Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών (λίστα-φωτογραφίες)

Μάθετε τη θέση τους στη λίστα και το αμύθητο ποσό που αξίζουν.

Της Ναταλίας Γεωργιάδου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών;

Πρόσφατα καταγράφηκαν από διεθνή ΜΜΕ και σας τους παρουσιάζουµε.

α ποσά, να σηµειωθεί, έχουν προσαρµοστεί βάσει πληθωρισµού.  

1. $400 ΔΙΣ-ΜΑΝΣΑ ΜΟΥΣΑ


Σήµερα ελάχιστοι γνωρίζουν την περίπτωση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσµο, που έζησε περίπου 700 χρόνια πριν από εµάς. Ο Μουσά ήταν ο Μανσά (αυτοκράτορας) του Μάλι για 25 χρόνια τον 12ο αι µ.Χ. Η αυτοκρατορία του Μάλι την εποχή εκείνη κατείχε τα εδάφη της σηµερινής Γκάνας και του Τιµπουκτού. Ο Μουσά (γεννήθηκε το 1280) κατείχε το 50% της παγκόσµιας παραγωγής αλατιού και χρυσού. Ο τίτλος του Μανσά δεν ήταν ο µοναδικός για τον Μουσά. Κατείχε επίσης άπειρους άλλους. Φυσικά δεν υπάρχουν φωτογραφίες του, αλλά όλοι οι πίνακες που έχουµε σήµερα στη διάθεσή µας τον απεικονίζουν τυλιγµένο σε… πολλά καράτια. Αναδείχθηκε βασιλιάς µετά την αναχώρηση του προκατόχου του σε µια αποστολή για να εξερευνήσει τα όρια του Ατλαντικού Ωκεανού, από την οποία δεν γύρισε ποτέ.

2. $350 ΔΙΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΟΘΤΣΑΪΛΝΤ


Ο εβραϊκής καταγωγής Γερµανός Μέγερ Άµσελ Ρόθτσαϊλντ ήταν εκείνος που ίδρυσε την ευρωπαϊκή τραπεζική δυναστεία, η οποία ξεκίνησε από την επενδυτική εταιρεία που δηµιούργησε στα τέλη του 1700. Ο Μέγερ διαµοίρασε την περιουσία του στα πέντε παιδιά του και τα έστειλε να φτιάξουν παραρτήµατα στις πέντε µεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Πολλοί από τους Ρόθτσαϊλντ έγιναν τόσο πετυχηµένοι που τιµήθηκαν µε τίτλους ευγενείας.

3. $340 ΔΙΣ-ΤΖΟΝ ΡΟΚΦΕΛΕΡ


Στην Αµερική δεν ήταν καθόλου διαδεδοµένη η χρήση της βενζίνης πριν από την εµφάνιση του αυτοκινήτου. Μετά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Τζον Ροκφέλερ (1839-1937) ίδρυσε τη Standard Oil που είχε µονοπώλιο στις ΗΠΑ χάρη στο καλό σιδηροδροµικό δίκτυο της χώρας. Μέσω αυτής της εταιρείας, ο Ροκφέλερ ήλεγχε το 90% της βενζίνης της χώρας. Αργότερα η εταιρεία του διασπάστηκε από την αµερικανική κυβέρνηση σε µικρότερα κοµµάτια (Amoco, Chevron, Conoco και ExxonMobil). Το όνοµα Ροκφέλερ, ωστόσο, δεσπόζει µέχρι σήµερα σε πολλά κτίρια και άλλα µέρη των ΗΠΑ, καθώς ο Τζον Ροκφέλερ είχε ιδιαίτερα µεγάλη κτηµατική περιουσία, όντας ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος της εποχής του.

4. $310 ΔΙΣ-ΆΝΤΡΙΟΥ ΚΑΡΝΕΓΚΙ


Το να µετακοµίσουν από τη Σκωτία στις Ηνωµένες Πολιτείες ήταν το καλύτερο πράγµα που έκανε η οικογένεια Κάρνεγκι για τον γιο τους, Άντριου. Ο Άντριου Κάρνεγκι (1835-1919) συγκέντρωσε ένα εισόδηµα δουλεύοντας ως τηλεγραφητής και το χρησιµοποίησε επενδύοντας στους σιδηροδρόµους και στο πετρέλαιο, κάτι που αποδείχτηκε µάλλον έξυπνη κίνηση. Χρησιµοποιώντας την ολοένα και αυξανόµενη περιουσία του, ο Άντριου Κάρνεγκι ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στη βιοµηχανία χάλυβα, κάτι που αποδείχτηκε µια ακόµα ιδιοφυής ιδέα. ∆εκαοχτώ χρόνια πριν πεθάνει, πούλησε την επιχείρησή του για $13,6 δισ. (σηµερινά χρήµατα) και συνέδεσε το όνοµά του µε τη δηµιουργία µεγάλων συναυλιακών αιθουσών (Carnegie Hall), Μουσείων κ.ά.

5. $300 ΔΙΣ-ΝΙΚΟΛΑΙ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΒΙΤΣ ΡΟΜΑΝΟΦ


Ο Νικόλαος Β΄ ήταν ο τελευταίος τσάρος στην ιστορία της Ρωσίας. Κυβέρνησε από το 1894 µέχρι την αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917. Μια από τις πιο ακµάζουσες αυτοκρατορίες κατέληξε σε ναυάγιο. Το παλαιό καθεστώς έδυσε µε την ανατολή του νέου, µε σηµείο καµπής την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Νικόλαος Β΄ κατείχε επίσης τους τίτλους του Μεγάλου ∆ούκα της Φινλανδίας και του Βασιλιά της Πολωνίας. Όταν ξεκίνησε η περίοδος µοναρχίας του ήταν ένας από τους πιο ευκατάστατους µονάρχες που γνώρισε ποτέ η ιστορία. Σ’ αυτή τη φάση εισέρχεται στο νούµερο 5, διότι αν υπολογιστεί η περιουσία του µετά την κατάρρευσή του, τότε βγαίνει ακόµα και εκτός εκατοντάδας.

6. $236 ΔΙΣ-ΟΣµΑΝ ΑΛΙ ΧΑΝ


Τι είχε στην κατοχή του ο µαχαραγιάς του Hyderabad; $100 εκατ. σε χρυσό, κοσµήµατα αξίας $400 εκατ., 50 Ρολς Ρόις και ένα διαµάντι αξίας $95 εκατ.

7. $229,5 ΔΙΣ-ΓΟΥΙΛΙΑΜ Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ


Ο Νορµανδός βασιλιάς που νίκησε τους Άγγλους στη µάχη του Χέιστινγκς και µετά τους υποδούλωσε.

8. $200 ΔΙΣ-ΜΟΥΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ


∆ιακόσια δισ. δολάρια είναι το ύψος της µυστικής περιουσίας του πρώην δικτάτορα της Λιβύης.

9. $199 ΔΙΣ-ΧΕΝΡΙ ΦΟΡΝΤ


Ιδρυτής της αυτοκινητοβιοµηχανίας Ford και δηµιουργός της οµώνυµης αλυσίδας παραγωγής.

10. $185 ΔΙΣ-ΚΟΡΝΙΛΙΟΥΣ  ΒΑΝΤΕΡΜΠΙΛΝΤ


Ο πάµπλουτος Αµερικανός επιχειρηµατίας παράτησε το σχολείο στα 11 του προκειµένου να αναλάβει το ferry boat του πατέρα του και στη συνέχεια δηµιούργησε µια από τις µεγαλύτερες περιουσίες όλων των εποχών. Ασχολήθηκε µε ατµόπλοια και σιδηροδρόµους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ:

11 ΆΛΑΝ ΡΟΥΦΟΥΣ
$178,65 δισ. (έτος γέννησης 1040)
Στρατιωτικός διοικητής του Νορµανδού Γουίλιαµ του Κατακτητή (Νο7 στη λίστα), ο οποίος του χάρισε 200.000 στρέµµατα στην Αγγλία.

12 ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ
$149 δισ. (έτος γέννησης 1955)
Ο ιδρυτής της Microsoft εξελίσσεται σε έναν από τους µεγαλύτερους φιλάνθρωπους στην ιστορία µέσω των δωρεών που κάνει.

13 ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΝΤΕ ΒΑΡΕΝ
$146,13 δισ. (έτος γέννησης άγνωστο) Ο πρώτος κόµης του Σάρεϊ ήταν ένας Άγγλος ευγενής και στρατιωτικός στον οποίο απονεµήθηκαν χιλιάδες στρέµµατα γης µετά τη µάχη του Χέιστινγκς.

14 ΤΖΟΝ ΤΖΕΙΚΟΜΠ ΆΣΤΟΡ
$121 δισ. (έτος γέννησης 1763)
Έβγαλε το πρώτο του εκατοµµύριο πουλώντας γούνες από τον Καναδά σε πλούσιες Νεοϋορκέζες και µετά επένδυσε τον πλούτο του αγοράζοντας το µισό Μανχάταν.

15 ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΦΙΤΖΑΛΑΝ
$118 δισ. (έτος γέννησης 1306)
Ο 10ος κόµης του Άρουντελ ήταν Άγγλος ευγενής και µεγαλογαιοκτήµονας.

16 ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΚΟΝΤ
$110 δισ. (έτος γέννησης 1340)
Ο Άγγλος αντιβασιλέας (και τρίτος γιος του Εδουάρδου Γ΄) οφείλει την περιουσία του στη γη.

17 ΣΤΕΦΕΝ ΓΚΙΡΑΡΝΤ
$105 δισ. (έτος γέννησης 1750)
Ο Γάλλος εφοπλιστής και τραπεζίτης που έσωσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ από χρεοκοπία κατά τη διάρκεια του πολέµου το 1812.

18 ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΤΟΥΡΝΕΪ ΣΤΙΟΥΑΡΤ
$90 δισ. (έτος γέννησης 1803)
Ο Ιρλανδός µετανάστης που δηµιούργησε το µεγαλύτερο πολυκατάστηµα της εποχής στη Νέα Υόρκη και ήταν ο δηµιουργός του συστήµατος αγορών µέσω ταχυδροµείου.

19 ΕΡΡΙΚΟΣ, ΔΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΛΑΝΚΑΣΤΕΡ
$85,1 δισ. (έτος γέννησης 1301)
Άγγλος ευγενής, το µεγαλύτερο µέρος της περιουσίας του οποίου προερχόταν από τη γη που άνηκε στην οικογένειά του.

20 ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΟΥΓΕΡΧΑΟΥΖΕΡ
$80 δισ. (έτος γέννησης 1834)
Έχτισε την περιουσία του στο εµπόριο ξυλείας, και την επένδυσε στην αγορά γης.

21 ΤΖΕΙ ΓΚΟΥΛΝΤ
$71 δισ. (έτος γέννησης 1836)
Ο µισητός βαρόνος των σιδηροδρόµων που ψηφίστηκε ως 8ος χειρότερος για την κοινωνία Αµερικανός επιχειρηµατίας όλων των εποχών.

22  ΚΑΡΛΟΣ ΣΛΙΜ
$68 δισ. (έτος γέννησης 1940)
Ο Μεξικανός µεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών που αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους εν ζωή ανθρώπους.

ΣΤΕΦΕΝ ΒΑΝ ΡΕΝΣΕΛΑΕΡ
$68 δισ. (έτος γέννησης 1764)
Ο αρχικός ιδιοκτήτης του Μανχάταν (µετά τους Ινδιάνους), η υπογραφή του οποίου «κοσµεί» και τη ∆ιακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

23 ΜΑΡΣΑΛ ΦΙΛΝΤ
$66 δισ. (έτος γέννησης 1834)
Ιδρυτής της αλυσίδας πολυκαταστηµάτων Marshall Field & Company.

24 ΣΑΜ ΓΟΥΟΛΤΟΝ
$65 δισ. (έτος γέννησης 1918)
Ιδρυτής της αλυσίδας καταστηµάτων Walmart.

25 ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ
$64 δισ. (έτος γέννησης 1930)
Ο κατά γενική οµολογία πιο πετυχηµένος επενδυτής του 20ού αιώνα.