Nakamoto’s Den: H επόμενη τεχνολογική επανάσταση έρχεται στην Κύπρο

Ίσως να έχουμε ακούσει ήδη για την τεχνολογία blockchain από το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα κρυπτογραφημένων συναλλαγών προηγουμένως.

Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ πιο ευρεία από τα κρυπτονομίσματα, και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών χωρίς τη παρεμβολή οποιονδήποτε μεσαζόντων. Ουσιαστικά, επαναοριοθετεί τον ρόλο της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές και με αυτό τον τρόπο κάνει τους ενδιάμεσους λιγότερο αναγκαίους. Με την απομάκρυνση των μεσαζόντων μειώνονται τα κόστη συναλλαγής, οι κρυφές χρεώσεις, τα λάθη και η ταλαιπωρία.

Το blockchain είναι μια αναμφισβήτητα έξυπνη εφεύρεση – πρόκειται για την εφεύρεση ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων γνωστών πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Tο blockchain είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου για την καταγραφή ενός συστήματος peer-to-peer ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εταιρείες που δουλεύουν πάνω στη νέα τεχνολογία ετοιμάζονται ήδη για την εφαρμογή της και σε άλλα πεδία, πέρα του bitcoin. 

Μέσω του Blockchain, δημιουργείται ένα "απαραβίαστο αρχείο" στο οποίο καταγράφονται κάθε είδους συναλλαγές και το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε κάτοχο bicoins ή κάθε συνεργαζόμενο κατάστημα, μόνο όμως για να εξακριβώνεται η αξία του κάθε "πορτοφολιού" και το ποσό που αφαιρείται. 

Το αρχείο blockchain που δημιουργείται "μοιράζεται" μεταξύ χιλιάδων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Είναι κρυπτογραφημένο και δεν επιτρέπει την αλλαγή των στοιχείων που ήδη έχουν εγγραφεί, ενώ στοιχείο που αυξάνει την αξιοπιστία του συστήματος είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικός διαχειριστής, επομένων κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει το νόμισμα. 

Οι τράπεζες είναι οι πρώτες που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να μειώσουν τα κόστη τους, αλλά το ίδιο θα αλλάξουν τα μοντέλα λειτουργίας των μεταφορών, της παροχής ενέργειας, των δημιουργικών επαγγελμάτων, της εκπαίδευσης, της διαχείρισης δεδομένων, της ψηφιακής ταυτότητας κ.α.

Αυτή η αλλαγή ανοίγει εξαιρετικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα start-ups, καθώς το κόστος εισόδου στην αγορά μειώνεται δραματικά και οι μεγάλες εταιρίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις καινοτόμες μικρότερες, εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη των οικονομιών κλίμακας, δίνοντας έτσι ευκαιρίες και δυνατότητες στις ΜΜΕ για ριζοσπαστικές λύσεις. 

Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων της επιχειρηματικότητας ανοίγει ο δρόμος θεσμικής και νομικής βεβαιότητας για επενδυτικά οχήματα βασισμένα στο blockchain, όπως τα ICOs. Με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τα ICOs επιταχύνεται η ροή χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις καινοτόμες τεχνολογίες και αντιμετωπίζονται οι σοβαρές περιπτώσεις απάτης και αφερεγγυότητας. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αναζήτησης επενδυτών χωρίς τα συνήθη εμπόδια. 

Στον δημόσιο τομέα η τεχνολογία bitcoin έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει κόστη διαχείρισης του δημοσίου και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής μας ως πολίτες, ενώ βελτιώνει την ποιότητα υπηρεσιών και τη διαφάνεια, από την δημόσια υγεία, τη ταυτοποίηση και την αγορά προμηθειών, μέχρι την διαδικασία εκλογών, την πιστοποίηση και την φορολογική πολιτική.

Bασικά χαρακτηριστικά:
•    Αποκεντρωμένη/διανεμημένη τήρηση του μητρώου των δεδομένων από περισσότερους χρήστες / κόμβους.
•    Εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών οι οποίοι είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να επαληθεύσουν οποιαδήποτε καταχώρηση ή συναλλαγή στο δίκτυο.
•    Διαφάνεια καθώς όλες οι συναλλαγές είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο και είναι δημόσια προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή.
•    Ασφάλεια καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να τροποποιηθούν ήδη καταχωρημένες συναλλαγές.

Επιγραμματικά η τεχνολογία είναι μία αποκεντρωμένη και διανεμημένη βάση δεδομένων, όπου οι καταχωρήσεις κρυπτογραφούνται και επιβεβαιώνονται δημιουργώντας μία αλληλουχία με τις προηγούμενες καταχωρήσεις. Κοινή συνισταμένη των χαρακτηριστικών αυτών είναι η εμπέδωση (ή μάλλον αποκατάσταση) της εμπιστοσύνης, η οποία πλέον εκφεύγει από τις κεντρικές αρχές ως αρμοδιότητα και μεταφέρεται μεταξύ των χρηστών.

Με βάση τα πιο πάνω, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να συμπεράνει ότι η τεχνολογία Blockchain ήρθε για να μείνει. Στην ουσία βρίσκεται ήδη μέσα στην καθημερινότητα μας καθιστώντας την ζωή μας πιο άνετη. Αναμένεται να επηρεάσει τον μέσο πολίτη πολύ πιο σύντομα απ’ ότι όλοι υπολόγιζαν.

Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία Blockchain, από τους ειδικούς στον χώρο σε διεθνές εμβέλειας συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Λεμεσό, στις 19-20 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα nakamotosden.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ