5+1 συμβουλές για να γίνετε ένας σωστός leader

Άλλο boss κι άλλο leader.

Είναι γνωστό πως ένα συγκεντρωτικό αφεντικό με πολλές ευθύνες, ιδέες, υποχρεώσεις και follow ups, δυσκολεύεται να κρατήσει ισορροπίες και ίσως κάπου χάνει τη μπάλα μη μπορώντας να προβεί σε σωστό time management & leadership.

Σύμφωνα με το ifaacademy.eu, υπάρχουν βήματα για θετικότερη απόδοση ή βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων και της εργασίας;

Αυτά είναι τα βασικά:

1. Βάλτους όλους στο παιχνίδι

Υπάρχουν περιπτώσεις αφεντικών τόσο συγκεντρωτικών και απόλυτων που αποθαρρύνουν κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τμημάτων, υφισταμένων και εργαζομένων ζητώντας όλοι να αναφέρονται κατευθείαν σε αυτόν. Μόνο το αφεντικό να έχει την “όλη εικόνα”, χάνοντας φυσικά κάθε ευκαιρία για συνεργασία, ανταλλαγή ιδεών, brainstorming και διαφορετικότητα. Μήπως θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα τα day-to-day interactions & τα team meetings σε τακτική βάση;

2. Μάθε να εκφράζεσαι

Μη διστάζεις να δείχνεις τα συναισθήματά σου. Αν δεν εκφράζεις την ικανοποίηση, το δισταγμό, το φόβο, τη χαρά της επιτυχίας ή την απογοήτευσή σου σε μια ιδέα, ένα meeting,  μια παρουσίαση, ποτέ κανείς δε θα μάθει για το πώς ακριβώς θέλεις να γίνονται τα πράγματα και αν οι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί σου έχουν την ίδια οπτική και άποψη με σένα. Μπορεί να είσαι ένας απίστευτος και μοναδικός άνθρωπος, αλλά ίσως έτσι να γίνεσαι ένα απαίσιο αφεντικό. Δείχνοντας αυτές τις μικρές ευάλωτες πτυχές του χαρακτήρα σου, βοηθάς και την ομάδα σου να εξωτερικεύσει τα δικά της συναισθήματα, χτίζεις σχέση εμπιστοσύνης, προάγεις το διάλογο και καθησυχάζεις τους υπαλλήλους σου πως δεν είναι μόνοι. Είστε ομάδα. Στέλνεις ξεκάθαρο μήνυμα, προτιμότερο από μια stone-faced silence!

3. Δώσε ένα χεράκι βοηθείας

Σε μερικά εργασιακά περιβάλλοντα υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δε βοηθούν κάποιον junior, ακόμα κι αν έχουν τελειώσει τη δική τους δουλειά. “Τα μαζεύω και φεύγω” είναι η συνήθης συμπεριφορά που μάλλον προέρχεται από bad work ethic, το οποίο δε μπορεί να αλλάξει παρά μόνο αν εσύ ως boss το αλλάξεις. Δώσε το παράδειγμα και δημιούργησε ένα περιβάλλον που περισσότερο θα μοιάζει με πολύχρωμο λούνα πάρκ δημιουργικής ομάδας, παρά με εργοστάσιο εντατικής ιεραρχίας. Δίδαξε με τη συμπεριφορά σου, δώσε το καλό παράδειγμα, ενίσχυσε τις ενδοεπικοινωνιακές πρακτικές μεταξύ συναδέλφων, βοήθησε τους νεότερους σε ηλικία και γνώση και θα δεις πως αλλάζοντας σε αυτήν τη νοοτροπία, είσαι leader και δημιουργείς a tight-knit creative team.

4. Κινήσου ως ομάδα

Μερικές φορές το να είσαι το boss δε σημαίνει πως έχεις και την απόλυτη γνώση ή εμπειρία για όλα τα θέματα παντός επιστητού. Οι άνθρωποι που δουλεύουν με/ή για σένα ίσως εξειδικεύονται σε κάτι που είναι πέρα από το δικό σου φάσμα γνώσης. Δεν αρκεί μόνο να θέτεις τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις, αλλά να είσαι και έτοιμος να δεχτείς αντίστροφα το feedback που χρειάζεται για τις δικές σου πρακτικές, συμπεριφορές ή ενέργειες. Η αντίστροφη αξιολόγηση προς το πρόσωπό σου αγαπητέ boss, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη γιατί θα μάθεις να οδηγείς την αγέλη και να “περπατάτε” όλοι μαζί σαν ομάδα. Η άποψη όλων έχει αξία και η ομαδική δουλειά φέρνει αποδοτικότερα αποτελέσματα και αναπτύσσει πιο επιτυχημένα σχέδια δράσης.

5. Εμπιστεύσου την ομάδα σου

Είμαι σίγουρη πως έχεις μόνιμο φόβο στο να χάσεις τον πλήρη έλεγχο. Θέλεις να έχεις τον τελικό λόγο και ίσως μερικές φορές θεωρείς πως μόνο εσύ μπορείς να κάνεις τα πράγματα τόσο σωστά και όμορφα και κανείς άλλος. Αλήθεια τώρα, seriously; Αν θες να είσαι leader, το leadership style σου πρέπει να είναι (sorry κιόλας, ε;) less neurotic. Η εμπιστοσύνη είναι λέξη μαγική και θέλει χρόνο για να οικοδομηθεί, αλλά άπαξ και νιώσεις πως την έχεις, μπορείς να κοιμάσαι λίγο περισσότερο ήσυχος τα βράδια ξέροντας πως έχεις ανθρώπους δίπλα σου που θα σε πάνε μπροστά και δε θα σου βάλουν τρικλοποδιές.

6. Σεβάσου το χρόνο των άλλων

Υπάρχουν bosses και bosses. Άλλοι ξαγρυπνούν μερόνυχτα και άλλοι έχουν πιάσει το νόημα του σωστού time management. Ας μη ξεχνάμε πως όλοι ανεξαιρέτως έχουμε τον ίδιο χρόνο στη διάθεσή μας κάθε μέρα. Δεν υπάρχει καμιά διάκριση και δε σημαίνει πως αν θες να κάνεις περισσότερα, θα σου δοθούν απλόχερα extra ώρες στο ρολόι σου. Πρέπει να μάθεις να σέβεσαι το χρόνο του άλλου και να κανονίζεις τα θέματα προς επίλυση μέσα σε “λογικές”-“εργασιακές” ώρες. Μην περιμένεις να πεις όλα τα θέματά σου λίγο πριν φύγουν οι εργαζόμενοι σου και μην τους γεμίζεις με πληροφορίες και λεπτομέρειες όταν πηγαίνουν σπίτι τους. Μάθε να διαχωρίζεις το 24ωρό σου στις ώρες ύπνου, δουλειάς, προσωπικής ζωής, δημιουργικότητας και ξεκούρασης και προσπάθησε με κάθε τρόπο να το μεταδώσεις και στους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι.

Το συνέδριο στην Λευκωσία

Η DIAS Media Group και η  Boussias Communications διοργανώνουν, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, το μεγαλύτερο συνέδριο για τα Ηγετικά Στελέχη επιχειρήσεων και τους επαγγελματίες από τον χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Φέτος οι συμμετέχοντες στο LeadershipGuruDAY θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν από κοντά με τον κορυφαίο στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ)  του behavior change and competence, Professor Richard Boyatzis. 

Ο Richard Boyatzis έρχεται στην Κύπρο αμέσως μετά την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου: Helping People Change: Coaching with Compassion for Lifelong Learning and Growth, για να παρουσιάσει τεχνικές coaching αλλά και real life stories. Αποδεικνύει ότι το Coaching with Compassion, παρακινεί τους ανθρώπους να σκέφτονται δημιουργικά, αλλά και να αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε δυσκολίες αντλώντας ενέργεια από το όραμα και τα όνειρά τους!

Ο Richard Boyatzis βασισμένος σε έρευνες δεκαετιών, δικές του και συναδέλφων του, σχετικά με τις ικανότητες που προσδίδει το emotional intelligence αλλά και διαχρονικές μελέτες για το πως αυτές οι ικανότητες αναπτύσσονται καλύτερα,  θα οδηγήσει το κοινό μέσω παραδειγμάτων για το πώς  το coaching with compassion είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και πιο ουσιαστικών, συντονισμένων και ανθεκτικών σχέσεων. Επιπλέον θα εξηγήσει και τις νευρικές διεργασίες που ενθαρρύνουν ή αναστέλλουν τα οφέλη του Coaching with Compassion. 

Η Θεματολογία

 1. Τη διαδικασία ανάπτυξης και βελτίωσης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης,  των «συντονισμένων σχέσεων» και ο κεντρικός ρόλος του Coaching with Compassion σε αυτή τη διαδικασία!
 2. Η συμβολή και ο ρόλος του θετικού συναισθήματος- Positive Emotional Attractor αλλά και του αρνητικού-  Negative Emotional Attractor, στη διαδικασία της αλλαγής
 3. Πως το Coaching with Compassion, σε σχέση με το Coaching with Compliance, είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος στο να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους ανθρώπους να αλλάξουν και να υιοθετήσουν ένα ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων. Αλλά και γιατί ο συγκεκριμένος τρόπος Coaching είναι ζωτικής σημασίας για τον ίδιο τον Coach ή τον Ηγέτη!
 4. Την κατανόηση των Νευρωνικών Δικτύων και πως αυτά εμπλέκονται και στις δυο μορφές Coaching. Πως το Coaching with Compassion προετοιμάζει το άτομο για την Αλλαγή -Change, ενώ το Coaching with Compliance περιορίζει την αντίληψη  του απέναντι σε οτιδήποτε καινούριο.
 5. Πως να καθοδηγήσετε τους ανθρώπους σας να αναπτύξουν: την Συναισθηματική Νοημοσύνη, το επονομαζόμενο Resonance Leadership, ώστε να προχωρήσουν σε βιώσιμες Αλλαγές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το LeadershipGuruDAY απευθύνεται σε:

 • Διευθυντές Τμημάτων και Επικεφαλής Ομάδων
 • Όλους τους επαγγελματίες από τον χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού
 • CEOs και Γενικούς Διευθυντές
 • HR Business Partners

Ομιλητής

Γνωρίστε τον Richard Boyatzis

 • Richard E. Boyatzis είναι καθηγητής Organizational Behavior, Psychology και Cognitive Science στο Case Western Reserve University, HR Horvitz Professor του Family Business καθώς και Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα People/Organizations του ESADE.
 • Διαθέτει Bachelor στην Αεροναυτική και Αστροναυτική από το Massachusetts Institute of Technology (MIT), καθώς επίσης MSc. και Ph.D. στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Harvard. Διαθέτει πλούσια ερευνητική εμπειρία στις βιώσιμες αλλαγές της ανθρώπινης δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα (άτομα, ομάδες, οργανισμούς, κοινωνίες και χώρες), τις οποίες μελετάει βάσει της θεωρίας ICT (Intentional Change Theory) που ο ίδιος έχει αναπτύξει.
 • Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους Management Thinkers του κόσμου από το HR Magazine τόσο το 2012 όσο και το 2014, λαμβάνοντας και τις δύο φορές την 9η θέση της σχετικής λίστας.
 • Στο σημαντικό συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται 9 βιβλία, όπως το “The Competent Manager”, το διεθνές best seller “Primal Leadership” που έχει συγγράψει με τον Daniel Goleman και την Annie McKee καθώς και το “Resonant Leadership”. Διαθέτει επίσης πλούσια αρθρογραφία με περισσότερα από 200 άρθρα σχετικά με την ηγεσία, τα competencies και την ανάπτυξη αυτών, τη συναισθηματική νοημοσύνη,  το coaching, τη νευροεπιστήμη και το management education.
 • Το πρόγραμμά του με τίτλο “Inspiring Leadership Through Emotional Intelligence”, μέσω της online πλατφόρμας μαθημάτων Coursera MOOC, αριθμεί περισσότερους από 1.000.000 εγγεγραμμένους φοιτητές από 215 χώρες μέχρι σήμερα.

Τα LeadershipGuruDAY πραγματοποιείται  υπό την Αιγίδα του European Mentoring & Coaching Council Cyprus.

Xορηγός είναι η Charakis Research & Consulting Ltd. και η ICAP. Υποστηρικτές η ASBIS, η Coneq, τα Thanos Hotels και  οι Υπεραγορές Παπαντωνίου. Χορηγός επικοινωνίας το Economy Today.  

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.leadershipgurudaycy.com/


Συμμετοχές
Δημήτρης Σκρίμπας, T: (+357) 22 274905, E: scribasd@diasmedia.com

Χορηγίες
Μαρία Βαρελάκη, T: (+357) 22 580819 M: (+357) 96 734392, E: m.varelaki@diasmedia.com
Σωτήρης Αντωνίου, T: (+357) 22 274 904, Ε: antonious@diasmedia.com
Λήδα Πλατή, Τ: (+30) 210 6617777  (εσωτ. 271), Ε:  lplati@boussias.com

Περιεχόμενο
Αντωνία Κατσουλιέρη, Τ: (+30) 210 6617777  (εσωτ. 321), Ε: akatsoulieri@boussias.com
Σοφία Σαραβάνου, Τ: (+30) 210 6617777 (εσωτ. 153), Ε: saravanou@boussias.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ