Μεσολογγίτης: Συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται

Συνέντευξη με τον ιδρυτή της OJO Sunglasses.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Ο ιδρυτής της OJO Sunglasses, Νίκος Μεσολογγίτης, σε συνέντευξη στο Economy Today, µιλά για το παρόν και το µέλλον της εταιρείας του και αποκαλύπτει τις δύο νέες χώρες στις οποίες σύντοµα θα επεκταθεί η εταιρεία.

Αναλύει παράλληλα το πώς κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι την οικονοµική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τη σηµασία τού να έχουν παρουσία σε µεγάλα εµπορικά κέντρα. Τέλος, σχολιάζει και τον βασικότερο ανταγωνιστή της εταιρείας του.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε το 2011 να προχωρήσετε στη λειτουργία των OJO Sunglasses;
Το 2010, ερευνώντας την ευρωπαϊκή αγορά µε απώτερο σκοπό να εισαγάγουµε στην Κύπρο κάποιο επιτυχηµένο franchise concept, είτε αυτό ήταν καφεστιατόριο είτε οτιδήποτε αφορούσε τον χώρο των λιανικών πωλήσεων, εντελώς τυχαία ανακαλύψαµε ένα µεγάλο κενό στην κυπριακή αγορά, που ήταν τα γυαλιά ηλίου µε ιδιωτική εµπορική επωνυµία. Αναλύοντας περαιτέρω την πιο πάνω αγορά, ανακαλύψαµε ότι όλα τα καταστήµατα οπτικών, ανεξαρτήτως τοποθεσίας (πόλης ή χώρας), διέθεταν και διαθέτουν µέχρι και σήµερα προς πώληση συγκεκριµένες εµπορικές επωνυµίες σε προκαθορισµένες λιανικές τιµές. Ξεκινήσαµε λοιπόν το 2011 να υλοποιούµε την ιδέα µόνο γυαλιά ηλίου και µόνο δικής µας παραγωγής µε την εµπορική επωνυµία OJO. Επόµενο στάδιο ήταν η δηµιουργία του λογότυπου, που προέρχεται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, µε τα δύο µάτια (Ο Ο) και τη µύτη (J).

Η φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζεται σε πέντε άξονες:

Ποιότητα: Όλα τα γυαλιά ηλίου αλλά και τα οπτικά της OJO κατασκευάζονται κάτω από τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας 100% προστασία από τη UVA & UVB ακτινοβολία στα 400nm, όπως επίσης και οπτικούς φακούς µε εξειδικευµένα φίλτρα προστασίας.

Ποικιλία: Κάθε κατάστηµα OJO διαθέτει σήµερα περισσότερα από 450 σχέδια και χρωµατισµούς, και κάθε 20 µέρες προστίθενται καινούργια µοντέλα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προσιτές τιµές: Ο καταναλωτής µπορεί να επιλέξει, ανάµεσα σε οποιοδήποτε γυαλί ηλίου ή οπτικό, δύο ζευγάρια και να πληρώσει το ένα, το πιο ακριβό, µε µέση λιανική τιµή τα €59,00. Μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε συνδυασµός.

Σχεδιασµός και παραγωγή: Ο σχεδιασµός των γυαλιών ηλίου και οπτικών OJO γίνεται εξ ολοκλήρου στην Κύπρο και η παραγωγή τους από εργοστάσια στην Κίνα και στην Ιταλία. Η εταιρεία από το 2016 διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία µε καταρτισµένο προσωπικό στην Κίνα, όπου διενεργείται ο έλεγχος και η επίβλεψη της παραγωγής.

Προσωπικό: Η εταιρεία, πιστεύοντας από τα πρώτα της βήµατα ότι έχοντας ευχαριστηµένο το προσωπικό της µπορεί εύκολα να ευχαριστήσει τους πιθανούς πελάτες της, επένδυσε αλλά και επενδύει καθηµερινά στην εκπαίδευση αλλά και στη σωστή συµπεριφορά, την οποία έχει ως κανόνα λειτουργίας της. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι «συµπεριφερόµαστε όπως θα θέλαµε να µας συµπεριφέρονται».

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισµό;
Την 1η Μαρτίου 2011 ξεκινήσαµε το ταξίδι µας µε το πρώτο µας κατάστηµα στην Αγία Νάπα. Μέχρι το 2013 όλες ανεξαιρέτως οι διαδικασίες δηµιουργίας και λειτουργίας των καταστηµάτων OJO µετατράπηκαν και διαµορφώθηκαν σε µέθοδο, που ονοµάζεται εγχειρίδιο µεθόδου OJO FRANCHISE. Π.χ. σε όλα τα καταστήµατά µας χρησιµοποιούµε τα ίδια κεραµικά δαπέδου, έπιπλα, γραφεία, τρόπο και παρουσίαση των προϊόντων µας, στολή προσωπικού, αλλά και τον ίδιο τρόπο συµπεριφοράς προς τους πιθανούς πελάτες.

Ακολουθώντας λοιπόν την πιο πάνω ιδέα αλλά και φιλοσοφία, τον ∆εκέµβριο του 2013 διαθέσαµε το πρώτο µας κατάστηµα OJO µε τη µορφή της δικαιοχρησίας, στη Λεµεσό. Χρησιµοποιώντας εκτεταµένα τις βασικές αρχές του µάρκετινγκ, όπως προϊόν, τοποθεσία και διάθεση, διαφήµιση, τιµή, αλλά και προσωπικό, καταφέραµε σε σχετικά µικρό χρονικό διάστηµα να ξεχωρίσουµε από τον ανταγωνισµό και -βάσει εσωτερικών στατιστικών ερευνών- σήµερα κατέχουµε το 71% της κυπριακής αγοράς αλλά και το 18% της ελληνικής αγοράς στον τοµέα των γυαλιών ηλίου για ηλικίες 18-44 χρόνων.

Πόσα OJO Sunglasses λειτουργούν σήµερα σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Λίβανο και σε πόσα καταστήµατα στοχεύετε εντός της επόµενης τριετίας; Στοχεύετε να επεκταθείτε και σε άλλες χώρες το επόµενο διάστηµα;

Η OJO Sunglasses λειτουργεί σήµερα 15 καταστήµατα στην Κύπρο, 15 στην Ελλάδα, 1 στον Λίβανο και 2 στη Μάλτα. Το 2018, 9 καταστήµατα από τα 33 λειτουργούν, εκτός από γυαλιά ηλίου, και µε οπτικά. Σύντοµα η εταιρεία θα δηµιουργήσει το πρώτο της κατάστηµα στη Σαουδική Αραβία, στο καινούργιο διεθνές αεροδρόµιο της Τζέντα, µε 80 εκατ. επισκέπτες, καθώς και στο Γιοχάνεσµπουργκ στη Νότιο Αφρική, σε εµπορικό κέντρο µε 22 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους αντιπροσώπους της εταιρείας σας;
Από το 2013 και εφόσον η εταιρεία αποφάσισε να αναπτυχθεί µε τη µέθοδο της δικαιοχρησίας, πέραν της συγκεκριµένης άδειας που χρειάζεται ο κάθε δικαιοχρήστης, θα πρέπει κυρίως να πιστεύει στη φιλοσοφία και στην ιδέα OJO, έτσι ώστε να µπορεί να αφοµοιώσει τις συγκεκριµένες διαδικασίες λειτουργίας των καταστηµάτων µας. Θεωρούµε ότι, ανά πάσα στιγµή, οι συνάδελφοι που στελεχώνουν τα καταστήµατα, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως stylists, θα πρέπει να θέλουν αλλά και να µπορούν να ικανοποιήσουν την αγοραστική διάθεση του πιθανού πελάτη ανεξαρτήτως αναγκών. Απώτερος στόχος µας προς τον καταναλωτή είναι το «WOW» κατά τη διάρκεια της τελικής πώλησης.

Τι συµβουλεύετε το προσωπικό σας;
Μια συµβουλή που µου έχουν δώσει και υιοθέτησα, είναι να συµπεριφέροµαι όπως θέλω να µου συµπεριφέρονται. Προσπαθώ καθηµερινά, σε όλες τις φάσεις της ζωής µου, να την ακολουθώ πιστά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την έχω µάλιστα µεταδώσει σε όλους τους συναδέλφους µου και από το 2017 αποτελεί κανόνα συµπεριφοράς σε όλα τα καταστήµατα OJO.

Πόση σηµασία δίνετε σε θέµατα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;
Η OJO Sunglasses, έχοντας ως γνώµονα τη συνεισφορά στο γενικό σύνολο και χωρίς ιδιαίτερη διαφήµιση προς το κοινό, προσπαθεί πάντοτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να προσφέρει σε κάθε χώρο όπου δραστηριοποιείται. Κύριό µας µέληµα είναι η οικονοµική ή υλική συνεισφορά σε άπορα άτοµα κάτω των 18 χρόνων, σε δηµοτικά σχολεία αλλά και σε δήµους.

∆ραστηριοποιείστε επιχειρηµατικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Ποια είναι η άποψή σας για την πορεία της οικονοµίας των δύο χωρών; Επίσης, το γεγονός ότι και οι δύο χώρες βίωσαν έντονα την οικονοµική κρίση, θεωρείτε ότι βοήθησε την εταιρεία σας να αναπτυχθεί λόγω των ελκυστικών της τιµών έναντι του ανταγωνισµού;
Το 2014 ήταν ίσως η πιο σηµαντική χρονιά της εταιρείας, από την άποψη ότι, µε την οικονοµική κρίση στην Κύπρο αλλά και τη συνεχιζόµενη οικονοµική κρίση στην Ελλάδα, είχαµε τεράστια αύξηση στις πωλήσεις. Παρ’ όλο που η οικονοµική κρίση στην Κύπρο αρχικά κόστισε χρηµατικά στην εταιρεία µας, στη συνέχεια η οικονοµική κατάσταση των πολιτών και οι προτεραιότητές τους τούς ανάγκασαν να στραφούν προς τις έξυπνες αγορές, δηλαδή να δώσουν αξία στα λεφτά τους µε απώτερο σκοπό να µη χάσουν από την ποιότητα. Όσον αφορά την κυπριακή οικονοµία, πιστεύω ότι από το 2013 µέχρι και το 2018 έχουν γίνει τεράστια βήµατα βελτίωσης και κυρίως στον τοµέα των ξένων επενδύσεων, όµως από σήµερα κιόλας θα πρέπει, όχι µόνο ως επιχειρηµατίες, αλλά και ως καταναλωτές, να είµαστε πιο «προσεκτικοί και συνεσταλµένοι», για να µη βρεθούµε προ εκπλήξεων και πάλι... Η ελληνική αγορά τα τελευταία 10 χρόνια βιώνει πρωτόγνωρες οικονοµικές καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν φέρει το 60% του πληθυσµού της σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Θέλω να πιστεύω ότι τα επόµενα 2-3 χρόνια θα µπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη της οικονοµίας, εάν και εφόσον οι κυβερνώντες αποφασίσουν δραστικές µειώσεις στη φορολογία, αλλά και απλοποιηµένες διαδικασίες για εσωτερικές και ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Το να έχετε παρουσία σε µεγάλα εµπορικά κέντρα ήταν στρατηγική απόφαση;
Τα τελευταία 3 χρόνια η εταιρεία διαθέτει 6 καταστήµατα σε µεγάλα εµπορικά κέντρα, που είναι και οι ναυαρχίδες σε θέµατα πωλήσεων.
Πιστεύω ότι για τα επόµενα 6-7 χρόνια τα καταστήµατα αυτά θα διατηρηθούν στις πρώτες θέσεις ανάµεσα στο σύνολο των καταστηµάτων που διαθέτουµε. ∆υστυχώς όµως, πέραν αυτού, ένας µεγάλος ανταγωνιστής εισέρχεται ραγδαία στην αγορά και ονοµάζεται ηλεκτρονικές αγορές/πωλήσεις. Καθηµερινά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κερδίζουν όλο και περισσότερους θαυµαστές και θα πρέπει άµεσα να προσαρµόσουµε τη λειτουργία των επιχειρήσεών µας ανάλογα. Απλά να αναφέρω ότι σήµερα το 96% των καταναλωτών στην Αµερική έχει πραγµατοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές. Ως αποτέλεσµα, 220 εµπορικά κέντρα έχουν κλείσει τα τελευταία 3 χρόνια στην Αµερική.
Μπορεί να θεωρηθεί λίγο προβοκατόρικη η ερώτηση, αλλά εσείς φοράτε γυαλιά OJO Sunglasses;
Τα γυαλιά ηλίου και τα οπτικά OJO τα φοράω καθηµερινά για να βλέπω το µέλλον. 

WHO IS  WHO
O Νίκος Μεσολογγίτης, γεννηµένος τον ∆εκέµβριο του 1968, σπούδασε στο Cyprus College µε αθλητική υποτροφία στον κλάδο MIS µε εξειδίκευση στο Management & Marketing. Από το 1992 µέχρι και το 2005 εργάστηκε σε όλες τις βαθµίδες της ιεραρχίας, από πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών µέχρι και γενικός διευθυντής της µεγαλύτερης εταιρείας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο. Εκµεταλλευόµενος τις εµπειρίες και την τεχνογνωσία σε σχέση µε την κυπριακή αγορά, είχε εξαιρετική σταδιοδροµία, µε αποκορύφωµα το 2011 τη δηµιουργία και τον σχεδιασµό της OJO Sunglasses. Σήµερα η εταιρεία εργοδοτεί άµεσα 178 άτοµα και έµµεσα 1.745 (εξωτερικούς συνεργάτες).
∆ιαθέτει 33 καταστήµατα σε 4 χώρες, Κύπρο, Ελλάδα, Λίβανο και Μάλτα. Στην εταιρεία OJO το 2014 απονεµήθηκε το βραβείο «It’s not about ideas... It’s about making ideas happen». Επίσης η OJO Sunglasses, για το 2018, είναι υποψήφια στα ελληνικά Franchise Business Awards 2019 στις κατηγορίες:

• Best International Expansion
• Most Promising Franchise
• Customer Oriented Franchise
• Best New Product Launch (optics)
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ