Ποιος ανακάλυψε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πριν 141 χρόνια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στο στολισμό του σπιτιού, τι ξέρουμε όμως για την ιστορία τους;

Ήταν 22 Δεκεμβρίου 1880. Έχουν περάσει από τότε 141 χρόνια.

Ο Τόμας Έντισον, ο «πατέρας της καινοτομίας», δημιουργεί την πρώτη σειρά από χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

Έως τότε, όσοι είχαν τα χρήματα, στόλιζαν τα δέντρα τους με κεριά. Οι κίνδυνοι, βέβαια, ήταν προφανείς.

Έτσι τα Χριστούγεννα του 1880, όταν μία σειρά από ηλεκτρικά φωτάκια κρεμάστηκαν έξω από το εργαστήριο του Έντισον στο Μένλο Παρκ του Νιου Τζέρσι, δεν μπορούσαν παρά να τραβούν τα βλέμματα όσων περνούσαν από την περιοχή με το τρένο. Ωστόσο, θα μεσολαβούσαν σχεδόν 40 χρόνια μέχρι να γίνουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια παράδοση.

Την παραμονή Χριστουγέννων του 1923, ο Αμερικανός πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ άναψε τα 3.000 ηλεκτρικά φωτάκια του Εθνικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Το 1882, ο φίλος και συνεργάτης του Έντισον, Έντουαρντ Τζόνσον, έφτιαξε την πρώτη σειρά από ηλεκτρικά φωτάκια που προοριζόταν ειδικά για τη διακόσμηση χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πέρασε σε καλώδιο 80 κόκκινες, άσπρες και μπλε λάμπες και στη συνέχεια τύλιξε με αυτό το δέντρο.

 

Όμως ο πολύς κόσμος εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τον ηλεκτρισμό με σκεπτικισμό. Αυτός που βοήθησε ώστε να γίνει αποδεκτή η χρήση του ηλεκτρισμού μέσα στα σπίτια ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ, ο οποίος το 1895 ζήτησε να φωτιστεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο της οικογένειάς του στον Λευκό Οίκο με εκατοντάδες πολύχρωμα ηλεκτρικά λαμπιόνια.

Επρόκειτο για μία πολύ ακριβή υπόθεση για την εποχή εκείνη, αφού απαιτούσε την εργασία εκπαιδευμένου ειδικού, ενός ηλεκτρολόγου όπως θα λέγαμε σήμερα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, χρειάζονταν 2.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα για να φωτίσει κάποιος ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το 1903, η General Electric άρχισε να πουλά έτοιμες σειρές από χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κάνοντας τη χρήση τους πιο προσιτή.

 

Και ενώ ο Τόμας Έντισον και ο Έντουαρντ Τζόνσον ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν σειρές από λαμπιόνια, ο Άλμπερτ Σαντάκα ήταν εκείνος που είδε μία επιχειρηματική ευκαιρία σε αυτά. Η οικογένειά του είχε μια εταιρεία με φώτα και το 1917, όταν ο Σαντάκα ήταν ακόμα έφηβος, πρότεινε να αρχίσουν να πουλάνε σειρές από χρωματιστά φωτάκι. Αργότερα, ο Άλμπερτ και οι αδερφοί του έφτιαξαν την μετέπειτα National Outfit Manufacturers Association Electric Company, η οποία ήλεγχε μονοπωλιακά την αγορά των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών έως τη δεκαετία του ’60.

Όλα, όμως, τα χρωστάμε στον Έντισον. Σε εκείνον που έβαλε φως στη μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ