CEO Revolut: «Η Revolut τερματίζει το πάρτι των κυπριακών τραπεζών»

Η Startup που κατάφερε και μπήκε στο κλαμπ των «μονόκερων»

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Ποια τα πλεονεκτήματα της Revolut

*Τα χρήματα δεν υπόκεινται σε capital controls.
*H Revolut δεν κρατάει προμήθειες για μετατροπές συναλλάγματος, αλλά δίνει τη βέλτιστη και πιο συμφέρουσα ισοτιμία.
*Απόκτηση φυσικής κάρτας.
*Μηδέν χρεώσεις για απευθείας αγορές οπουδήποτε στον κόσμο με την χρήση της φυσικής Revolut κάρτας.
*Ασφάλεια ταξιδιού με μόλις 1£ την ημέρα από την Revolut Travel.
*Ανάληψη 200€ μηνιαίος σε διεθνή επίπεδο μέσω ΑΤΜ χωρίς χρέωση – Σε περίπτωση ανάληψης περισσότερων από 200€ υπάρχει χρέωση 2%.
*Μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό 

CEO Revolut Nikolay Storonsky

Τον Οκτώβριο του 2017, ο CEO της Revolut Nikolay Storonsky άντλησε κεφάλαια ύψους 71 εκατ. δολ., με την αξία της εταιρείας να αποτιμάται σε 350 εκατ. δολ. τότε.  Στις 26 Απριλίου 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τετραπλασίασε την αξία της στα 1,7 δισ. δολ., μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η DST Global με έδρα το Χονγκ Κονγκ και που απέφερε το ποσό - ρεκόρ των 250 εκατ. δολάρια. 

Ο Storonsky ανέφερε ότι σήμερα το μερίδιο του στην Revolut ανέρχεται στο 30%, ποσοστό που αν το ρευστοποιούσε θα απέδιδε περί τα 510 εκατομμύρια δολάρια. Σχετικά με το πως κατάφερε να αναπτύξει την εταιρεία τόσο γρήγορα η απάντηση του ήταν απλή: "Απλά, δουλεύοντας εξαιρετικά σκληρά"

Tο Who is Who του ιδρυτή της Revolut, Nikolay Storonsky
- Σήμερα είναι 35 χρόνων
- Γεννήθηκε στην Μόσχα
- Σπούδασε Γενική και Εφαρμοσμένη Φυσική στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας
- Είναι κάτοχος master στα Οικονομικά 
- 2006: Μετακόμισε στο Λονδίνο και εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό της Lehman Brothers ως trader παραγώγων στις αναδυόμενες αγορές
- 2008: Κλείνει η τράπεζα και ο Storonsky προσλαμβάνεται στην Credit Suisse
- 2014: Ιδρύει την Revolut μαζί με τον Βλαντ Γιατσένκο, developer

Revolut, η Startup εταιρεία που κατάφερε και μπήκε στο κλαμπ των μονόκερων - μη εισηγμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, με αποτίμηση αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Το 2015, ξεκινώντας από την Αγγλία, η Revolut η οποία αποτελεί μια εναλλακτική τράπεζα, άρχισε τις εργασίες της ως μια fintech startup στην Ευρώπη. 

3 χρόνια μετά, ανήκει στο κλαμπ των μονόκερων, έχει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πελάτες σε όλη την Ευρώπη, και συνεχίζει ακάθεκτη τις  παρουσιάσεις καινοτόμων υπηρεσιών. 

Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα της Revolut Metal – την μεταλλική εκδοχή της φυσικής κάρτας-, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού οι φανατικοί πελάτες ξεπούλησαν 10,000 μεταλλικές κάρτες μέσα σε μόλις 3 ώρες. 

Αν και αρχικά η Revolut είχε ως βασικό προϊόν την κάρτα πληρωμών με χαμηλές χρεώσεις για αγορές στο εξωτερικό, μέρα με την μέρα εξελίσσεται και προσθέτει καινοτόμες υπηρεσίες στην ήδη εντυπωσιακή της γκάμα. Πλέων οι πελάτες της Revolut μπορούν να κάνουν ασφάλεια υγείας, ταξιδιού, συσκευής τηλεφώνου, συναλλαγές με κρυπτονομίσματα καθώς και οικονομίες μέσω του προγράμματος Vaults. 

Ουσιαστικά, η Revolut είναι μια τράπεζα χωρίς να είναι… τράπεζα καθώς ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τον λογαριασμό του μέσα σε μόλις 3 λεπτά, χωρίς γραφειοκρατία, υπογραφές και φυσική παρουσία σε κάποιο κατάστημα. Στη συνέχεια, η Revolut θα φροντίσει ο πελάτης να πάρει την δική του φυσική κάρτα –αν το επιθυμεί. 

Η REVOLUT στην Κύπρο 

Οι Κύπριοι καταναλωτές μπορούν τώρα να ανοίξουν ένα τρεχούμενο λογαριασμό σε δύο λεπτά μέσα από την δωρεάν εφαρμογή της Revolut που για πρώτη φορά είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται ακόμα πιο προσιτή στους Κύπριους καταναλωτές μιας και η μετάφραση στοχεύει στην περαιτέρω διείσδυση στη χώρα προσελκύοντας νέους χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Αγγλικά.

Μιλώντας σχετικά με την εισχόρηση της εταιρείας στην κυπριακή αγορά, ο Nikolay Storonsky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Revolut  είπε ότι οι μεγάλες Κυπριακές τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τους πελάτες τους για χρόνια με ατελείωτες τραπεζικές αμοιβές και ανεπαρκή τεχνολογία. 

«Η Revolut είναι εδώ για να τερματίσει το πάρτι για τους τραπεζίτες και να προσφέρει στην Κύπρο μια καθημερινή, καινοτόμο τραπεζική εναλλακτική λύση».

Συνεχίζοντας ο, Storonsky, εξήγησε ότι εκτός από την αναδιαμόρφωση των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η εταιρεία του έχει θέσει την τεχνολογία στην καρδιά των υπηρεσιών της, με άμεσες ειδοποιήσεις συναλλαγών, βελτιωμένες αναλύσεις, κατηγοριοποίηση αγορών, εργαλεία προϋπολογισμού και ισχυρά μέτρα ασφαλείας, όπως η δυνατότητα μπλοκαρίσματος της κάρτας του χρήστη και ενεργοποίησης της ασφάλειας βάσει τοποθεσίας (location-based security).

Η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη Fintech στην Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες είναι σίγουρη ότι μπορεί να γίνει ένας οικονομικός κόμβος για τη διαχείριση ολόκληρης της οικονομικής ζωής των πελατών της, με υπηρεσίες όπως άμεσες χρεώσεις, εξοικονόμηση χρημάτων, ταξιδιωτική ασφάλιση με geolocation και αποκλειστική έκθεση σε κρυπτονομίσματα. 

Από την έναρξη λειτουργίας της η καινοτόμος Fintech έχει προσελκύσει πάνω από 15.000 Κύπριους πελάτες και έχει επεξεργαστεί πάνω από $22 δις σε συναλλαγές μέχρι σήμερα ανά το παγκόσμιο. Η Revolut στοχεύει τους 50.000 κύπριους χρήστες μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Δημήτρης Λιτσικάκης, Country Manager στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, έκανε λόγο για έναρξη μιας τραπεζικής επανάστασης σε όλες τις χώρες της Μεσογείου

Μιλώντας για την Κύπρο, ο κ. Λιτσικάκης είπε ότι η χώρα μας έχει μακρά εμπειρία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και είναι γνωστή για την εξωστρέφεια της σαν χώρα, στοιχεία που ώθησαν την Revolut να επενδύσει στη χώρα. 

Revolut – Primetel: Ενώνουν δυνάμεις 

Η πρώτη co-brand κάρτα της Revolut σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έγινε σε συνεργασία με την PrimeTel, δείχνοντας τις καινοτόμες λύσεις που φέρνει για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Η νέα PrimeTel Visa ανταμείβει τους συνδρομητές της από την πρώτη στιγμή, χαρίζοντας 1 GB δωρεάν mobile internet με την ενεργοποίηση της κάρτας και επιπλέον MBs με κάθε αγορά, κάθε μήνα, χωρίς χρέωση. Παράλληλα, οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από μοναδικές προσφορές και εκπτώσεις σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Κύπρο.

Μεταξύ άλλων προσφέρει πρόσβαση σε μία αγορά καινοτόμων υπηρεσιών, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η αγορά και ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, όπως Bitcoin, Ether, Litecoin και Ripple, ταξιδιωτική ασφάλιση ανάλογα με την τοποθεσία με τη μέθοδο Pay-per-Day, καθώς και ασφάλιση κινητού από μόλις 1,11€/ εβδομάδα.

Διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας νέας γενιάς η εφαρμογή της Revolut επιτρέπει άμεση διακοπή των συναλλαγών σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, real time ενημέρωση για οποιαδήποτε κίνηση στον λογαριασμό και αλλαγή ρυθμίσεων ασφαλείας online. 

Για τη συνεργασία

Ο European Business Development της Revolut, Jamie Devlin, μίλησε για τον ενθουσιασμό του μετά την συμφωνία συνεργασίας με την PrimeTel σ’ ένα project, όπως το χαρακτήρισε  κοινής επωνυμίας. 

«Η συνεργασία αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους συνδρομητές της εταιρίας να ανακαλύψουν όλες τις κορυφαίες υπηρεσίες που προσφέρει η Revolut, απολαμβάνοντας μια ποικιλία ανταμοιβών και εκπτώσεων». 

Ο Θεοδόσης Θεοδοσίου, Chief Commercial Officer της PrimeTel, επισήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τη συνεχή επένδυση της Primetel σε καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας.