Η "Μάχη" των Malls στην Κύπρο 

Όταν το concept «ψώνια και διασκέδαση» έγινε τρόπος ζωής για τους κύπριους καταναλωτές.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Σήµερα η Κύπρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εµπορικά κέντρα από την Ευρώπη. Στον χάρτη των εµπορικών κέντρων η Κύπρος µπήκε για πρώτη φορά το 2007 και σήµερα, 11 χρόνια µετά, µετρά τέσσερα εµπορικά κέντρα που δραστηριοποιούνται και ένα που ετοιµάζεται να ανοίξει τις πόρτες του εντός της χρονιάς. Κάποια µεγάλα, κάποια µικρότερα, αλλά όλα µε τον ίδιο σκοπό και την ίδια δυναµική: την ικανοποίηση του αγοραστικού και όχι µόνο κοινού. Καταστήµατα, χώροι ψυχαγωγίας, εστίαση.

Στα εµπορικά κέντρα της Κύπρου πλέον οι καταναλωτές µπορούν να αγοράσουν από είδη ένδυσης, καλλυντικά, είδη για το σπίτι, είδη τεχνολογίας, φαγώσιµα, έπιπλα και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σπίτι. 

27.09.2007: Ηµεροµηνία σταθµός για την κυπριακή αγορά. Το The Mall of Cyprus άνοιξε τις πύλες του και σύστησε στους Κύπριους καταναλωτές το concept «ψώνια και διασκέδαση». 

Τρεις µήνες αργότερα, ο ίδιος όµιλος εγκαινίασε και το δεύτερό του σε σειρά εµπορικό κέντρο, επίσης, στη Λευκωσία, το The Mall of Engomi.  

THE MALL OF CYPRUS, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Υπήρξε το πρώτο εµπορικό κέντρο στην Κύπρο και αδιαµφισβήτητα κέρδισε το αγοραστικό κοινό της χώρας από την πρώτη µέρα λειτουργίας του. Το εµπορικό κέντρο, το οποίο καταγράφει ετήσιο τζίρο πέραν των 100 εκατ. ευρώ, ανεγέρθηκε σε κοµβικό σηµείο της πρωτεύουσας –βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας, κοντά στον αυτοκινητόδροµο Λευκωσίας-Λεµεσού/Λάρνακας, µε εύκολη πρόσβαση από όλες τις πόλεις, αεροδρόµια και λιµάνια– και µέχρι σήµερα είναι πρώτο στην προτίµηση των καταναλωτών. Αναπόσπαστο κοµµάτι του εµπορικού κέντρου αποτελεί και το κατάστηµα ΙΚΕΑ, το οποίο στεγάζεται στον ίδιο χώρο και άνοιξε τις πύλες του ταυτόχρονα µε το εµπορικό κέντρο. 

Το The Mall of Cyprus στεγάζεται σε µια έκταση 65,000 τ.µ., ενώ αθροιστικά και συµπεριλαµβανοµένων και των χώρων του ΙΚΕΑ η έκταση ξεπερνά τα 107,000 τ.µ. Ωστόσο, µετά την επέκταση του χώρου η µεικτή οικοδοµήσιµη επιφάνεια (gross buildable area) του εµπορικού κέντρου θα ανέλθει στα 82,000 τ.µ. και µαζί µε τους χώρους του ΙΚΕΑ θα ξεπερνά τα 124,000 τ.µ.

EXPANDING EXPERIENCES 

Με το σύνθηµα «Expanding Experiences», το The Mall of Cyprus ξεκίνησε έργα επέκτασης, µε στόχο να προσφέρει µία ακόµα υψηλότερου επιπέδου εµπειρία στους επισκέπτες του, µε περισσότερες επιλογές για ψώνια και σηµαντικά αναβαθµισµένο χώρο εστίασης. Τα έργα επέκτασης αναµένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019. Στο πλαίσιο της επέκτασης και της αύξησης των εµπορικών χώρων του The Mall of Cyprus, κατά περίπου 5.500 τ.µ., θα γίνει και µερική αναδιαµόρφωση των υφιστάµενων χώρων, µε επακόλουθο τη δηµιουργία 30 νέων καταστηµάτων, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθµό στα 78.  Επιπλέον, µε τη δηµιουργία νέων, µεγαλύτερων και πιο άνετων χώρων εστίασης µε βελτιωµένη αισθητική, οι επισκέπτες θα έχουν περισσότερες επιλογές σε εστιατόρια και καφετέριες. Τέλος, ο υφιστάµενος χώρος στάθµευσης θα αυξηθεί κατά 20%, δηµιουργώντας 300 περίπου επιπλέον θέσεις.

Ο κόσµος από την πρώτη στιγµή αγκάλιασε το καινούργιο –για τα κυπριακά δεδοµένα– εµπορικό κέντρο και αυτό αποδεικνύεται και από την επισκεψιµότητα που καταγράφει. Σύµφωνα µε στοιχεία, κάθε χρόνο περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες επισκέπτονται το The Mall of Cyprus, ενώ κάθε χρόνο, το ΙΚΕΑ επισκέπτονται περί τα 2 εκατ. άτοµα. 

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ THE MALL OF CYPRUS

Πέραν των διευκολύνσεων, αλλά και των γνωστών εµπορικών επωνυµιών, όπως Zara, Pull & Bear, Bershka, Mango, Stradivarius, Public, Intersport, K-Cineplex, Σκλαβενίτης κ.λπ, που βρίσκονται στο εµπορικό κέντρο, η τοποθεσία του The Mall of Cyprus, στην είσοδο της Λευκωσίας, αλλά και η εύκολη πρόσβαση σε αυτό, το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισµό. Την ίδια ώρα, στο The Mall of Cyprus δραστηριοποιείται και το πολυκατάστηµα Debenhams, το οποίο ουσιαστικά είναι από µόνο του ένα «µικρό mall», µε δεκάδες επωνυµίες, που έρχονται να συµπληρώσουν το ήδη ολοκληρωµένο σύνολο καταστηµάτων που προσφέρει ένα εµπορικό κέντρο. 

Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για το The Mall of Cyprus αποτελεί και η ολοκληρωµένη εµπειρία που µπορεί να προσφέρει, λόγω της παρουσίας και άλλων επιτυχηµένων επιχειρήσεων στον χώρο του «Εµπορικού Πάρκου Σιακόλα», όπως το ΙΚΕΑ, που είναι το µοναδικό στην Κύπρο, οι εκθεσιακοί χώροι αυτοκινήτων για τις επωνυµίες Hyundai, Seat, Skoda, Volkswagen, Volvo, το υποκατάστηµα της Τράπεζας Κύπρου και Φαρµακείο.

ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 

«Το γεγονός ότι το The Mall of Cyprus είναι πρώτο στις προτιµήσεις του κοινού δεν µας εφησυχάζει και γι’ αυτό επενδύουµε στην περαιτέρω βελτίωση της εµπειρίας του κοινού, µέσω της επέκτασης που ολοκληρώνεται πολύ σύντοµα. Είµαι σίγουρος ότι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσουµε θα ενθουσιάσουν µικρούς και µεγάλους».

THE MALL OF ENGOMI, ΤΟ MEETING POINT ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το µικρότερο σε µέγεθος, αλλά πολύ σηµαντικό εµπορικό κέντρο, The Mall of Engomi, συµπληρώνει την οικογένεια του The Mall of Cyprus, επίσης, από το 2007, όταν και άρχισαν οι εργασίες του. Στεγάζεται σε µια έκταση 14,000 τ.µ. µε την επισκεψιµότητά του να «σκαρφαλώνει» στα 2 εκατ. άτοµα κάθε χρόνο και τον ετήσιο τζίρο του να ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο εµπορικό κέντρο της Έγκωµης στεγάζονται 9 καταστήµατα: η υπεραγορά Σκλαβενίτης, το κατάστηµα DIY Superhome Center, το πολυκατάστηµα Debenhams, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί από µόνο του ένα µικρό mall, το κατάστηµα γυαλιών ηλίου OJO Sunglasses, τα καταστήµατα µόδας OVS, Uber και Next Kids, και οι καφετέριες Coffee & More και Venue Café. 

ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 2019 

Το πρώτο τρίµηνο του 2019 αναµένεται να αρχίσουν οι εργασίες για επέκταση και του The Mall of Engomi µε σκοπό να εµπλουτιστεί η υφιστάµενη γκάµα καταστηµάτων. Τα πλάνα για το «λίφτινγκ» του εµπορικού κέντρου είναι η δηµιουργία επιπρόσθετων χώρων 3,500 τ.µ., ανεβάζοντας έτσι το µέγεθος σε συνολικά 17,500 τ.µ.

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ THE MALL OF ENGOMI

Η τοποθεσία του The Mall of Engomi είναι σηµαντική, καθώς εξυπηρετεί τους δήµους και τις περιοχές της δυτικής Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, καθοριστική είναι η παρουσία του στην περιοχή, καθώς έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής της Έγκωµης και συγκεκριµένα της Λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου. Σηµαντικό δεδοµένο αποτελεί, επίσης, ότι το εµπορικό κέντρο βρίσκεται µεταξύ δυο πανεπιστηµίων, στα οποία εκτιµάται ότι φοιτούν περί τους 10,000 φοιτητές, οι οποίοι εξυπηρετούνται καθηµερινά στο εν λόγω εµπορικό κέντρο.

KINGS AVENUE MALL, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Στις 21 Νοεµβρίου 2013, άνοιξε τις πύλες του για το αγοραστικό κοινό το πρώτο εµπορικό κέντρο της Πάφου. Το εντυπωσιακό του design, αλλά και η ανάγκη της πόλης για έναν χώρο που θα µπορούσε να προσφέρει ψυχαγωγία και κατανάλωση το κατέστησαν νούµερο ένα στις επιλογές των επισκεπτών. 

Ο αριθµός των καταστηµάτων του Kings Avenue Mall αγγίζει τα 130, ενώ η πληρότητα του εµπορικού κέντρου φτάνει σήµερα το 100%. Κάτω από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στεγάζονται µερικές από τις γνωστότερες µάρκες, καθώς και µερικά κορυφαία εστιατόρια. 

Καθοριστικό ρόλο στη µεγάλη επιτυχία που σηµειώνει το στολίδι της Πάφου έπαιξε η εξαιρετική του τοποθεσία, αφού µπορεί να εξυπηρετεί µια ευρεία περιοχή, καθώς και η λειτουργικότητά του και η ποικιλία των καταστηµάτων που φιλοξενεί. 

Το Kings Avenue Mall στεγάζεται σε µια έκταση 115,000 τ.µ., ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί περί τα 4,5 εκατ. καταναλωτές από όλο τον κόσµο.

ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

«Έχοντας αυτό το “κόσµηµα” για την πόλη µας, και όχι µόνο, προσπαθούµε συνεχώς µέσω διαφόρων εκδηλώσεων και παροχών διαφόρων υπηρεσιών, σε συνδυασµό µε το εξαιρετικό mixture καταστηµάτων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας να προσελκύουµε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες τόσο ντόπιους από όλη την Κύπρο, καθώς και τουρίστες. Στόχος µας είναι όσοι τουρίστες επισκέπτονται την Πάφο να επισκέπτονται και το εµπορικό µας κέντρο. 

Θέλουµε να είναι µια πραγµατική εµπειρία για το καταναλωτικό µας κοινό και το εµπορικό κέντρο να είναι προορισµός. ∆εν επαναπαυόµαστε, διότι κατά την άποψή µου, όπως λέει και ο Oliver Cromwell, "Όποιος σταµατάει να θέλει να γίνει καλύτερος, έχει πάψει πια να είναι καλός"».

MY MALL LIMASSOL, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ

Το 2009 η Λεµεσός απέκτησε το δικό της εµπορικό κέντρο, το My Mall Limassol. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο στην πόλη της Λεµεσού, το οποίο από το άνοιγµά του φιλοξενεί µερικές από τις κορυφαίες µάρκες του λιανικού εµπορίου στον κόσµο. Αποτελεί σήµερα ένα σηµαντικό κοµµάτι του κοινωνικού και οικονοµικού ιστού του τόπου, έχοντας καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισµούς στην Κύπρο.
O υπέροχος χώρος ψυχαγωγίας του είναι ειδικά σχεδιασµένος για παιδιά και προσφέρει µια ποικιλία από δραστηριότητες. ∆ιαθέτει, επίσης, το µεγαλύτερο και πιο σύγχρονο παγοδρόµιο της Κύπρου.

NICOSIA MALL, Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ «ΠΑΙΚΤΗΣ» 

Σχεδόν έτοιµο είναι και το Nicosia Mall, το οποίο υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του εντός των επόµενων µηνών. Το καινούργιο εµπορικό κέντρο της Λευκωσίας θα είναι µεγέθους 82,000 τ.µ., θα φιλοξενεί 150 καταστήµατα, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης αναµένεται να ξεπεράσει τα €150 εκ. 

Ανάµεσα στους ενοίκους, που έχουν καλύψει το 100% των χώρων του εµπορικού κέντρου, συγκαταλέγονται πασίγνωστα brands από τον χώρο της µόδας και κορυφαίες µάρκες κοσµηµάτων και αξεσουάρ, ενώ θα φιλοξενηθούν και γνωστά εµπορικά σήµατα που για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο. Με υπόσχεση τη διαφορετικότητα, το Nicosia Mall θα συγκεντρώνει, επίσης, τον µεγαλύτερο αριθµό από brands αθλητικών ειδών κάτω από την ίδια στέγη.

ΤΑ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

1. SOUTH CHINA MALL: 6,46 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Το South China Mall στο Dongguan της Κίνας είναι το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στον κόσµο. ∆ιαθέτει επτά ζώνες που εµπνεύστηκαν από διεθνείς πόλεις, καθώς και ένα εσωτερικό-υπαίθριο πάρκο.

2. GOLDEN RESOURCES MALL: 6 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Το Golden Resources Mall στην Κίνα ήταν το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στον κόσµο από το 2004 έως το 2005. 

3. CENTRALWORLD: 4,62 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Άνοιξε το 1990 και είναι το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στην Ταϊλάνδη. Στις 19 Μαΐου του 2010 πυρπολήθηκε από αντιδηµοκρατικούς διαδηλωτές. Μετά από µήνες εργασιών επισκευής, το συγκρότηµα άνοιξε ξανά στις 28 Σεπτεµβρίου.

4. SM MALL OF ASIA: 4,2 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Το SM Mall of Asia στη Μανίλα των Φιλιππινών, που άνοιξε το 2006, αποτελείται από τέσσερα κτήρια που διασυνδέονται µε πεζόδροµους. Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά του είναι ένα θέατρο IMAX µε µία από τις µεγαλύτερες οθόνες 3D στον κόσµο. 

5. DUBAI MALL: 3,77 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Το Dubai Mall είναι µέρος του συγκροτήµατος Burj Khalifa. Φιλοξενεί περισσότερα από 1.200 καταστήµατα, όπως το µεγαλύτερο κατάστηµα καραµελών παγκοσµίως, ένα παγοδρόµιο, ένα κέντρο παιχνιδιών SEGA, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, 22 αίθουσες κινηµατογράφου και 120 εστιατόρια και καφετέριες. 

6. WEST EDMONTON MALL: 3,77 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Το West Edmonton Mall στο Έντµοντον της Αλµπέρτα του Καναδά είναι το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στην Αµερική. Εκτός από τα 800 καταστήµατα και τις υπηρεσίες, το εµπορικό κέντρο περιλαµβάνει το µεγαλύτερο εσωτερικό πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσµο, το µεγαλύτερο εσωτερικό πάρκο νερού στον κόσµο και το παλάτι του πάγου.

7. SM MEGAMALL: 3,6 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Άνοιξε το 1991 και είναι ένα από τα µεγαλύτερα εµπορικά κέντρα στις Φιλιππίνες. Προσελκύει καθηµερινά 800 χιλιάδες περίπου άτοµα µε µέγιστη χωρητικότητα 4 εκατ. άτοµα. Το SM Megamall βρίσκεται σήµερα υπό ανακαίνιση και επέκταση. 

8. CEVAHIR MALL: 3,47 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και φιλοξενεί 343 καταστήµατα, 34 εστιατόρια γρήγορου φαγητού και 14 αποκλειστικά εστιατόρια. Άλλες εγκαταστάσεις περιλαµβάνουν µια µεγάλη σκηνή για εκδηλώσεις, 12 αίθουσες κινηµατογράφου, αίθουσα µπόουλινγκ και άλλα.

9. BERJAYA TIMES SQUARE: 3,44 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Βρίσκεται στην Κουάλα Λουµπούρ και είναι ένα συγκρότηµα δύο πύργων που περιλαµβάνει ένα εµπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 καταστήµατα λιανικής πώλησης, 65 καταστήµατα τροφίµων και διάφορα αξιοθέατα ψυχαγωγίας, όπως το µεγαλύτερο κλειστό θεµατικό πάρκο της Ασίας, το Cosmo’s World και το πρώτο IMAX 2D & 3D θέατρο της Μαλαισίας που βρίσκεται στον 10ο όροφο.

10. SIAM PARAGON: 3,22 ΕΚΑΤ. Τ.Π.
Στεγάζεται στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και περιλαµβάνει ένα ευρύ φάσµα ειδικών καταστηµάτων και εστιατορίων, καθώς και έναν πολυτελή κινηµατογράφο, το ενυδρείο Siam Ocean World, την ταϊλανδέζικη πινακοθήκη, µια αίθουσα συναυλιών όπερας, αίθουσα µπόουλινγκ και κέντρο καραόκε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ