H επιτυχία 18 αλυσίδων Franchise στην κυπρο 

Η αγορά του franchise στην Κύπρο σίγουρα κατάφερε να κερδίσει το αγοραστικό κοινό και αναπόφευκτα ήρθε, για να μείνει.

Η τελευταία 10ετία θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν αφιερωμένη στο franchise για την Κύπρο, καθώς πολλές αλυσίδες του είδους άντεξαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, άλλες έκαναν την εμφάνισή τους και άλλες επεκτάθηκαν και μεγάλωσαν. Το Economy Today εντόπισε 18 επιτυχημένα franchise που αγάπησαν οι Κύπριοι και τα ενέταξαν στην καθημερινότητά τους και τα παρουσιάζει. Πότε ήρθαν, τι διαφορετικό προσφέρουν, πόσο θα επεκταθούν και τι καινούργιο θα δούμε και θα γευτούμε στις γραμμές που ακολουθούν. 

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα 

GLORIA JEAN’S COFFEES
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕ ΕΝΤΕΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Η εταιρεία Gloria Jean’s Coffees ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια στο Σικάγο των ΗΠΑ και σήµερα λειτουργεί περισσότερα από 1000 καταστήµατα σε 35 χώρες ανά τον κόσµο. Το 2006, η εταιρεία C.C. Coffee Company Ltd υπέγραψε συµφωνία Master franchise για την Κύπρο και σήµερα διατηρεί 11 συνολικά καταστήµατα σε Λευκωσία, Λεµεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα. Τα Gloria Jean’s προσφέρουν και κατ’ οίκον παράδοση σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεµεσό, για να µπορούν οι λάτρεις του καφέ να τον απολαµβάνουν ό,τι ώρα θέλουν και όπου θέλουν! Στόχος των Gloria Jean’s Coffees; Να γίνουν η πιο αγαπηµένη και σεβαστή εταιρεία καφέ στον κόσµο!

SECOND CUP
ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑ

Το 2010 έβαλε τα θεµέλια και άνοιξε το πρώτο κατάστηµα της καναδέζικης αλυσίδας καφέ στην Κύπρο και συγκεκριµένα στην περιοχή της Έγκωµης στη Λευκωσία. Έναν χρόνο µετά, άνοιξε το δεύτερο κατάστηµα και µετά από έναν χρόνο το τρίτο. Φτάνοντας στο 2013, η αλυσίδα Second Cup κατάφερε µε τον καφέ της να αντεπεξέλθει της οικονοµικής κρίσης και από το 2016 άνοιξε άλλα εννέα καταστήµατα, φτάνοντας σήµερα να διατηρεί συνολικά 12 καταστήµατα. Σύµφωνα µε τη διεύθυνση του Second Cup, σκοπός είναι η αλυσίδα να µεγαλώσει περαιτέρω, επεκτείνοντας, εντός του 2019, την παρουσία της σε Λεµεσό και Λάρνακα. Η αλυσίδα καφέ Second Cup αποτελεί καναδέζικη εταιρεία, απαριθµώντας 450 καταστήµατα στον Καναδά και περί τα 300 στον υπόλοιπο κόσµο. 

STARBUCKS
ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 18 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Είναι ένα από τα 10 πιο αναγνωρίσιµα brands σε όλο τον πλανήτη. Απαριθµεί περισσότερα από 25,000 καταστήµατα σε όλο τον κόσµο, ενώ άρχισε τις εργασίες του µόλις 47 χρόνια πριν, το 1971, στο Σιάτλ της Αµερικής. Από τις 14 ∆εκεµβρίου 2003, οι Λευκωσιάτες έχουν την ευκαιρία να απολαµβάνουν τον διάσηµο καφέ Starbucks από το πρώτο κατάστηµα που άνοιξε στο νησί. Από τότε µέχρι και το 2007 άνοιξαν άλλα οκτώ καταστήµατα σε Λευκωσία και Λάρνακα, µετρώντας σήµερα συνολικά 11 καταστήµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Economy Today µέχρι το τέλος τους έτους η Starbucks θα ανοίξει το πέµπτο της κατάστηµα στη Λευκωσία και συγκεκριµένα στο Nicosia Mall, ενώ θα ανοίξει και ένα δεύτερο κατάστηµα στο The Mall of Cyprus. Παράλληλα, την 1η Νοεµβρίου ανοίγει και το πρώτο κατάστηµα Starbucks στον Πρωταρά. Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η επέκταση του καταστήµατος στον Εναέριο, δηµιουργώντας έτσι το πρώτο brew bar στην Κύπρο. Υπάρχουν πιθανά ανοίγµατα για το µέλλον και, αν όλα πάνε καλά, µέχρι το τέλος του χρόνου, η εταιρεία θα διατηρεί συνολικά 14 καταστήµατα στην Κύπρο, έχοντας στόχο τα 18 καταστήµατα σε όλη την Κύπρο µέχρι το 2020.

ESTRELLA
ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Το κατάστηµα Estrella στη Λεµεσό άνοιξε τον Σεπτέµβριο του 2017 και από τότε βρίσκεται υψηλά στις προτιµήσεις του κοινού της πόλης και όχι µόνο. Στον πρώτο χρόνο ζωής, το Estrella κατάφερε να γίνει talk of the town, σηµειώνοντας µια εντυπωσιακά ανοδική πορεία. Το δεύτερο κατάστηµα της αλυσίδας άνοιξε τις πύλες του στις 2 Ιουλίου 2018 στην Πάφο και από τότε έγινε σηµείο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης και όχι µόνο. Μπορεί να µετρά µόλις τέσσερεις µήνες ζωής, ωστόσο, σηµειώνει µια σηµαντική ανοδική πορεία, αφού κατάφερε µέσα από το εντυπωσιακό µενού του να προσφέρει τα πάντα στους πάντες. Από γλυκό µέχρι φρεσκοµαγειρεµένα pancakes, νόστιµο φαγητό, πιάτα µε στέβια και healthy dishes για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Το Estrella Πάφου θα το βρεις στην τουριστική περιοχή της Πάφου, κοντά στο λιµάνι της πόλης. Στη Λάρνακα, βρίσκεται το µικρότερο ηλικιακά κατάστηµα Estrella στην Κύπρο, αφού άνοιξε τις πύλες του την 1η Οκτωβρίου 2018, µπαίνοντας, ωστόσο, δυναµικά στην αγορά της πόλης του Ζήνωνα.

BURGER KING
PREMIUM BURGERS

Ήταν Μάρτιος του 2014, όταν άνοιξε στην Κύπρο, και συγκεκριµένα στην Πάφο, το πρώτο εστιατόριο Burger King. Σήµερα έχει παρουσία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου µε συνολικά επτά εστιατόρια. Το premium burger των εστιατορίων, καθώς και το ψήσιµο flame grilled κάνει τη διαφορά µε τους απανταχού λάτρεις του µπέργκερ να κατατάσσουν το θρυλικό Wooper Burger υψηλά στις προτιµήσεις τους. Η πρωτεύουσα σύντοµα θα υποδεχθεί ακόµα ένα εστιατόριο Burger King, αυτήν τη φορά στο καινούργιο εµπορικό κέντρο της Λευκωσίας. Το πρώτο µπιφτέκι ψήθηκε το 1954 στο Μαϊάµι της Φλόριντα, ενώ σήµερα υπάρχουν περισσότερα από 15 χιλιάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσµο.

TACO BELL
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Κατάφερε να βάλει το µεξικάνικο φαγητό για τα καλά στη ζωή και την καθηµερινότητά µας. Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του το 2009 στη Λεµεσό, ενώ σήµερα απαριθµεί συνολικά τέσσερα καταστήµατα σε Λευκωσία, Λεµεσό και Πάφο, εν αναµονή και του πέµπτου καταστήµατος. Το µεξικάνικο franchise αγκαλιάστηκε από τους λάτρεις της εν λόγω κουζίνας, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλεις και delivery από το κεντρικό κατάστηµα στη Λευκωσία. Τα εστιατόρια Taco Bell είναι αµερικανική σειρά εστιατορίων µε το πρώτο κατάστηµα να ανοίγει τον Μάρτιο του 1962 στην Καλιφόρνια. Σήµερα έχει περισσότερα από 7,000 εστιατόρια σε όλο τον κόσµο. 

JAMIE’S ITALIAN
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2016

Οι απανταχού µακαρονάδες το περίµεναν πώς και πώς! Και όχι άδικα, αφού το αγγλικό franchise µε τις υπέροχες ιταλικές γεύσεις είναι διάσηµο για τις λαχταριστές µακαρονάδες του, τα ζουµερά του µπέργκερ και φυσικά για τα απίστευτα γλυκά του. Άνοιξε τον Απρίλιο του 2016 στη Λευκωσία και το κοινό της πρωτεύουσας -και όχι µόνο- το αγκάλιασε αµέσως. Φυσικά, τα εστιατόρια πήραν το όνοµά τους από τον δηµιουργό τους, τον διάσηµο σεφ Jamie Oliver. Το 2008, άνοιξε το πρώτο κατάστηµα και έκτοτε άνοιξαν περισσότερα από 60 εστιατόρια σε όλο τον κόσµο. Φυσικά στα σχέδια του Jamie είναι η συνεχής ανάπτυξη και επέκταση των εστιατορίων του. 

COFFEE BEANERY
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το πρώτο κατάστηµα άνοιξε το 2006 στην Έγκωµη και το 2012 άλλαξε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Ωστόσο, το πελατειακό καθεστώς έµεινε πιστό στον καφέ του. Το 2012 ακολούθησε το άνοιγµα ακόµη δυο καταστηµάτων Coffee Beanery στη Λευκωσία, ενώ στα πλάνα είναι η επέκταση σε βάθος τριετίας. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες του Economy Today, υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασίες και εκτός Λευκωσίας. Η υπηρεσία table service µε σερβιτόρους που προσφέρουν τα Coffee Beanery κάνει τη διαφορά. Το franchise έρχεται από το Μίσινγκαν της Αµερικής και αριθµεί περισσότερα από 200 καταστήµατα σε όλο τον κόσµο. 

DOMINO’S PIZZA
ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι κάτοικοι της Πάφου είχαν πρώτοι την ευκαιρία να γευτούν την Domino’s Pizza, καθώς το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στην πόλη της Αφροδίτης. Ακολούθησε το δεύτερο κατάστηµα στη Λεµεσό τον Αύγουστο του 2012, ενώ σήµερα υπάρχουν συνολικά επτά καταστήµατα σε όλη την Κύπρο. Όπως µας λέχθηκε από τη διεύθυνση, η Domino’s Pizza βρίσκεται σε µια φάση γρήγορης ανάπτυξης, ανοίγοντας συνεχώς νέα καταστήµατα και επεκτείνοντας τις υπηρεσίες της σε περισσότερες περιοχές κάλυψης, µε την εταιρεία να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το 1960 ο Tom Monaghan ίδρυσε την Domino’s Pizza στις ΗΠΑ. Σήµερα, η εταιρεία έχει περισσότερα από 12.500 καταστήµατα σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσµο.

ΜCDONALD’S
21 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποιος δεν έχει φάει τουλάχιστον µια φορά στη ζωή του από τα θρυλικά εστιατόρια Mcdonald’s; Μπήκαν στη ζωή µας στις 12 Ιουνίου 1997, ηµέρα Πέµπτη, ανοίγοντας το πρώτο εστιατόριο στην Κύπρο και συγκεκριµένα στη Λάρνακα. Την πρώτη µέρα λειτουργίας του, υπολογίζεται ότι εξυπηρέτησε περί τις 7 χιλιάδες άτοµα – ένας εντυπωσιακός αριθµός. Μάλιστα το πρώτο γεύµα Big Mac της Κύπρου το έφαγε ο τότε ∆ήµαρχος της Λάρνακας Γεώργιος Λυκούργος! Από το 1997 µέχρι σήµερα ο αριθµός των καταστηµάτων αυξανόταν χρόνο µε τον χρόνο, φτάνοντας σήµερα στα 18 και µε περισσότερους από 1000 υπαλλήλους σε όλη την Κύπρο. H McDonald’s είναι η µεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων fast food στον κόσµο µε περισσότερα από 37 χιλιάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσµο, ενώ εξυπηρετεί περίπου 68 εκατοµµύρια πελάτες ηµερησίως σε 119 χώρες. Το πρώτο εστιατόριο McDonald’s άνοιξε το 1940 στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας από τους αδελφούς McDonald.

CAFÉ NERO
12+1 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το 2013 η παραλία του Μακένζι υποδέχθηκε το πρώτο κατάστηµα Nero στην Κύπρο. Ερχόµενο από την Αγγλία, επένδυσε στη διαφορετική ατµόσφαιρα και τους άνετους καναπέδες και κατάφερε να κερδίσει µε τη ζεστασιά του τους φανατικούς του καφέ. Σήµερα απαριθµεί συνολικά 12 καταστήµατα στην Κύπρο και περισσότερα από 825 σε όλο τον κόσµο. Εντός του 2018 ο αριθµός των καταστηµάτων στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά ένα, αφού πρόκειται να ανοίξει το ολοκαίνουργιο Café Nero εντός τους καινούργιου εµπορικού κέντρου της Λευκωσίας.

COFFEE ISLAND
ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το πρώτο κατάστηµα Coffee Island άνοιξε το 2009 στη Λευκωσία και συγκεκριµένα στη λεωφόρο Σταυρού. Σήµερα, η αλυσίδα καφέ που αγάπησαν οι Κύπριοι, λειτουργεί 44 καταστήµατα σε κάθε γωνιά του νησιού, ενώ ετοιµάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους ακόµα δυο. Η εταιρεία θεωρεί ότι το rebranding των καταστηµάτων, η εισαγωγή καινοτόµων προϊόντων, η πελατοκεντρική προσέγγιση, η εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού κατατάσσουν τα προϊόντα της αλυσίδας υψηλά στις προτιµήσεις του αγοραστικού κοινού. Η Coffee Island είναι market leader σε Κύπρο και Ελλάδα και έκτη αλυσίδα καφέ στην Ευρώπη, σύµφωνα µε το δίκτυο των καφεκοπτείων της, καθώς απαριθµεί περισσότερα από 400 καταστήµατα σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και Καναδά.  

OCEAN BASKET
ΜΕ ΕΝΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Κατάφερε να φέρει τη θάλασσα στο πιάτο µας. Πριν από 10 χρόνια, η Πάφος υποδεχόταν το πρώτο εστιατόριο Ocean Basket στην Κύπρο. Σήµερα εννέα εστιατόρια εξυπηρετούν όλο το νησί, προσφέροντας καλή ποιότητα και καλό φαγητό σε προσιτές τιµές. Αυτό είναι και το τρίπτυχο της επιτυχίας σύµφωνα µε τη διεύθυνση. Την ίδια ώρα, µάθαµε ότι σύντοµα θα ανοίξει ακόµα ένα εστιατόριο στη Λευκωσία, µε στόχο την περαιτέρω επέκταση. Τα εστιατόρια Ocean Basket γεννήθηκαν στη Νότιο Αφρική και σήµερα απαριθµούν περί τα 207 εστιατόρια σε όλο τον κόσµο. Αυτό το διάστηµα τα εστιατόρια Ocean Basket στην Κύπρο ανανεώνονται, ενώ σύµφωνα µε τη διεύθυνση best seller αποτελούν οι διάσηµες πιατέλες θαλασσινών.

WAYNES
ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

Το Waynes άνοιξε τις πύλες του πρώτου και µοναδικού του καταστήµατος στην Κύπρο το 2012 στη Λευκωσία. Μέχρι σήµερα όλα βαίνουν βάσει προγράµµατος µε το κατάστηµα να καταγράφει µια σταδιακή αύξηση του κύκλου εργασιών του και την ιδιοκτήτρια εταιρεία να προγραµµατίζει το µέλλον. Σύµφωνα µε πηγές από το Waynes, που µίλησαν στο Economy Today, η διεύθυνση του καταστήµατος προγραµµατίζει µέχρι το 2022 να ανοίξει ακόµα τέσσερα καταστήµατα ανά το παγκύπριο. Συγκεκριµένα, προγραµµατίζεται το άνοιγµα ακόµη ενός καταστήµατος στη Λευκωσία -το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά-, ενώ η παρουσία της αλυσίδας θα επεκταθεί στη Λάρνακα, στη Λεµεσό και στην ελεύθερη επαρχία Αµµοχώστου. Το Waynes είναι σουηδική αλυσίδα µε επέκταση µέχρι την κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία και διαθέτει περί τα 150 καταστήµατα στον κόσµο. Τα τελευταία χρόνια σηµειώνει µεγάλη ανάπτυξη στις αραβικές χώρες και στην Ασία, ενώ εντός των επόµενων χρόνων αναµένεται µόνο στη Γερµανία να λειτουργήσουν 100 καταστήµατα. 

PIZZA HUT
36 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

Αδιαµφισβήτητα αποτελεί µια από τις πιο αγαπηµένες πίτσες των Κυπρίων. Το πρώτο κατάστηµα άνοιξε το 1991 στη Λευκωσία και από τότε δεν σταµάτησε. Σήµερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει στην κατοχή της 35 καταστήµατα σε όλη την Κύπρο, ενώ αναµένεται και το άνοιγµα του 36ου. Μάλιστα, εντυπωσιακό δεδοµένο αποτελεί το γεγονός ότι η Pizza Hut έφερε πρώτη στην Κύπρο το πρώτο παγκύπριο τηλεφωνικό κέντρο µε έναν ενιαίο αριθµό για παράδοση στο σπίτ Η Pizza Hut δηµιουργήθηκε το 1958 στο Κάνσας της Αµερικής και σήµερα έχει περισσότερα από 16,796 εστιατόρια σε όλο τον κόσµο. 

PIZZA FAN
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

H PIZZA FAN είναι µια ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1996. Το δίκτυό της αποτελείται από 71 καταστήµατα και ο στόχος της είναι να καλύψει όλη την Ελλάδα µε 140 καταστήµατα. Πρόσφατα έκανε την εµφάνισή της και στο νησί µας, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστηµα στη Λευκωσία και επιδιώκοντας να κερδίσει τους απανταχού λάτρεις της πίτσας. Η PIZZA FAN από τα πρώτα της βήµατα, εστίασε την προσοχή της στην ικανοποίηση των γευστικών αναγκών και απαιτήσεων των καταναλωτών. Γι’ αυτό ανέπτυξε ένα πολύπλευρο και ευέλικτο πελατοκεντρικό σύστηµα, για να µπορεί να βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα της.

PAPA JOHN’S PIZZA
ΟΚΤΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

«Better Ingredients. Better Pizza. Papa John’s». Αυτό είναι το σλόγκαν της Papa John’s. Η αλυσίδα διατηρεί οκτώ καταστήµατα στην Κύπρο µε το πρώτο της να ανοίγει το 2006. Η best seller πίτσα της Papa John’s είναι η Super Papa’s µε πεπερόνι, ζαµπόν, λουκάνικο, πράσινη πιπεριά, κρεµµύδι, µαύρες ελιές, µανιτάρι και τυρί. Τις πίτσες της Papa John’s µπορείς να τις παραγγέλνεις είτε για take away είτε για delivery, χωρίς έξτρα χρέωση. Η Papa John’s, η οποία αποτελεί την τρίτη µεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων πίτσας στην Αµερική, ιδρύθηκε το 1984 από τον «Papa» John Schnatter και η έδρα της βρίσκεται στην πόλη Τζέφερσοντάουν του Κεντάκι. Η εταιρεία σήµερα ξεπερνά τα 5000 υποκαταστήµατα µε τα περισσότερα από τα µισά να βρίσκονται στις Η.Π.Α. και τα υπόλοιπα σε 32 χώρες διεθνώς.

PAUL
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Κατάφερε να φέρει στη Λευκωσία λίγη από τη γαλλική φινέτσα που κουβαλά στο DNA του. Άνοιξε πριν από µόλις έναν χρόνο και από τότε αποτελεί ένα all day place to be. Οι πελάτες του µπορούν να απολαύσουν πρόγευµα, brunch, µεσηµεριανό, afternoon desert coffee και φυσικά δείπνο. Σύµφωνα µε τη διεύθυνση του εστιατορίου, υπάρχει πλάνο για επέκταση εντός, αλλά και εκτός Λευκωσίας. Είναι από τα παλαιότερα franchise, αφού το πρώτο κατάστηµα άνοιξε το 1889 στο Marcq-en-Barœul στη Γαλλία. Σήµερα η αλυσίδα έχει παρουσία σε όλο τον κόσµο µε εκατοντάδες καταστήµατα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ