2227 4902, M: (+357) 99014 050, E: eleftherioui@diaspublishing.com (link sends e-mail) (link sends e-mail) (link sends e-mail) (link sends e-mail)

Χορηγίες: Μαρία Βαρελάκη, T: (+357) 2258 0819, M: (+357) 96734 392, E: m.varelaki@diasmedia.com

Χρυσός χορηγός CYTA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ