Σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο η Μαρίνα Παραλιμνίου

Ο βασικός σχεδιασμός και οι σχετικές μελέτες και μετρήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και προχωρούν οι λεπτομέρειες στα υπόλοιπα σημεία του έργου.

Του Σωκράτη Ιωακείμ
Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου

Σε συνέντευξή του στο Economy Today, ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας Παραλιμνίου, Ανθούλης Κουντούρης, καταθέτει το όραμά του για το έργο, το οποίο θα κοστίσει συνολικά €110 εκατ. και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Αποκαλύπτει επίσης το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και το πότε θα αρχίσουν οι προπωλήσεις διαμερισμάτων και επαύλεων και εξηγεί γιατί δεν τον ανησυχεί η γειτνίαση με τη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Τι ρόλο φιλοδοξείτε ότι θα διαδραματίσει στην κυπριακή οικονομία η Μαρίνα Παραλιμνίου;

Η Μαρίνα Παραλιμνίου αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ο Πρωταράς, παραλιακό μέτωπο του ∆ήμου Παραλιμνίου, με τις πανέμορφες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά, είναι αγαπημένος προορισμός των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα σκάφη αυτά αγκυροβολούν ή διανυκτερεύουν στ’ ανοικτά, αφού δεν υπάρχει οργανωμένο καταφύγιο με τις απαιτούμενες υπηρεσίες φιλοξενίας τους. Στη Μαρίνα, οι επισκέπτες θα αγκυροβολούν με ασφάλεια και με όλες τις ανέσεις και προμήθειες που χρειάζονται. Μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες και τις οικιστικές μονάδες του έργου, η Μαρίνα Παραλιμνίου αναμένεται να φέρει μεγάλο οικονομικό όφελος στην περιοχή. Το μεγαλύτερο όφελος όμως για την ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα, είναι η προσφορά υψηλής ποιότητας τουριστικού προϊόντος, με την προώθηση του ναυτικού τουρισμού. Η Μαρίνα, με την γκάμα υπηρεσιών που θα προσφέρει, θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία 365 μέρες τον χρόνο! Στόχος και επιδίωξή μας, η Μαρίνα Παραλιμνίου να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα το έργο και τι θα περιλαμβάνει;

Ο βασικός σχεδιασμός και οι σχετικές μελέτες και μετρήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και προχωρούμε με τις λεπτομέρειες στα υπόλοιπα σημεία του έργου, πάντα με την ανάλογη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο θα περιλαμβάνει 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως παροχή ηλεκτρισμού και νερού, χώρο απορριμμάτων, καύσιμα, χώρο υποδοχής για ιδιοκτήτες σκαφών και πληρώματα, yacht club, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, ειδικό κατάστημα εξοπλισμού σκαφών, καθώς και αστυνομία, τελωνείο και υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης, αφού θα αποτελεί επίσημο σημείο εισόδου στην Κυπριακή ∆ημοκρατία. Για τους ιδιοκτήτες των 123 διαμερισμάτων και επαύλεων και τους επισκέπτες, μια προσεκτική επιλογή από καταστήματα, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια έχει σχεδιαστεί για να δέσει αρμονικά με το περιβάλλον.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μαρίνας Παραλιμνίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μαρίνες;

Η Μαρίνα Παραλιμνίου φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει εδώ και 40 τόσα χρόνια. Το είδος και το μικρό μέγεθος της ανάπτυξης την καθιστούν απόλυτα διαχειρίσιμη, αφού δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και την προσέλκυση σκαφών πολύ μεγάλου μεγέθους.

Σας ανησυχεί το ότι θα υπάρχει κι άλλη μαρίνα σε σχετικά κοντινή απόσταση;

Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, σε απόσταση μόλις 15 ναυτικών μιλίων, θα αποτελεί και πιθανό, καθημερινό προορισμό των χρηστών της δικής μας μαρίνας. Η κάθε μια θα έχει τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα λειτουργούν ως εναλλακτικές προτάσεις για τους ενδιαφερόμενους. Ο ναυτικός τουρισμός υψηλού επιπέδου απαιτεί ένα δίκτυο όπου ο ταξιδιώτης θα μπορεί να ελλιμενιστεί για ψυχαγωγικούς ή άλλους λόγους. Ευχόμαστε η Λάρνακα και η Πάφος να προχωρήσουν συμπληρώνοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο από μαρίνες, γεγονός που θα μας τοποθετήσει στον χάρτη της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής της Μαρίνας και ποιοι αποτελούν τους βασικούς συντελεστές υλοποίησης του έργου;

Το έργο είναι της τάξεως των €110 εκατ. και πέραν της ιδιοκτήτριας εταιρείας PMV Maritime Holdings Ltd, συνεργάτες στο έργο είναι η J&P, η Marina Projects Ltd, καθώς επίσης και η Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd. Αρχιτέκτονες του έργου είναι ο βρετανικός οίκος Harper Downie Creative Architecture σε συνεργασία με τους Kythreotis Architects και για την τοπιοτέχνηση ο οίκος Camlins.

Πότε αναμένεται να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου;

Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο βασικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα υποβληθούν οι μελέτες για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Θα ακολουθήσει η έναρξη των κατασκευαστικών έργων της Μαρίνας. Στόχος μας, η ολοκλήρωση του έργου σε ορίζοντα τριών χρόνων.

Υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής από ξένους και Κύπριους επενδυτές; Έχει αρχίσει η προπώληση διαμερισμάτων και κατοικιών;

Το ενδιαφέρον που προκύπτει και η δυναμική που παρουσιάζει το έργο, από τη μέρα της κατακύρωσής του, τον Μάιο του 2017, είναι εντυπωσιακό, γεγονός που μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και μας δίνει τη δύναµη ν’ αντεπεξέλθουμε στην ευθύνη της δημιουργίας του. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει 119 υπερπολυτελή διαμερίσματα, όλα με απρόσκοπτη θέα στη μαρίνα και τη θάλασσα, όλα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Επίσης, 4 επαύλεις με ιδιωτικούς κήπους και παραλιακό πάρκο, με μονοπάτια που οδηγούν στις παραλίες του Πρωταρά. Ο πρώτος οικιστικός όροφος είναι τοποθετημένος 16 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα από το έργο μέχρι και την ανατολική γραμμή του ορίζοντα. Η προπώληση αναμένεται να αρχίσει σύντομα, όμως ο κατάλογος του ενδιαφέροντος είναι ήδη μακρύς, από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Έχετε προγραμματισμένα roadshows στο εξωτερικό εντός του 2019;

Πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διάθεσης των οικιστικών μας μονάδων στην εγχώρια αγορά, αφού το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται είναι μεγάλο. Η διάθεση θα γίνει και μέσω επαγγελματικών γραφείων και είμαστε σίγουροι ότι το ενδιαφέρον από ξένους, ιδιαίτερα για τις μονάδες υψηλού κόστους, θα οριστικοποιηθεί. Σχετικές παρουσιάσεις του έργου θα οργανωθούν μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. ΕΤ

WHO IS WHO

Ο Ανθούλης Κουντούρης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Είναι παντρεμένοςμετη Σοφία Μαλέκου, με την οποία απέκτησε μια κόρη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Kingston University του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό της οικογενειακής του επιχείρησης, Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd, κατέχοντας διευθυντική θέση.

Η εταιρεία, από το έτος ίδρυσής της, το 1977, ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συναρμολόγηση μεταλλικών δομικών έργων, καθώς και με την παραγωγή προϊόντων ψυχρής κατεργασίας διαμόρφωσης (τραπεζοειδή φύλλα επικάλυψης, μεταλλικά κεραμίδια, μεταλλικές τεγίδες και μηκίδες), θερμομονωτικών προϊόντων πολυουρεθάνης και θερμομονωτικών τσιμεντοκονιαμάτων. Το 2003 δημιούργησε την εταιρεία Full Circle Developments, η οποία δραστηριοποιήθηκε αρχικά με κατασκευές και αναπτυξιακά έργα και στη συνέχεια με την εισαγωγή και εμπορία ειδών εξοπλισμού και διακόσμησης κτιριακών εγκαταστάσεων.

Το 2010, ενέταξε την εταιρεία στον όμιλο εταιρειών της Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd και δημιούργησε μόνιμο εκθεσιακό/εμπορικό χώρο (εμβαδού 3.500 τ.µ.), όπου στεγάζονται πέραν των 40 αντιπροσωπειών ειδών εξοπλισμού και διακόσμησης κτιριακών εγκαταστάσεων (έπιπλα, έπιπλα κήπου, εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων, αυτοματισμοί κτλ.)με την εμπορική επωνυμία Nicosia Design Center (NDC), του οποίου παραμένει γενικός διευθυντής.

Η κατάρτισή του σε θέματα κατασκευών, η εμπειρία του στην κατασκευή και διαχείριση έργων και στη διακόσμηση και εξοπλισμό μεγάλων έργων (ξενοδοχεία, γραφειακές εγκαταστάσεις κτλ.) και η διαχείριση αντιπροσωπειών με σκάφη αναψυχής, τον οδήγησαν στο να εμπνευστεί τη δημιουργία της Μαρίνας Παραλιμνίου. Καταρτίζοντας μια ομάδα από μελετητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, διεκδίκησε (2015) και κέρδισε (2017) τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που αφορούσε την ανάπτυξη της Μαρίνας Παραλιμνίου. Το έργο ανήκει στην εταιρεία PMV Maritime Holdings Ltd, της οποίας είναι ιδρυτής και διευθυντής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ