Ο Richard E. Boyatzis αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του σπουδαίου και αποτελεσµατικού ηγέτη, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί τον ρόλο των επιδραστικών σχέσεων και της συναισθηµατικής νοηµοσύνης, καθώς επίσης και τον τρόπο που η ηγεσία µπορεί να εξασφαλίσει µία κουλτούρα καινοτοµίας στο εσωτερικό ενός οργανισµού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Πώς θα περιγράφατε τον σπουδαίο και αποτελεσµατικό ηγέτη; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιµετωπίζει;
Τα στελέχη σε ηγετικές θέσεις έχουν στη διάθεσή τους πέντε µορφές κεφαλαίου: το οικονοµικό, το πάγιο, το πνευµατικό, το ανθρώπινο και το κοινωνικό. Βασική τους επιδίωξη είναι να αξιοποιούν µε τον βέλτιστο τρόπο κάθε ένα από αυτά, ώστε να επιτευχθεί συγκεκριµένη απόδοση σε προκαθορισµένο χρονικό διάστηµα (1-5 έτη) και στο τέλος της περιόδου αυτής καλούνται να έχουν καταφέρει κάθε µία από αυτές τις µορφές κεφαλαίου να είναι µεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην αρχή. Από τη στιγµή που οι ηγέτες ενός οργανισµού δεν υλοποιούν οι ίδιοι τις εργασίες (παραγωγή, πώληση, marketing κ.ά.), βασίζονται στις οµάδες τους και τους ανθρώπους. Εποµένως, κάθε leader καλείται να ενεργοποιήσει την ικανότητα της οµάδας του να εµπνέει µέσα από τη συµπεριφορά της το ανθρώπινο δυναµικό στο σύνολό του, για να επιτευχθεί η επιθυµητή απόδοση.
Έχοντας µελετήσει από το 1970 την ηγεσία και τις δεξιότητες που χρειάζονται σε περισσότερες από 120 χώρες (ανάµεσά τους και η Ελλάδα) και σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας (από τους supervisors µέχρι τους CEOs), µπορώ να αναφέρω µε βεβαιότητα ότι σε ποσοστό 70-80% τα ηγετικά στελέχη σε έναν οργανισµό δεν προσθέτουν κάποια αξία µέσα από τον ρόλο τους. Ακόµη και αν αποµακρύνονταν από τη θέση τους, οι επιχειρήσεις θα συνέχιζαν να λειτουργούν και µάλιστα περισσότερο οµαλά και σε έναν βαθµό πιο αποδοτικά.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ RESONANT ΣΧΕΣΕΩΝ
Τα αποτελέσµατα των ερευνών συνηγορούν ότι οι αποτελεσµατικοί ηγέτες είναι εκείνοι που δηµιουργούν και διατηρούν resonant σχέσεις µε το περιβάλλον τους. Οι άνθρωποι που εµπλέκονται/συµµετέχουν σε τέτοιες σχέσεις νιώθουν ένα αίσθηµα ελπίδας, το οποίο πηγάζει από το όραµα ή τον σκοπό, αισθάνονται συµπόνια και φροντίζουν ο ένας τον άλλον, ενώ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα και mindfulness. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ηγέτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η βασική επιδίωξή τους πρέπει να είναι η αύξηση εσόδων και η κερδοφορία.
Υπάρχουν δύο µεγάλα δίκτυα νευρώνων που καθορίζουν τη συµπεριφορά µας στην επαγγελµατική και την προσωπική µας ζωή. Το Task Positive Network (TPN) και το Default Mode Network (DMN). To TPN το χρειαζόµαστε, για να επιλύουµε προβλήµατα, να λαµβάνουµε αποφάσεις και να αναλύουµε γεγονότα, καταστάσεις κ.ά. Αντίστοιχα, το DMN µας βοηθά να είµαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ανθρώπους και ηθικές ανησυχίες. Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι τα δύο αυτά δίκτυα καταπιέζουν το ένα το άλλο. Έτσι, κάθε φορά που αυξάνουµε τον αριθµό των metrics και των στόχων που θέτουµε, µειώνουµε την ικανότητα παρατήρησης του περιβάλλοντος, τη δυνατότητα αντίληψης των τάσεων της αγοράς, των ανθρώπων στον οργανισµό και την ικανότητα µάθησης και προσαρµογής στα δεδοµένα. Ένα ακόµη σηµείο προσοχής αποτελεί και η ισορροπία του χρόνου που ξοδεύουµε στα δύο αυτά δίκτυα και η αντίστοιχη εναλλαγή, η οποία µπορεί να πραγµατοποιείται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ
Πόσο σηµαντικό είναι το κοινό όραµα σε έναν οργανισµό;
Ένα κοινό όραµα και αίσθηµα σκοπού σε ένα περιβάλλον ενισχύει τη λειτουργία του DMN δικτύου, ενώ αυξάνει τη δέσµευση των ανθρώπων. Το ανθρώπινο δυναµικό νιώθει ότι διαθέτει µία κατεύθυνση και ενισχύεται το αίσθηµα της ελπίδας. Ούτε ο σκοπός αλλά ούτε και η στρατηγική µπορούν να επιτύχουν κάτι αντίστοιχο, καθώς συγκαταλέγονται στα αναλυτικά στοιχεία που ενεργοποιούν το TPN, το οποίο αποκλείει το ανθρώπινο µυαλό από νέες ιδέες, από το περιβάλλον και τη δυνατότητα προσαρµογής. Επιπρόσθετα, το κοινό όραµα προσφέρει στους ανθρώπους το πλαίσιο της εργασίας τους και τον σκοπό αυτής. Φυσικά και χρειαζόµαστε τη στρατηγική και τους στόχους, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν καθορίζουν τον σκοπό. Αποτελούν το µέτρο, θα έλεγε κάποιος, για να εξετάσουµε πόσο καλά ανταποκριθήκαµε στο πλάνο και τις απαιτήσεις. Οι άνθρωποι, όµως, επιθυµούν να γνωρίζουν τον λόγο που υλοποιούν οποιαδήποτε εργασία και το όραµα παρέχει αυτό το πλαίσιο του σκοπού.
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Η καινοτοµία αποτελεί βασικό ζητούµενο των σύγχρονων επιχειρήσεων. Ποιος είναι ο ρόλος του ηγέτη σε αυτό και µε ποιον τρόπο µπορεί να προαγάγει την ανάπτυξη κουλτούρας καινοτοµίας;
Η καινοτοµία προϋποθέτει προσαρµοστικότητα και δεκτικότητα σε νέες ιδέες, ενώ συνεπάγεται διαφορετική προσέγγιση των πραγµάτων. Χωρίς καινοτοµία οι οργανισµοί είναι σε θέση να παραµείνουν στην αγορά για το χρονικό εκείνο διάστηµα που τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους αντιµετωπίζουν µικρό σχετικά ανταγωνισµό. Μπορεί να παρουσιάζουν ακόµη και κερδοφορία, κάτι όµως που αποτελεί ένα βραχυπρόθεσµο αποτέλεσµα. Αν στοχεύετε αποκλειστικά και µόνο σε οικονοµικούς όρους και µετρήσεις της απόδοσης, θα διασφαλίσετε ότι οι άνθρωποί σας δεν θα καταφέρουν να προσαρµοστούν σε οποιαδήποτε αλλαγή και κυρίως δεν θα καινοτοµήσουν. Μία εταιρική κουλτούρα καινοτοµίας απαιτεί νόρµες και αξίες που στο εσωτερικό τους να επιτρέπουν τον πειραµατισµό και την αναζήτηση του novelty. Προϋποθέτει τη δέσµευση των ανθρώπων και τον ενθουσιασµό τους για το κοινό όραµα και σκοπό που διαθέτουν.
Με ποιον τρόπο η συναισθηµατική νοηµοσύνη µπορεί να αυξήσει το impact ενός ηγέτη;
Ένας ηγέτης είναι τόσο αποτελεσµατικός όσο και οι σχέσεις που δηµιουργεί. Σήµερα, αντιµετωπίζουµε µία µεγάλη κρίση ως προς την κινητοποίηση των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και τη Β. Αµερική. Περίπου το 80-83% των ανθρώπων που απασχολούνται full time σε κάποια εργασία δεν δηλώνουν δεσµευµένοι απέναντι στην επιχείρηση και τον εργοδότη τους. Με άλλα λόγια, ενώ διαθέτουν φυσική παρουσία στην εργασία τους, το µυαλό και η καρδιά τους δεν συµµετέχουν στον ίδιο βαθµό. Όταν ένα άτοµο διαθέτει συµπεριφορές που υποδηλώνουν συναισθηµατική και κοινωνική νοηµοσύνη, είναι σε θέση να δηµιουργήσει διαρκείς και δυνατές σχέσεις, ενώ έχει αποδειχτεί ότι εµπνέει τόσο τον εαυτό του όσο και το περιβάλλον του.
WHO IS WHO
O Richard E. Boyatzis είναι καθηγητής Organizational Behavior, Psychology και Cognitive Science στο Case Western Reserve University, HR Horvitz Professor του Family Business, καθώς και Επίκουρος Καθηγητής στο τµήµα People/Organizations του ESADE. ∆ιαθέτει Bachelor στην Αεροναυτική και Αστροναυτική από το Massachusetts Institute of Technology (MIT), καθώς επίσης MSc. και Ph.D. στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Πανεπιστήµιο του Harvard. ∆ιαθέτει πλούσια ερευνητική εµπειρία στις βιώσιµες αλλαγές της ανθρώπινης δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα (άτοµα, οµάδες, οργανισµούς, κοινωνίες και χώρες), τις οποίες µελετάει βάσει της θεωρίας ICT (Intentional Change Theory) που ο ίδιος έχει αναπτύξει. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους Management Thinkers του κόσµου από το HR Magazine τόσο το 2012 όσο και το 2014, λαµβάνοντας και τις δύο φορές την 9η θέση της σχετικής λίστας.
Στο σηµαντικό συγγραφικό έργο του περιλαµβάνονται επτά βιβλία, ανάµεσα στα οποία το «The Competent Manager», το διεθνές best seller «Primal Leadership» που έχει συγγράψει µε τον Daniel Goleman και την Annie McKee, καθώς και το «Resonant Leadership». ∆ιαθέτει, επίσης, πλούσια αρθρογραφία µε περισσότερα από 175 άρθρα σχετικά µε την ηγεσία, τα competencies και την ανάπτυξη αυτών, τη συναισθηµατική νοηµοσύνη, το coaching, τη νευροεπιστήµη και το management education. Το πρόγραµµά του µε τίτλο «Inspiring Leadership Through Emotional Intelligence», µέσω της online πλατφόρµας µαθηµάτων Coursera MOOC, αριθµεί περισσότερους από 750.000 εγγεγραµµένους φοιτητές από 215 χώρες µέχρι σήµερα.
info
*Ο παγκοσµίου φήµης Management Guru στον τοµέα του Leadership, Professor Richard E. Boyatzis, θα βρεθεί στην Κύπρο για µια διαδραστική ηµέρα αφιερωµένη στην ηγεσία. Ο διακεκριµένος Καθηγητής θα είναι οµιλητής στο Συνέδριο, επιχειρώντας να ρίξει φως στα χαρακτηριστικά του σπουδαίου και ταυτόχρονα αποτελεσµατικού ηγέτη. Το συνέδριο «Leadership Guru Day» που διοργανώνουν ο Εκδοτικός Οίκος ∆ίας και η Τηλεόραση Σίγµα µε την ελλαδική εταιρεία Boussias Communications θα πραγµατοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Για συµµετοχές όπως απευθύνεστε στον κ. Αχιλλέα Χατζηχαραλάµπους στο τηλέφωνο: 22580808.
Όλα αυτά θα απαντηθούν στις 5 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενίας, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Παρουσιάζει: CYTA
Χορηγός: Zorbas Catering, OptimalHR
Χορηγός επικοινωνίας: Economy Today
Διοργανωτές: Εκδοτικός οίκος ΔΙΑΣ και η Boussias Communications
Υποστηρικτής: AON Empower Results
Υποστηρικτής: Coneq
Τιμητική υποστήριξη: cyHRMA
Για περισσότερες πληροφορίες: www.leadershipguruday.com