Αυτές είναι οι 50 γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή στην Κύπρο (λίστα)

Είναι δυναμικές και πετυχημένες!

Άλλες κρατούν τα ηνία σε σημαντικές θέσεις του δημόσιου τομέα και άλλες διαπρέπουν στον ιδιωτικό. Είναι γυναίκες με πίστη στον εαυτό τους, με αυτοπεποίθηση και υψηλούς στόχους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που τιμάται στις 8 του μήνα, η συντακτική ομάδα του περιοδικού Economy Today επέλεξε και παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά πενήντα γυναίκες με επιρροή στην πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Γυναίκες που έχουν καταφέρει να σπάσουν κοινωνικά κατεστημένα και να δώσουν απαντήσεις σε στερεότυπα και νοοτροπίες, όπως η διάκριση φύλου, η μισθολογική ανισότητα, η εκπροσώπηση στην πολιτική και η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρόλο που ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς… 

Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Εκπρόσωπος Τύπου, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Σπούδασε Επικοινωνία και ∆ηµόσιες Σχέσεις και είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου του Ελεύθερου Πανεπιστηµίου των Βρυξελλών στην Ευρωπαϊκή ∆ιοίκηση. Είναι µέλος του Charter Institute of Marketing (UK), του International Federation of Technical Analysts (IFTA) και του Society of Technical Analysts (UK). Εργάστηκε στον ΚΟΤ και µετά την παραίτησή της, το 1991, µετανάστευσε στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Από το 2004 ως το 2008 ήταν ∆ιευθύντρια Επικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να γίνει Σύµβουλος Επικοινωνίας και συνεργάτης σε διάφορα έντυπα. Από πολύ νεαρή ηλικία έχει εργαστεί και διαδηλώσει ως µέλος πολλών οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, εντός και εκτός συνόρων. Σταθµό στη ζωή της αποτελεί η συµµετοχή της στο Κίνηµα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», το οποίο οργάνωσε τις πορείες που έσπασαν τη γραµµή διαχωρισµού της Κύπρου αλλά και των αδιεξόδων στο Κυπριακό.

Αναστασία Παπαδοπούλου

Δικηγόρος

Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Cambridge. Το 2002 έγινε µέλος του Παγκύπριου ∆ικηγορικού Συλλόγου και άρχισε να εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ∆ΕΠΕ, έως και σήµερα. Σε εθελοντική βάση ήταν µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συµβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» για την καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκµετάλλευσης παιδιών και µέλος της οµάδας που εργάστηκε για τη νοµοθετική κύρωση της Σύµβασης Lanzarote, κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τον Ιούλιο του 2015 διορίστηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο ως Σύµβουλος της Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέµηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκµετάλλευσης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας και παρέµεινε Ειδικός Σύµβουλος της κυβέρνησης και µετά την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής τον Μάρτιο του 2016. Σήµερα είναι πρόεδρος του Συµβουλίου «Φωνή» για την εφαρµογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκµετάλλευση παιδιών. Μέρος της στρατηγικής είναι και το Σπίτι για τα Παιδιά, όπου πλέον αντιµετωπίζονται τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης σε φιλικό περιβάλλον, καθώς και το υπό σχεδιασµό κέντρο παροχής πολυθεµατικών υπηρεσιών σε ενήλικες οι οποίοι αντιµετώπισαν κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία. Το 2015 τιµήθηκε µε το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς της Madame Figaro.

Ανδριανή Καλλιµάχου

Γενική ∆ιευθύντρια CNP CYPRIALIFE

Σπούδασε Μαθηµατικά, Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήµιο του Manchester και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο London School of Economics. Είναι Fellow του Ινστιτούτου Αναλογιστών Ηνωµένου Βασιλείου. Αρχικά, εργάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πέντε χρόνια ως Σύµβουλος Αναλογιστής στην Bacon & Woodrow στον τοµέα των συντάξεων. Άρχισε την καριέρα της στη CNP CYPRIALIFE το 1998 και από το 2013 είναι στη θέση της Γενικής ∆ιευθύντριας. Υπηρετώντας τον απαιτητικό ασφαλιστικό κλάδο, σε µια περίοδο που, όπως επισηµαίνει, απαιτεί διαφάνεια, επαγγελµατισµό, άµεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις των πελατών και εναρµόνιση µε τις νέες νοµοθεσίες και την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, θεωρεί την κάθε µέρα της καριέρας της συναρπαστική, λόγω της επαφής µε ασφαλισµένους, εργαζόµενους και ασφαλιστικούς συµβούλους. Βραβεύτηκε για το έτος 2016 ως Γυναίκα της Χρονιάς στην κατηγορία Επιχειρηµατίας/Επαγγελµατίας στα βραβεία Madame Figaro.

Ανδρούλλα Πήττα

Συνέταιρος στην PwC Κύπρου

Η Ανδρούλλα Πήττα είναι Συνέταιρος στην PwC Κύπρου και δραστηριοποιείται στον τοµέα των ελεγκτικών υπηρεσιών. Ο ρόλος της επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση πελατών στους τοµείς ελέγχων τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, επενδυτικών ταµείων, µεγάλων ιδιωτικών οµίλων και δηµόσιων εταιρειών, και διαθέτει πείρα και εξειδίκευση στους τοµείς αυτούς. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο του Λονδίνου µε πτυχίο στα Οικονοµικά µε διάκριση και ακολούθως απέκτησε τον τίτλο του εγκεκριµένου λογιστή από το Institute of Chartered Accountants in England and Wales. Επιπρόσθετα από την εξυπηρέτηση των πελατών του οργανισµού στον τοµέα των ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει αναλάβει και άλλους στρατηγικούς ρόλους, όπως αυτόν του µέλους του Oversight Board της PwC, το οποίο αποτελεί το εποπτικό όργανο της εταιρείας, και αυτόν του Επικεφαλής της Εταιρικής Ευθύνης και της Προώθησης της ∆ιαφορετικότητας. Η κ. Πήττα ηγήθηκε µιας επιχειρησιακής µονάδας του οργανισµού και υπηρέτησε ως υπεύθυνη του τοµέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Είναι επίσης πρόεδρος του Επιχειρηµατικού Συνδέσµου Κύπρου - Ηνωµένου Βασιλείου του ΚΕΒΕ.

Άννα Αριστοτέλους

∆ιευθύντρια Φυλακών

Σπούδασε στο Ηνωµένο Βασίλειο και είναι κάτοχος πτυχίου Νοµικής και µεταπτυχιακού στο ∆ιεθνές Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο και στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων. Άσκησε το επάγγελµα του δικηγόρου, εργάστηκε στην Επίτροπο Νοµοθεσίας και στη συνέχεια διορίστηκε στην Αστυνοµία ως αξιωµατικός στην εξειδικευµένη θέση του νοµικού. Μεταξύ άλλων θέσεων, εργάστηκε ως Νοµικός Σύµβουλος τεσσάρων Αρχηγών Αστυνοµίας. Κατέχει βαθµό Ανώτερου Αξιωµατικού. Εργάστηκε ως Υπεύθυνη του Γραφείου του Υπουργού ∆ικαιοσύνης και ∆ηµοσίας Τάξεως (2013). Το 2014, παράλληλα µε τα καθήκοντά της, διορίστηκε αναπληρώτρια ∆ιευθύντρια του Τµήµατος Φυλακών. Το 2016 διορίστηκε ∆ιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών.

Άντρη Αναστασιάδη

Πρώτη Κυρία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας

Φοίτησε στο Α΄ Γυµνάσιο Θηλέων Λεµεσού και σπούδασε στη Σχολή ∆οξιάδη (του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Οµίλου), απ’ όπου αποφοίτησε από το Τµήµα Έργων Πολιτικού Μηχανικού. Στη συνέχεια παρακάθισε σε ειδικές εξετάσεις και απέκτησε το κρατικό πτυχίο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας µαθήµατα αθηναϊκής σχολής για ∆ιακόσµηση Εσωτερικού Χώρου. Εργάστηκε στη ∆ηµόσια Υπηρεσία για αρκετά χρόνια, ειδικότερα στον Κλάδο Οδοποιίας του Τµήµατος ∆ηµοσίων Έργων, απ’ όπου αφυπηρέτησε πρόωρα αφού έφθασε µέχρι τη θέση του Ανώτερου Τεχνικού Επιθεωρητή. Παρακολούθησε πενταετές πρόγραµµα µαθηµάτων της Σχολής Sogotsu Ιαπωνίας, από όπου απέκτησε το δίπλωµα της δασκάλας του Ikebana. Έχει αναπτύξει πολυσχιδή φιλανθρωπική δράση και είναι επικεφαλής ή συµµετέχει σε πάρα πολλά ευαγή ιδρύµατα και συνδέσµους. Είναι µέλος της Κυπριακής Οµοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηµατιών Επαγγελµατιών Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε και θεσµοθετήθηκε ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, µε σκοπό την οικονοµική στήριξη των φοιτητών που λόγω έκτακτων συµβάντων έχει επηρεαστεί άµεσα η συνέχιση των σπουδών τους.

Άρτεµις Αντωνιάδου

∆ιευθύνουσα Σύµβουλος Οµίλου Voici La Mode

Φοίτησε στην Αµερικανική Ακαδηµία και σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Essex. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού από το City University του Λονδίνου και εργάστηκε στο Marks & Spencer στο Λονδίνο. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981 και εντάχθηκε στο δυναµικό του Οµίλου Voici La Mode. Από το 1990 βρίσκεται στη θέση της ∆ιευθύνουσας Συµβούλου σε Κύπρο και Ρουµανία, όπου δραστηριοποιείται ο Όµιλος. Παράλληλα, διατηρεί τη θέση της προέδρου του Ιδρύµατος Αρτεµισίας Παναγιώτου, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 εις µνήµην της θείας της και δηµιουργού του Οµίλου. Ως πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας, από το 2010, στηρίζει δυναµικά και έµπρακτα τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα στην Κύπρο. 

Άρτεµις Παντελίδου

Γενική ∆ιευθύντρια Eurolife

Η Άρτεµις Παντελίδου είναι η Γενική ∆ιευθύντρια της EuroLife από το 2007. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη γενική διεύθυνση ασφαλιστικής εταιρείας στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο ζωής. Ήταν η Οικονοµική ∆ιευθύντρια της εταιρείας από το 1989 έως το 2007. Μετά τις σπουδές της σε Computer Science & Accounting στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, εργάστηκε στο Ηνωµένο Βασίλειο στην Touche Ross. Επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στην KPMG από το 1986 έως το 1989. ∆ιετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσµου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ενώ σήµερα ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου του Κλάδου Ζωής. Είναι µέλος στα συµβούλια της EuroLife Ltd, των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου, του ΜΚΟ CYMEPA και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Είναι µέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας.

Βαρβάρα Πετροπούλου

∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της Marketway - Publicis

Η Βαρβάρα Πετροπούλου είναι η ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της Marketway - Publicis. Παράλληλα µε τη θέση της ως ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της Marketway, διευθύνει και το Division του Στρατηγικού Προγραµµατισµού της εταιρείας και διατελεί Σύµβουλος Στρατηγικής σε µεγάλους οργανισµούς της Κύπρου και του εξωτερικού. ∆ιαθέτει µεγάλη εµπειρία στον τοµέα της επιχειρηµατικότητας και έχει σηµαντική παρουσία ως οµιλήτρια σε θέµατα οικονοµικού και επιχειρησιακού περιεχοµένου. Είναι απόφοιτος του Columbia University της Αµερικής, στα Οικονοµικά, τον Στρατηγικό Σχεδιασµό Επιχειρήσεων και το Entrepreneurship. Το θέµα του διδακτορικού της αφορούσε το Strategic Planning in Entrepreneurship, κάτι που απαιτούν οι πλείστες επιχειρήσεις στην Κύπρο, ειδικά στη σηµερινή εποχή της κρίσης. Έχει καταθέσει µια σειρά συγγραµµάτων και άρθρων σε επιστηµονικά περιοδικά στον τοµέα της και έχει λάβει µέρος σε colloquia του Harvard University για σειρά ετών. Είχε επίσης συνεισφορά σε εξειδικευµένα lectures και διάφορα συνέδρια σε πανεπιστήµια της Αµερικής και της Αγγλίας.

Βασιλική Αναστασιάδου

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Σπούδασε Νοµικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο (LLM in European Union Law) του Πανεπιστηµίου του Leicester. Εργάστηκε ως ασκούµενη δικηγόρος και απέκτησε άδεια άσκησης του επαγγέλµατος. Το 1983 διορίστηκε Γραµµατέας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Το 1999, παράλληλα µε τα καθήκοντά της, της ανατέθηκε ο συντονισµός της έκτακτης υπηρεσίας της Βουλής που ανέλαβε το έργο για την εναρµόνιση της κυπριακής νοµοθεσίας µε το κοινοτικό κεκτηµένο. Το 2002 διορίστηκε ∆ιευθύντρια της νεοσυσταθείσας τότε Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, θέση από την οποία εργάστηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της εναρµόνισης µε το κοινοτικό κεκτηµένο µέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2007 διορίστηκε ∆ιευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και το 2013 Γενική ∆ιευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Γιόλα Μάρκου

Παθολόγος-Ογκολόγος

Η δρ Γιόλα Μάρκου (MRCP, FRCR) είναι παθολόγος-ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έκανε την εκπαίδευσή της αρχικά στην Παθολογία στο Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας και στη συνέχεια στο Medway Hospital, Kent, στο Ηνωµένο Βασίλειο. Ακολούθως ειδικεύτηκε στην Κλινική Ογκολογία στο North Middlesex στο Λονδίνο (1998-2001), στο St. Bartholomew’s, Λονδίνο (2001-2002), και στο Charing Cross, Λονδίνο (2002-2003). Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της, υπηρέτησε στο ίδιο νοσοκοµείο ως ιατρική σύµβουλος. Το 2003 ανέλαβε καθήκοντα ως ιατρός-ογκολόγος για τον καρκίνο του µαστού στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Αφιερώνει το 100% του χρόνου της σε ασθενείς που αντιµετωπίζουν καρκίνο του µαστού και µέχρι στιγµής έχει θεραπεύσει χιλιάδες περιστατικά στην Κύπρο. Συµµετέχει σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έχει πραγµατοποιήσει έρευνες και κλινικές µελέτες και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας. Το 2016 βραβεύθηκε µε το βραβείο Editor’s Choice της Madame Figaro.

∆άφνη Προδρόµου

Strategy and Communication Manager - Τράπεζα Κύπρου

Σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Παρίσι στο πανεπιστήµιο Université Paris Jussieu και ολοκλήρωσε το πτυχίο και το µεταπτυχιακό της µε άριστα. Για ένα χρόνο εργάστηκε στο νοσοκοµείο Maison Blanche του Παρισιού στο πλαίσιο της πρακτικής της εκπαίδευσης. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Κοινωνιολογίας και απέκτησε µεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Ψυχολογία. Όταν άρχισε το διδακτορικό της στην Κοινωνική Ψυχολογία, εργοδοτήθηκε στην Κύπρο από την εταιρεία ερευνών ΚΕΜΑ, µε την ιδιότητά της ως κοινωνική ψυχολόγος. Ανέλαβε τον τοµέα των ποιοτικών ερευνών (focus groups) µε πελάτες πολυεθνικές εταιρείες και διεξήγαγε έρευνες στην Ελλάδα, το Ντουµπάι, το Κουβέιτ, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Ειδικεύτηκε στον τοµέα των ερευνών για τη διαφήµιση µε εκπαίδευση στο Παρίσι και τη Γενεύη και συµµετείχε σε διεθνή συνέδρια της Esomar και άλλα, καταθέτοντας τις εισηγήσεις της. Εργάστηκε στην εταιρεία Γνώµη ως Account Director και στον Εκδοτικό Οίκο ∆ΙΑΣ ως ∆ιευθύντρια Εµπορικού και Μάρκετινγκ του Οµίλου. Ακολούθως, µετά από πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για δηµιουργία Τµήµατος Επικοινωνίας, ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα. Σήµερα, κατέχει τη θέση Strategy and Communication Manager στην Τράπεζα Κύπρου.

∆έσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου

CEO Tototheo Maritime

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο Copenhagen Business School και στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Είναι πρόεδρος της Wista International, που δραστηριοποιείται σε 46 χώρες, και έχει διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στο να λάβει η Wista συµβουλευτική θέση στον ∆ιεθνή Ναυτιλιακό Οργανισµό (ΙΜΟ), ο οποίος είναι οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών µε αρµοδιότητα τη δηµιουργία κανονιστικών πλαισίων για την ασφάλεια, τη ναυσιπλοΐα και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ναυτιλίας. Είναι µέλος του ∆.Σ. του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιµελητηρίου της ΟΕΒ, της Cyprus Maritime Academy και του Crans Montana - Club of Ports. Έχει περιληφθεί στη λίστα µε τις 100 προσωπικότητες µε τη µεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσµια ναυτιλία (Top 100 Most Influential People in Shipping) από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List για δύο συνεχή έτη (2017 και 2018) καθώς και στη λίστα µε τις 10 γυναίκες µε τη µεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία διεθνώς (2017 και 2018).

∆ήµητρα Καλογήρου

Πρόεδρος Επιτροπής
Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Η ∆ήµητρα Καλογήρου (BSc, MSc, MPhil), από τον Σεπτέµβριο του 2011, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου – της δηµόσιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, υπεύθυνης για την εποπτεία της αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών σε κινητές αξίες, των συναλλαγών σε κινητές αξίες που πραγµατοποιούνται εντός και εκτός της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και του τοµέα των συλλογικών επενδύσεων. Επίσης, εποπτεύει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν εµπίπτουν στην αρµοδιότητα του ΣΕΛΚ και του Παγκύπριου ∆ικηγορικού Συλλόγου. Είναι µέλος της Αρχής ∆ηµόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλµατος (Νοέµβριος 2012), η οποία δηµιουργήθηκε για σκοπούς εποπτείας των ελεγκτών και των ελεγκτικών οίκων. Υπηρέτησε, µαζί µε τον Υπουργό Οικονοµικών και τον ∆ιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ως µέλος της τριµερούς Αρχής Εξυγίανσης (Σεπτέµβριος 2013 - Ιούνιος 2014), η οποία δηµιουργήθηκε µε σκοπό να επιβλέπει την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυµάτων. Προηγουµένως εργαζόταν στο Χρηµατιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως Ανώτερη Λειτουργός.

∆ήµητρα Καραντώκη

CEO Οµίλου Καραντώκη

Είναι η Εκτελεστική Πρόεδρος και ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος του Οµίλου Εταιρειών Καραντώκη, που περιλαµβάνει την Εργοληπτική Εταιρεία Medcon Construction Ltd, την Churchill Hotel Management Ltd, που ασχολείται µε τη λειτουργία ξενοδοχείων που ανήκουν στον όµιλο Crowne Plaza Limassol, καθώς και αριθµό εταιρειών που ασχολούνται µε την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Είναι µέλος του ∆.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οµοσπονδίας Εργοδοτών και Βιοµηχάνων (ΟΕΒ). Έχει, επίσης, διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) και µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. ∆ιετέλεσε, ακόµη, αντιπρόεδρος του ∆.Σ. της ΑΗΚ και µέλος του Συµβουλίου του Εθνικού Μηχανισµού για τα ∆ικαιώµατα της Γυναίκας (Υπουργείο ∆ικαιοσύνης). Τέλος, είναι ένα από τα ιδρυτικά µέλη της Κυπριακής Οµοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηµατιών Επαγγελµατιών (ΚΟΓΕΕ).

Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου

Επίτροπος Προστασίας ∆εδοµένων
Προσωπικού Χαρακτήρα

Σπούδασε Νοµικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού στον τοµέα της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων (MBA - CIIM) και Πιστοποιηµένος ∆ιαµεσολαβητής (CEDR). ∆ιατηρούσε δικηγορική εταιρεία µέχρι τον διορισµό της. ∆ιετέλεσε δηµοτικός σύµβουλος Έγκωµης από το 2001 µέχρι τον διορισµό της. Υπήρξε µόνιµο µέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Ένωσης ∆ήµων στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συµβουλίου της Ευρώπης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σώµατος από το 2009 µέχρι τον διορισµό της. Ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέµβριο του 2015.

Έλενα Τάνου

Αντιπρόεδρος της Top Kinisis Travel

Σπούδασε στην Ελβετία, όπου πήρε πτυχίο ΒΑ (Hons) Travel & Tourism Management. Ειδικεύτηκε στον τοµέα των ταξιδιών για ειδικά ενδιαφέροντα και στον συνεδριακό τουρισµό. Είναι ενεργός υποστηρικτής της ανάπτυξης του ιδιωτικού τοµέα στην οικονοµία της Κύπρου. Είναι αντιπρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Λευκωσίας, πρόεδρος του ∆.Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας (Nicosia Tourism Board), αντιπρόεδρος του ∆.Σ. του Cyprus Integrity Forum και των ∆ιεθνών Επιµελητηρίων στην Κύπρο και είναι µέλος του ∆.Σ. του CIPA (Invest Cyprus). Έχει διατελέσει πρόεδρος της Κυπριακής Οµοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηµατιών και Επαγγελµατιών (BPW) και Ευρωπαϊκή Πρέσβειρα των Γυναικών Επιχειρηµατιών, ενώ αναδείχθηκε Γυναίκα Επιχειρηµατίας της Χρονιάς για το 2012 από την έγκυρη Madame Figaro. Έχει εκτεταµένη εµπειρία σε ευρωπαϊκά προγράµµατα που αφορούν τον τουρισµό, την επιχειρηµατικότητα και τους νέους και είναι µέλος του Business Advisory Council των Πανεπιστηµίων Κύπρου και Λευκωσίας. Έχει κτίσει και επεκτείνει διεθνώς µια ταξιδιωτική και τουριστική επιχείρηση κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ελένη Καλογήρου

Ανώτατη Εκτελεστική ∆ιευθύντρια
της HERMES

Είναι η Ανώτατη Εκτελεστική ∆ιευθύντρια της Hermes από τον Μάιο του 2016. Προηγουµένως, είχε διατελέσει Ανώτατη Οικονοµική ∆ιευθύντρια της εταιρείας. ∆ιαθέτει πολύχρονη εµπειρία, κυρίως στον τοµέα των αεροµεταφορών. Παλαιότερα υπηρέτησε τις Κυπριακές Αερογραµµές ως Οικονοµική ∆ιευθύντρια της εταιρείας και µετέπειτα ως αναπληρώτρια Ανώτατη Εκτελεστική ∆ιευθύντρια. ∆ιαθέτει εµπειρία στον τοµέα της ανάπτυξης γης και στον οικονοµικό τοµέα, καθώς εργάστηκε στην KPMG Κύπρου και Ηνωµένου Βασιλείου. ∆ιετέλεσε µέλος του ∆.Σ. του Οργανισµού ∆ηµόσιων Εταιρειών Κύπρου την περίοδο 1991-2011. Είναι µέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) και µέλος του Institute of Certified Public Accountants Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου και µεταπτυχιακού διπλώµατος στα Οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Cambridge.

Ελίζα Λειβαδιώτου

∆ιευθύντρια ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής ∆ιαχείρισης - Τράπεζα Κύπρου

Είναι υπεύθυνη για τους τοµείς Οικονοµικής ∆ιεύθυνσης, ∆ιαχείρισης Συναλλάγµατος και ∆ιαθεσίµων, Στρατηγικής και Corporate Finance, Σχέσεων µε Επενδυτές, ∆ιαχείρισης Προσφορών και Συµβολαίων και Οικονοµικών Ερευνών. Σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Cambridge (MA Hons) µε υποτροφία από το Cambridge Commonwealth Trust. Εργάστηκε στον ελεγκτικό οίκο Arthur Andersen στο Cambridge, όπου απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant και πήρε την πρώτη θέση παγκοσµίως στο Intermediate Level και την 7η θέση στο Final Level. Το 1999 εργοδοτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου αρχικά ως βοηθός του Ανώτερου Γενικού ∆ιευθυντή Συγκροτήµατος. Το 2005 διορίστηκε ∆ιευθύντρια Οικονοµικής ∆ιεύθυνσης και Φορολογικού Σχεδιασµού και το 2012 ανέλαβε επιπρόσθετα και το Τµήµα Στρατηγικής και Corporate Finance. Τον ∆εκέµβριο του 2013 διορίστηκε Οικονοµική ∆ιευθύντρια Συγκροτήµατος και τον Απρίλιο του 2016 ∆ιευθύντρια ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής ∆ιαχείρισης. Είναι µέλος της Επιτροπής Χρηµατοοικονοµικών Υπηρεσιών του ΣΕΛΚ από το 2006 και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής την περίοδο 2014-2016.

Ελένη Θεοχάρους

Ευρωβουλευτής

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στην Ιατρική Σχολή, αποφοιτώντας µε άριστα και ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστηµιακά Νοσοκοµεία, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή. Εξειδικεύτηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Εκπόνησε Πειραµατική-Κλινικοεργαστηριακή ∆ιατριβή και πήρε τον τίτλο του ∆ιδάκτορος. Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου. Από το 1991- 2001 εργάστηκε ως ∆ιευθύντρια της Παιδοχειρουργικής - Παιδοουρολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκοµείου. ∆ίδασκε παράλληλα Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου και έλαβε τον τίτλο της Επίτιµης ∆ιδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήµιο του Σικτιβκάρ της Ρωσίας. Το 2001 και το 2006 εξελέγη βουλευτής ∆ΗΣΥ Λεµεσού και το 2009 ευρωβουλευτής ∆ΗΣΥ-ΕΛΚ. Το 2015 ίδρυσε το Κίνηµα «Αλληλεγγύη». Το 1993 ίδρυσε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της διεθνούς µη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσµου» και υπήρξε προσωπική επιτυχία της η αναγνώριση των «Γιατρών του Κόσµου - Κύπρου» ως του όγδοου ισότιµου µέλους του διεθνούς δικτύου. ∆ιοργάνωσε πολλές αποστολές άµεσης ιατρικής παρέµβασης σε εµπόλεµες ζώνες του πλανήτη και πήρε µέρος σε µεγάλο αριθµό αποστολών. Έλαβε πολύ σηµαντικές βραβεύσεις, µεταξύ αυτών δύο φορές το βραβείο Madame Figaro για ανθρωπιστική δράση.

Έµιλυ Γιολίτη

∆ικηγόρος, πρόεδρος ∆.Σ. ΑΗΚ

Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και µεταπτυχιακό Νοµικών (LLM, MA, Trinity College, Oxford), και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστηµιακό Ίδρυµα στη Φλωρεντία, όπου έλαβε δεύτερο µεταπτυχιακό Ευρωπαϊκού ∆ικαίου. Ως υπότροφος Robert Schuman εργάστηκε στη Νοµική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεµβούργο και στο Στρασβούργο, στην οµάδα των Εσωτερικών Κανονισµών ∆ιαδικασίας του Κοινοβουλίου. Είναι Ιδρυτικός Συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου Αριστοδήµου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ∆ΕΠΕ (το οποίο συγχωνεύθηκε µε τη Harneys ∆ΕΠΕ το 2010) και επικεφαλής για θέµατα διεθνούς φορολογίας και εταιρικού δικαίου. Εκτός από τη µητρική της γλώσσα τα ελληνικά, µιλά αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και ρωσικά. ∆ιαχρονικά κατατάσσεται ως ηγέτης στον τοµέα της από διεθνείς νοµικούς οδηγούς, όπως οι Chambers Global και Legal 500, και το όνοµά της συµπεριλαµβάνεται στη διεθνή λίστα Citywealth IFC Power Women Top 100. Είναι µέλος του Παγκύπριου ∆ικηγορικού Συλλόγου, τακτική οµιλήτρια σε διεθνείς διασκέψεις και οι εργασίες της δηµοσιεύονται συχνά σε διεθνή έντυπα εταιρικού και φορολογικού δικαίου. Ως Ανώτερο Συµβουλευτικό Μέλος του ∆ιεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισµού «Hope For Children», εργάζεται για τη µεταρρύθµιση των συστηµάτων παιδικής κοινωνικής πρόνοιας, για τα παιδιά που εξαρτώνται από τα συστήµατα αυτά για την προστασία και τη φροντίδα τους. ∆ιορίστηκε πρόεδρος του ∆.Σ. της Αρχής Ηλεκτρισµού Κύπρου τον Ιανουάριο του 2019.

Εύη Παπαδοπούλου

Marketing Director KEAN

Σπούδασε στο The Cambridge College of Technology (OND Diploma and A Level Economics) και στο Πανεπιστήµιο του Brunel, BSc Ecomonics, στο Uxbridge του Ηνωµένου Βασιλείου. Συµµετείχε σε συνέδρια και σεµινάρια για επαγγελµατική κατάρτιση στο Μάρκετινγκ, το Business Development και το Self-Development. Εργάστηκε στο Department of Trade and Industry, στο Λονδίνο, για τη δηµιουργία Information Centres for Small Firms για την Πανεπιστηµιακή Εργασία µε θέµα «Marketing in Small Firms». Από το 1976 εργάζεται στην KEAN Soft Drinks Ltd. ∆ηµιούργησε το Τµήµα Μάρκετινγκ ασκώντας καθήκοντα Μarketing Manager ενώ από το 2002 είναι στη θέση της Marketing Director στην ΚΕΑΝ. Είναι πρόεδρος της µητρικής εταιρείας της ΚΕΑΝ, Τάκης Χριστοδούλου Ltd, και µέλος του Συµβουλίου της ΚΕΑΝ και των άλλων τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών του Οµίλου. ∆ιετέλεσε µέλος στο Συµβούλιο Βιοµηχανικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού, σε επιτροπές της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, µέλος και στέλεχος του International Young Presidents Organisation (YPO) κ.α. Είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού Europa Donna 2018, ιδρυτικό µέλος και σηµερινή πρόεδρος Europa Donna Κύπρου κ.ά.

Ζέτα Αιµιλιανίδου

Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Απέκτησε πτυχίο νοµικών σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος διπλώµατος Marketing Management του Cyprus Institute of Marketing. Είναι εγγεγραµµένη δικηγόρος από το 1978. Το 1979 διορίστηκε στο Τµήµα Τελωνείων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλους σχεδόν τους τοµείς του. Την περίοδο 1988-1992 εργάστηκε ως µέλος της οµάδας που σχεδίασε και ετοίµασε την περί Φόρου Προστιθέµενης Αξίας νοµοθεσία. Το 1992 διορίστηκε στη θέση του Ανώτερου Λειτουργού ΦΠΑ και το 1996 στη θέση του Πρώτου Τελωνειακού Λειτουργού. Από τον Αύγουστο του 2001 µέχρι τον Μάρτιο του 2010 ήταν ∆ιευθύντρια Τµήµατος Τελωνείων και Εφόρου ΦΠΑ. ∆ιετέλεσε µέλος του ∆.Σ. της Αρχής Λιµένων Κύπρου και υπήρξε επικεφαλής της οµάδας που ετοίµασε την παρούσα Τελωνειακή Νοµοθεσία. Την περίοδο 2010-2013 ήταν Γενική ∆ιευθύντρια του Υπουργείου Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού. Ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εργασίας το 2013 και επαναδιορίστηκε το 2018.

Ηλιάνα Νικολάου

Νοµικός, Πρώην Επίτροπος ∆ιοικήσεως

Αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Συνταγµατικού ∆ικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Άσκησε το δικηγορικό επάγγελµα στη Λευκωσία και υπήρξε µέλος της Νοµοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισµό του Οικογενειακού ∆ικαίου. Το 1990 διορίστηκε δικαστής του νεοσύστατου τότε Οικογενειακού ∆ικαστηρίου και το 1992 Πρόεδρος του ∆ικαστηρίου. Από το 1998 ως το 2010 κατείχε το αξίωµα της Επιτρόπου ∆ιοικήσεως της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. ∆ιετέλεσε µέλος της Επιτροπής κατά του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας του Συµβουλίου της Ευρώπης και του ∆.Σ. του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά του Ρατσισµού στη Βιέννη, καθώς και µέλος του Οργανισµού Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων (F.R.A.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συµµετείχε ως µέλος στη ∆ιερευνητική Επιτροπή για την Οικονοµία και ως Πρόεδρος στην Επιτροπή για τον εκσυγχρονισµό του Σωφρονιστικού Συστήµατος. ∆ιδάσκει ως Αν. Καθηγήτρια ∆ηµοσίου ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας.

Ιωάννα Φιάκκου

Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχηµάτων

Η Ιωάννα Φιάκκου κατέχει πτυχίο Οικονοµικών Επιστηµών και έχει δεκαετή εµπειρία στον λογιστικό τοµέα. Είναι πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχηµάτων από τον Σεπτέµβριο του 2015 και εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαϊκά συνέδρια τυχερών παιχνιδιών και responsible gambling. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στοιχήµατος στο διαδίκτυο. Ασχολείται µε την εκπόνηση νοµοσχεδίου το οποίο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισµό και την ενηµέρωση της βιοµηχανίας στοιχηµάτων στην Κύπρο, λαµβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στον τοµέα του στοιχήµατος, σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιωσηφίνα Αντωνίου

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Φοίτησε στο Γυµνάσιο Λάρνακας και ακολούθως στη Νοµική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. ∆ιετέλεσε ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της εταιρείας J.A. Frangiorgio Ltd, πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του ∆ΗΣΥ και µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ∆ΗΣΥ. ∆ιετέλεσε µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου της Ε.Ε. Γυναικών (EUW) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσµου Γυναικών (EWA).

Λαµβάνει µέρος σε πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσµια συνέδρια που έχουν ως θέµα την ισότητα των φύλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο, ως µέλος του Εθνικού Μηχανισµού για τα ∆ικαιώµατα της Γυναίκας, στην 49η Σύνοδο των Ηνωµένων Εθνών «Πεκίνο +10» στη Νέα Υόρκη. ∆ιετέλεσε µεταξύ άλλων δηµοτικός σύµβουλος Λάρνακας και µέλος πολλών οργανώσεων και συνδέσµων. ∆ιορίστηκε Επίτροπος Ισότητας των Φύλων τον Μάρτιο του 2014 από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και επαναδιορίστηκε για την περίοδο 2018-2023. Με υπουργική απόφαση, τον Απρίλιο του 2014 ανέλαβε την προεδρία του Εθνικού Μηχανισµού για τα ∆ικαιώµατα της Γυναίκας και της αντίστοιχης Εθνικής Επιτροπής.

Κικούλλα Κότσαπα

Chairperson KEAN Group of Companies

Φοίτησε στο Λανίτειο Γυµνάσιο και σπούδασε στο Πανεπιστήµιο της Γενεύης, στην Ελβετία. Μετά από µια σύντοµη συνεργασία µε το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Τύπου της Ζυρίχης, επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή βιοµηχανία ΚΕΑΝ, που ιδρύθηκε το 1949. Είναι πρόεδρος του ∆.Σ. του Οµίλου Εταιρειών ΚΕΑΝ, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισµού Τυποποίησης και της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης ΚΕΠ, διορισµένη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Επίτιµη Γραµµατέας του ΕΒΕΛ Λεµεσού και µέλος του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Μετέχει σε πολλά συµβούλια όπως, µέλος στο ∆.Σ. της Green Dot Cyprus (Public) Co. Ltd. και στο Σωµατείο Φίλων του ΤΕΠΑΚ. Για επτά χρόνια ήταν πάρεδρος στο Εργατικό ∆ικαστήριο. Από το 2013 µέχρι το 2015 ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Οµοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηµατιών Επαγγελµατιών (BPW Cyprus). Είναι επίσης Γραµµατέας του ECC (BPW European Coordination Committee) και µέλος της Επιτροπής και αντιπρόσωπος Ευρώπης του IFBPW BusinessNet.

Λήδα Κουρσουµπά

Επίτροπος Νοµοθεσίας, Επίτροπος
Προστασίας των ∆ικαιωµάτων του Παιδιού

Σπούδασε Νοµικά στο Λονδίνο, Barrister at Law και έχει µεταπτυχιακό στα Νοµικά από το Institute of Advanced Legal Studies του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου µε εξειδίκευση στη σύνταξη νοµοθεσίας. Ήταν Εισαγγελέας της ∆ηµοκρατίας, Επικεφαλής του Τοµέα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νοµικής Υπηρεσίας, µέχρι τις 31/10/2002. Έχει ειδικευτεί στους τοµείς του Συνταγµατικού και ∆ιοικητικού ∆ικαίου και του ∆ικαίου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Ασχολείται ιδιαίτερα µε θέµατα που αφορούν την εφαρµογή της Σύµβασης για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού (CRC) και γενικά θέµατα που αφορούν το παιδί. Συµµετέχει διαχρονικά σε πάρα πολλά συµβούλια και οργανώσεις και είναι ανάµεσα σε άλλα εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ad Hoc Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων για την παρακολούθηση της εφαρµογής της Στρατηγικής του Συµβουλίου της Ευρώπης για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού (2016-2021). Έχει εκπροσωπήσει τη ∆ηµοκρατία σε ∆ιεθνή ∆ικαστήρια, Επιτροπές και Οργανισµούς που έχουν την ευθύνη για την εφαρµογή συµβάσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Της έχει απονεµηθεί το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στα Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2014.

Λουκία Χριστοδούλου

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας
Ανταγωνισµού

Η Λουκία Χριστοδούλου έχει δίπλωµα Νοµικής B.A. Law (Hons) από το Πανεπιστήµιο του Kent (The University of Kent at Canterbury) και LLM στο ∆ιεθνές Εµπορικό ∆ίκαιο (International Commercial Law) από το ίδιο Πανεπιστήµιο. Για περίοδο οκτώ ετών άσκησε το επάγγελµα του δικηγόρου σε µεγάλους δικηγορικούς οίκους στη Λεµεσό. Επίσης, κατά τα έτη 2000-2007 διετέλεσε µέλος του Εφοριακού Συµβουλίου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Έλαβε µέρος σε διάφορα νοµικά συνέδρια και φορολογικά σεµινάρια. Τον Απρίλιο του 2018, η κ. Χριστοδούλου διορίστηκε, µε απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισµού για περίοδο πέντε ετών.

Μαίρη Χαραλάµπους-Παπαµιλτιάδη

Γενική ∆ιευθύντρια Κυπριακού Οργανισµού Αθλητισµού (ΚΟΑ)

Η δρ Μαίρη Χαραλάµπους-Παπαµιλτιάδη υπήρξε Επίκουρη Καθηγήτρια Αθλητικής ∆ιοίκησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου και πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας ∆ιοίκησης Αθλητισµού (Cyprus Sport Management Association). Υπήρξε επίσης επικεφαλής της Σχολής ∆ιοίκησης της Ρεάλ Μαδρίτης στην Κύπρο. Είναι µέλος του Συµβουλίου του European Association for Sport Management (EASM).

Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών PhD στον τοµέα του Αθλητικού Μάρκετινγκ από το Loughborough Uni., Η.Β., µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MBA από το Πανεπιστήµιο του Leicester, Η.Β., και µεταπτυχιακό τίτλο MSc από το Πανεπιστήµιο του Leeds, Η.Β. Έχει εκπονήσει πολλές µελέτες σε θέµατα αθλητικού µάνατζµεντ και αθλητικής διακυβέρνησης, οι οποίες συµπεριλαµβάνονται στη διεθνή βιβλιογραφία, και έχει συµµετάσχει σε πολλά πανευρωπαϊκά και παγκόσµια φόρουµ, στα οποία έχει παρουσιάσει αποτελέσµατα ερευνητικών µελετών. Το 2012 ήταν υποψήφια για το ∆ιεθνές Βραβείο Καλύτερου Ερευνητή NRA στο ∆ιεθνές Συνέδριο του European Sport Management Association που έγινε στο Aalborg της ∆ανίας.

Μαρία Παπακώστα-Ορφανίδη

∆ιοικητική Σύµβουλος, KPMG LIMITED

Επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις ακαδηµαϊκές της γνώσεις και παράλληλα να ενταχθεί σε έναν µεγάλο οργανισµό ο οποίος θα της πρόσφερε τόσο εµπειρίες όσο και ευκαιρίες ανέλιξης, άρχισε την καριέρα της στην KPMG Κύπρου ως εκπαιδευόµενη λογίστρια και αφού πέρασε από διάφορες βαθµίδες ανέλιξης, το 2007 προήχθη σε ∆ιοικητική Σύµβουλο. Ηγείται της δικής της οµάδας Ελεγκτικών Υπηρεσιών στην KPMG και έχει εκτενή πείρα σε ελέγχους µεγάλων ιδιωτικών και δηµοσίων εταιρειών, εισηγµένων σε χρηµατιστήρια της Κύπρου και στο εξωτερικό, και σε ελέγχους µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Τµήµατος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και του Τµήµατος Γεωργοκτηνοτροφίας. Αποφοίτησε από το University of East Anglia, Norwich, και κατέχει τον τίτλο του Fellow Chartered Certified Accountant. Είναι εγκεκριµένη ελεγκτής, µέλος του ΣΕΛΚ. Επίσης είναι µέλος του ∆.Σ. του Κυπρο-Ελλαδικού Επιχειρηµατικού Συνδέσµου και του ∆.Σ. του Ιδρύµατος Ανδρέα Κ. Παπακώστα.

Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη

Επίτροπος ∆ιοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων

Η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη αποφοίτησε από το Τµήµα Νοµικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Κατέχει ∆ίπλωµα Επαγγελµατικής ∆ηµοσιογραφίας από το Εργαστήρι Επαγγελµατικής ∆ηµοσιογραφίας που εδράζεται στην Αθήνα καθώς και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο από το Πανεπιστήµιο του Leicester. Κατέχει άδεια ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλµατος και άσκησε µάχιµη δικηγορία για τέσσερα χρόνια στον ιδιωτικό τοµέα. Ακολούθως υπηρέτησε τη νοµική επιστήµη από τη θέση του ∆ικηγόρου της ∆ηµοκρατίας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στη Νοµική Υπηρεσία, για 15 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2017 διορίστηκε ως Επίτροπος ∆ιοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, θέση που κατέχει µέχρι και σήµερα.

Μαριάννα Παντελίδου

Chief of Staff του ∆ιευθύνοντος Συµβούλου στη Wargaming Group Ltd

Σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Manchester στο Ηνωµένο Βασίλειο. Είναι εγκεκριµένη λογίστρια, µέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales. Εργάστηκε στον διεθνή ελεγκτικό και συµβουλευτικό οίκο Arthur Andersen στο Λονδίνο και στη Βοστώνη για έξι χρόνια, στις Υπηρεσίες Χρηµατοοικονοµικών Αγορών και ∆ιαχείρισης Επενδύσεων αντίστοιχα. Ακολούθως εργάστηκε στον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Thomson Financial Bankwatch (αγοράστηκε από τη Fitch Ratings) ως αντιπρόεδρος και ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση τραπεζών και τραπεζικών συστηµάτων στη Ρωσία, τη Νότιο Αφρική, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1999 ανέλαβε ∆ιευθύντρια Υπηρεσίας Επενδυτικών Σχέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και ακολούθως ∆ιευθύντρια Υπηρεσίας Στρατηγικής Οµίλου. Το 2012 ιδιώτευσε ως χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος. Έχει προσφέρει συµβουλευτικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Οικονοµικών και ήταν µέλος του Συµβουλίου Εθνικής Οικονοµίας (Απρίλιος 2013 - Αύγουστος 2014). Από τον Νοέµβριο του 2013 εργάζεται στη Wargaming Group Ltd και σήµερα διατελεί Chief of Staff του ∆ιευθύνοντος Συµβούλου της εταιρείας. ∆ιορίστηκε µέλος του ∆.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας τον ∆εκέµβριο του 2013.

Μαρίνα Σιακόλα

Φωτογράφος, ιδρύτρια του Sophia Foundation for Children

Σπούδασε Νοµική και Κοινωνιολογία, Ιστορία της Τέχνης και Οικονοµικά (ΜΒΑ). Την κέρδισε όµως η αγάπη της για τη φωτογραφία και έτσι εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος σε lifestyle περιοδικά στην Κύπρο. Πραγµατοποίησε σηµαντικό αριθµό ατοµικών και συλλογικών εκθέσεων, ενώ σταθµό στη ζωή της αποτέλεσε το έτος 2007. Τότε που µε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα επισκέφθηκε ξανά την Κένυα, όπου σε προηγούµενή της επίσκεψη σε πιο νεαρή ηλικία είχε υποσχεθεί να επιστρέψει. ∆ηµιούργησε στη συνέχεια το Ίδρυµα Σοφία για τα Παιδιά (Sophia Foundation for Children), έναν µη κερδοσκοπικό οργανισµό στην Κύπρο µε σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά στην Κένυα που έχουν ανάγκη, να αντιµετωπίσουν τις δυσκολίες τους µέσω της ασφάλειας, της διατροφής, της ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Η Μαρίνα Σιακόλα έχει λάβει βραβεύσεις και διακρίσεις, µεταξύ αυτών το Τιµητικό Βραβείο «Editor’s Choice» της Madame Figaro για τη χρονιά 2016.

Μόνικα Παπαέλληνα

Department Manager Perfumes & Cosmetics Division (Οργανισµός Κώστας Παπαέλληνας)

Η Μόνικα Παπαέλληνα, Department Manager Perfumes & Cosmetics Division (Οργανισµός Κώστας Παπαέλληνας), φοίτησε στο Γυµνάσιο και το Λύκειο Κύκκου. Ακολούθως, σπούδασε στο Λονδίνο, όπου έλαβε πτυχίο BSC Economics από το CITY University. Στη συνέχεια έλαβε µεταπτυχιακό (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήµιο CASS (Business School, CITY University of London). Με την ολοκλήρωση των σπουδών της και την επιστροφή της στην Κύπρο, εργάστηκε για οκτώ χρόνια στο Υπουργείο Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού. Από το 1989 εργάζεται για τον Οργανισµό Κώστας Παπαέλληνας (Costas Papaellinas Organisation), όπου ανέλαβε καθήκοντα σε αρκετούς τοµείς του τµήµατος καλλυντικών του Οµίλου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, διευθύνει το Τµήµα Αρωµάτων και Καλλυντικών του Οµίλου.

Νατάσα Μιχαηλίδη

Director of Corporate Affairs and Communications, Thanos Hotels

Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης και απέκτησε πτυχίο και µεταπτυχιακό στον τοµέα της επικοινωνίας και των δηµοσίων σχέσεων (Bachelor of Arts: Major in Communications and Public Relations, Minor in Political Science, Masters in Communications and Public Relations, Boston University). ∆ιαθέτει πλούσια επαγγελµατική εµπειρία και έχει αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα σε καίρια τµήµατα του Οµίλου Thanos Hotels. Είναι ∆ιευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων του Οµίλου, υπεύθυνη για τη δηµιουργία και ανάπτυξη του brand κάθε ξενοδοχείου ξεχωριστά αλλά και ολόκληρου του Οµίλου, και υπεύθυνη για την προώθηση και την προβολή του Οµίλου σε Κύπρο και εξωτερικό. ∆ιευθύνει επίσης όλες τις εταιρείες οι οποίες εκπροσωπούν τη Thanos Hotels στις χώρες µε τις οποίες συνεργάζεται ο Όµιλος, σε Ηνωµένο Βασίλειο, Ρωσία, Γερµανία, Ελβετία και Κύπρο, στον τοµέα των πωλήσεων, του µάρκετινγκ και των δηµοσίων σχέσεων. Τέλος είναι υπεύθυνη για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του Οµίλου. Το 2019 διορίστηκε στο ∆.Σ. της Συµφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Νατάσα Πηλείδου

Υφυπουργός Ναυτιλίας

Είναι η πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου. Προηγουµένως διετέλεσε Γενική ∆ιευθύντρια του Κυπριακού Οργανισµού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης µε πτυχίο πρώτης τάξης µε διάκριση στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι µέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Κύπρου. ∆ιετέλεσε Περιφερειακή ∆ιευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly για την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουµανία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία (Regional Chief Operating Officer, South East Europe). Εργάστηκε µε την PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο στους τοµείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συµβουλευτικών υπηρεσιών. Στο Λονδίνο, παρέδιδε µαθήµατα επαγγελµατικής κατάρτισης σε εκπαιδευόµενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη σχολή επαγγελµατικής εκπαίδευσης BPP. Μιλά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχει δώσει µεγάλο αριθµό διαλέξεων για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισµού και επιµορφωτικά σεµινάρια σε ελεγκτικά, φορολογικά και άλλα θέµατα.

Πόπη Τάντα

Ανώτερη Γενική ∆ιευθύντρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ Louis Hotels

Αποφοίτησε από το Α΄ Γυµνάσιο Ακροπόλεως στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Ελβετία και είναι κάτοχος επαγγελµατικού διπλώµατος στις τουριστικές σπουδές από τη Σχολή HOSTA στο Leysin, και επαγγελµατικού τίτλου σπουδών στον κλάδο του Hotel Management από τη Ξενοδοχειακή Σχολή Glion Ελβετίας. Έχει παρακολουθήσει πολλά προγράµµατα σπουδών και έχει λάβει πιστοποιητικά και διπλώµατα, όπως Qualified Travel Agent από την ΙΑΤΑ, και Industrial Marketing Management από το The Philips College Of Higher Education. ∆ιαθέτει µεγάλη επαγγελµατική εµπειρία στον τοµέα της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιοµηχανίας, αφού σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της έχει αναλάβει καθήκοντα σε αρκετά πόστα, όπως ο τοµέας των πωλήσεων, των συνεδρίων, του µάρκετινγκ, κ.ά. Μιλά ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά. Εργάζεται για τον Όµιλο Louis τα τελευταία 32 χρόνια και σήµερα κατέχει τη θέση της Ανώτερης Γενικής ∆ιευθύντριας για όλα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Louis Hotels σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ρέα Γεωργίου

Γενική Λογίστρια του κράτους

Είναι εγκεκριµένη λογίστρια, fellow member του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), µέλος του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και κάτοχος πτυχίου Οικονοµικών BA First Class Honours. Εργάστηκε σε ελεγκτικό οίκο στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Κύπρο το 1985, όπου εργάστηκε ως οικονοµική διευθύντρια σε δηµόσια εταιρεία. Το 1987 προσλήφθηκε στο Γενικό Λογιστήριο της ∆ηµοκρατίας, όπου υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις. Στις 3 Νοεµβρίου 2010 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας στη θέση της Γενικής Λογίστριας της ∆ηµοκρατίας. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση αυτή από την ίδρυση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος του ∆.Σ. του Συµβουλίου ∆ανειστικών Επιτροπών. ∆ιετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για δύο χρόνια (2001-2003).

Ρένα Ρουβιθά-Πάνου

Πρόεδρος ∆.Σ. Cyta

Σπούδασε Οικονοµικά στο London School of Economics (Metcalfe Scholar). Ακολούθησε µεταπτυχιακές σπουδές αποκτώντας πτυχία M.Phil. Economics από το Πανεπιστήµιο του Cambridge και Science Master’s in Management (ΜΒΑ) από το Massachusetts Institute of Technology (Fulbright Scholar). Την περίοδο 1984-1991 εργάστηκε ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος σε χρηµατοοικονοµικούς οίκους των ΗΠΑ µε έδρα τη Βοστώνη. Μέχρι το 2006 εργάστηκε στη Λαϊκή Τράπεζα, όπου είχε τις θέσεις της Γενικής ∆ιευθύντριας ∆ιαθεσίµων & Εξωτερικού του Οµίλου και της ∆ιευθύνουσας Συµβούλου της Λαϊκής Τράπεζας και των θυγατρικών της εταιρειών στην Ελλάδα. Παράλληλα, διετέλεσε µέλος των ∆.Σ. του Οµίλου Λαϊκής στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αυστραλία. ∆ιορίστηκε πρόεδρος της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως (2008 - Απρίλιος 2014). Ήταν µέλος του ∆.Σ. της Τσιµεντοποιίας Βασιλικού και της Alpha Bank Κύπρου (2015-2016) ενώ από το 2015 είναι µέλος του ∆.Σ. της Alpha Bank Ρουµανίας. Είναι επίσης µέλος του ∆.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής της Alpha Leasing στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2016 ανέλαβε την προεδρία του ∆.Σ. της Cyta, θέση στην οποία επαναδιορίστηκε τον Ιανουάριο του 2019.

Ρόνα Κασάπη

Πρόεδρος ∆.Σ. Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Σπούδασε στο Ηνωµένο Βασίλειο και είναι κάτοχος πτυχίου LL.B (Bachelor of Laws, Hons) (University of East Anglia, Norwich, United Kingdom), µεταπτυχιακού LL.M (Master of Laws) στο Ναυτικό ∆ίκαιο (King’s College, University of London) και τίτλου Barrister-at-Law (Gray’s Inn, Inns of Court, London). Είναι εγγεγραµµένη δικηγόρος από το 1992 και εξάσκησε το επάγγελµα του δικηγόρου - νοµικού συµβούλου σε µεγάλο δικηγορικό γραφείο, µε ειδίκευση στο Ναυτικό και στο Εµπορικό ∆ίκαιο. Το 2006 διορίστηκε ως µέλος και γραµµατέας του ∆.Σ., και Νοµικός Σύµβουλος / ∆ιευθύντρια Εταιρικών Θεµάτων, των κυπριακών οντοτήτων του Οµίλου Coca-Cola Hellenic, θέσεις που κατέχει µέχρι και σήµερα. Την περίοδο 2005-2016 διετέλεσε Πάρεδρος του ∆ικαστηρίου Εργατικών ∆ιαφορών. Το 2016 διορίστηκε αρχικά µέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τους Συµβούλους Αφερεγγυότητας και από τον Φεβρουάριο του 2017 µέχρι τον Οκτώβριο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου. Από το 2016 έχει διοριστεί στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, αρχικά ως µέλος και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος (Φεβρουάριος 2017). Τον Ιούλιο του ίδιου έτους διορίστηκε ως πρόεδρος του Συµβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Σόφη Μιχαηλίδου

∆ιευθύντρια Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης και είναι κάτοχος πτυχίου στον τοµέα της επικοινωνίας (Rhetoric & Communication) και κάτοχος πτυχίου από το Πανεπιστήµιο της Σορβόννης στον τοµέα των µέσων µαζικής ενηµέρωσης και της πολιτικής επικοινωνίας (Mass Media in Political Communication). Μιλά ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Έχει εργαστεί σε µεγάλους οργανισµούς, σε έναν κορυφαίο εκδοτικό οίκο και σε έναν τεχνολογικό γίγαντα. Επιπρόσθετα, έχει προσφέρει επαγγελµατικές υπηρεσίες σε εταιρείες διαφήµισης, τηλεόρασης και οπτικοακουστικής παραγωγής. ∆ιετέλεσε µέλος του Πολιτικού Γραφείου του ∆ΗΣΥ και ήταν ∆ιευθύντρια Επικοινωνίας και ∆ιευθύντρια Εκλογικής Εκστρατείας του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Σόφη Στεφανή

Marketing Director ∆ΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Σπούδασε ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ στο Cyprus College. Την περίοδο 1986-1993 ανέλαβε τη διοίκηση του τµήµατος µεταποίησης στην οικογενειακή βιοµηχανία. Το 1993 ανέλαβε δραστικά καθήκοντα οργάνωσης στη µικρή οικογενειακή επιχείρηση του συζύγου της, µε κύριο στόχο την εξέλιξη της εταιρείας στον τοµέα των ηλεκτρονικών. Το 2002 δηµιούργησαν µαζί το ∆ίκτυο Καταστηµάτων Στεφανής, µε παρουσία σε όλες τις πόλεις και εξειδίκευση στα προϊόντα τεχνολογίας. Το 2003 ανέλαβε επιπλέον καθήκοντα Marketing Director και δηµιούργησε την εσωτερική οµάδα. Το 2008 λάνσαρε την ιστοσελίδα stephanis.com.cy σε µορφή καταλόγου και το 2013 τη µετέτρεψε σε ηλεκτρονικό κατάστηµα. Το 2015 προώθησε την υιοθέτηση εσωτερικών συστηµάτων αξιολόγησης του επιπέδου εξυπηρέτησης πελατών. Το 2016 ανέλαβε ενεργό ρόλο στο rebranding των καταστηµάτων Στεφανής και το 2017 προώθησε το άνοιγµα του 7ου καταστήµατος στον Πρωταρά.

Σταυριάνα Κοφτερός

∆ιευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηµατισµού
& Καινοτοµίας ∆ΗΣΥ

Είναι ∆ιευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηµατισµού & Καινοτοµίας στον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό, µέλος της επενδυτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Καινοτοµίας και εµπειρογνώµονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είναι «επιχειρηµατικός άγγελος» και µέλος της επενδυτικής επιτροπής του Rising Tide Europe 3, πρωτοβουλίας για να αυξηθούν οι γυναίκες επενδυτές στην Ευρώπη. Με πολυετή εµπειρία στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτοµία και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, είναι συνιδρύτρια του Startup Cyprus, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Νεοφυών Επιχειρήσεων, Γραµµατέας του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ιδρύµατος Προώθησης Έρευνας, µέλος του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Ηγετών στον Ψηφιακό Τοµέα του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ, µέλος του Συµβουλίου Καινοτοµίας του Ινστιτούτου Biosense στο Novi Sad της Σερβίας, και µέλος του Υπερατλαντικού Συµβουλίου του οργανισµού Allied for Startups µε βάση τις Βρυξέλλες. Κατέχει πτυχία στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και τις Πολιτικές Επιστήµες από το University of La Verne και έχει ειδικευθεί στην Ανάπτυξη Επιχειρηµατικότητας από το MIT.

Στέλλα Κυριακίδου

Βουλευτής ∆ΗΣΥ

Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Reading στο Ηνωµένο Βασίλειο, µε µεταπτυχιακές σπουδές στο University of Manchester, παιδοψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου και παρακολούθησε ειδικά σεµινάρια για τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους µε καρκίνο και λευχαιµία, τη βία στην οικογένεια, τις µαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά και τη διασυνδετική συµβουλευτική ψυχιατρική σε γενικό παιδιατρικό νοσοκοµείο. Είναι εκπαιδεύτρια σε θέµατα ασθενών µε καρκίνο του µαστού και σε θέµατα δικαιωµάτων των ασθενών σε ευρωπαϊκές οργανώσεις. Μιλά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά. Είναι βουλευτής Λευκωσίας µε τον ∆ΗΣΥ από το 2006 και µέλος του Πολιτικού Γραφείου και του Ανώτατου Συµβουλίου του ∆ΗΣΥ από το 2006. ∆ιετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού «Europa Donna» (2004-2006), πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουµ Καρκίνου του Μαστού «Europa Donna Κύπρου» από το 2000 και εκπρόσωπος ασθενών στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον Καρκίνο (2010-2012). Ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συµβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), έχει εκλεγεί πρόεδρος της Υποεπιτροπής της ΚΣΣΕ για τα Παιδιά. Τιµήθηκε µε το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς της Madame Figaro το 2011.

Τάσια Γιανναρά-Γιαλλουρίδου

Managing Director Partners VMLY&R, pr:partners και Byte Digital Agency

Σπούδασε Γλωσσολογία στη Γερµανία αλλά εµποτίστηκε µε τον ιό της επικοινωνίας από την αρχή της καριέρας της, ξεκινώντας ως κειµενογράφος. Έχει τεράστια συµβολή στον χώρο της επικοινωνίας στην Κύπρο και διακρίνεται στη στρατηγική σκέψη και συµβουλευτική. Εκτός από τα καθήκοντά της ως ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της εταιρείας, είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και καθοδήγηση της οµάδας όσον αφορά στο Strategic Management. Επενδύει σε καινοτόµες ιδέες και πάθος της είναι να εξελίσσει τα νέα ταλέντα. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη της εταιρείας µέσω της εµπλοκής της σε διάφορες νέες επιχειρηµατικές ευκαιρίες. Τα 25 χρόνια εµπειρίας της στον τοµέα της διαφήµισης και επικοινωνίας και η επιτυχία της ως αυτοδηµιούργητη επιχειρηµατίας έχουν τύχει αναγνώρισης µε το βραβείο Madame Figaro - Επιχειρηµατίας το 2009 και το Βραβείο Εριφύλη των ΚΟΓΕΕ και ΟΕΒ το 2017.

Τζόζη Χριστοδούλου

Σύµβουλος του ΥΠΕΞ για θέµατα διάστασης φύλου

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού ∆ιπλώµατος Racial Equality Studies από το Πανεπιστήµιο Middlesex στο Ηνωµένο Βασίλειο και έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήµιο της Indianapolis στις ΗΠΑ. Είναι ανεξάρτητη εµπειρογνώµονας για θέµατα που αφορούν τα δικαιώµατα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, τη µετανάστευση, την εµπορία προσώπων και την προώθηση της ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπηρέτησε ως Συντονίστρια Πολιτικών στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου για 14 χρόνια. Υπήρξε ενεργό µέλος σε διάφορες ευρωπαϊκές και εθνικές πλατφόρµες και σε δίκτυα όπως: µέλος του ∆.Σ. του Κυπριακού Λόµπι Γυναικών, του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Μεταναστριών Γυναικών, και της οµάδας εργασίας για τη σεξουαλική βία του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Γυναίκες Ενάντια στη Βία στην Ευρώπη (WAVE - Women Against Violence Europe). Στο πλαίσιο της Μεταρρύθµισης του Υπουργείου Εξωτερικών και της απόφασης για ενσωµάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, της έχει αναθέσει, αµισθί, καθήκοντα Συµβούλου.

Φωτεινή Παπαδοπούλου

Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Είναι ενεργό µέλος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1973. Πιστή οπαδός του εθελοντισµού, ξεκίνησε τη δράση της δηµιουργώντας το Τµήµα Νέων, σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την Κύπρο, λίγο πριν από την τουρκική εισβολή του 1974. Το 1999 ανέλαβε την προεδρία του Κλάδου Λευκωσίας, όπου και παρέµεινε µέχρι την εκλογή της σε πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Ιανουάριος 2004), αξίωµα που υπηρετεί µέχρι σήµερα. Είναι µέλος του ∆.Σ. του Ιδρύµατος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης». Καθοριστική ήταν η συµβολή της στη δηµιουργία της Λεβέντειου Πινακοθήκης, από τα µεγαλύτερα και σηµαντικότερα έργα του Ιδρύµατος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης». Για τη συνολική προσφορά της στην Κύπρο, κυρίως µέσα από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, της απονεµήθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο Ταξιάρχης του Τάγµατος του Φοίνικα – από τις µεγαλύτερες διακρίσεις του ελληνικού κράτους (Ιούλιος 2014).

Χριστιάνα ∆ιογένους

CEO Unicars

Κατέχει πτυχίο B.Sc. στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Πανεπιστήµιο London School of Economics του Ηνωµένου Βασιλείου και ΜΒΑ από το INSEAD Business School. Μετά τις σπουδές της, εργάστηκε ως Management Consultant στην PriceWaterhouseCoopers Ηνωµένου Βασιλείου. Με την επιστροφή της στην Κύπρο εντάχθηκε στον Όµιλο Π.Μ. Τσεριώτη και ανασυγκρότησε το Τµήµα Ανθρώπινου ∆υναµικού, το οποίο και διηύθυνε µέχρι το 2004. Παράλληλα ασχολήθηκε µε το Μάρκετινγκ και τις ∆ηµόσιες Σχέσεις του Οµίλου. Το 2004 αναλαµβάνει Marketing Manager της Unicars και το 2005 γίνεται Marketing Director. Στα µέσα του 2007 µετακινείται στην Tseriotis Consumer Goods, αναλαµβάνοντας τη θέση της ∆ιευθύνουσας Συµβούλου. Στη συνέχεια έγινε ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της Diapo Ltd, της 3PL εταιρείας που εξελίχθηκε από την Tseriotis Consumer Goods. Tο 2012 είχε πρωταρχικό ρόλο στη σύσταση της Unilever Tseriotis Cyprus, όπως και στη συγχώνευση που δηµιούργησε την Tryfon Tseriotis Ltd. Tο 2017 επέστρεψε στη Unicars αναλαµβάνοντας τη θέση της CEO.

Χριστίνα Χοχλακίδου

CEO GNOMI LTD, Πρόεδρος & CEO FCB/GNOMI AE

Ξεκίνησε σπουδές Οικονοµικών στο Cambridge University και συνέχισε τις σπουδές της στον τοµέα Marketing & Business Administration στο Deree College, από όπου και αποφοίτησε µε Highest Distinction. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Χοχλακίδης, ίδρυσε το 1953 τη ΓΝΩΜΗ Ελλάδος και το 1967 τη ΓΝΩΜΗ Κύπρου. H Χριστίνα Χοχλακίδου, σε συνεργασία µε τους Κυριάκο και Μάριο Ιωάννου, έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης της ΓΝΩΜΗΣ Κύπρου. Στην Ελλάδα έχει την ευθύνη ανάπτυξης ενός οµίλου εταιρειών στον χώρο της επικοινωνίας: FCB/ΓΝΩΜΗ, εταιρεία επικοινωνίας, µέλος του IPG network, MSPS, εταιρεία integrated marketing, µέλος του PMA (Promotion Marketing Association), µε παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουµανία και Βουλγαρία, PROMOPARK, εταιρεία µε αντικείµενο την εµπορία διαφηµιστικών και προωθητικών ειδών, CINE NEWS, εταιρεία κινηµατογραφικής διαφήµισης. Είναι µέλος του ∆Σ της Ε∆ΕΕ (Ένωση Εταιρειών ∆ιαφήµισης και Επικοινωνίας) στην Ελλάδα, µέλος του ∆Σ του ΣΕΕ (Συµβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας) της Ελλάδας και µέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ & του ΙΑΓΜΕ (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηµατιών).

Πηγή: Economy Today 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ