Επιλέξτε μια λύση υπεροχής Anytime

Ο επικεφαλής της Anytime Κύπρου Σπύρος Οικονόμου αναλύει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ο επικεφαλής της Anytime Κύπρου κ. Σπύρος Οικονόμου σε συνέντευξή του στο Capital Today αναφέρεται στο νέο άνοιγμα της Interamerican στην Κύπρο, αυτήν τη φορά με την Anytime, στις προοπτικές που διανοίγονται για την εταιρεία και στα προγράμματά της.

Κύριε Οικονόμου, η Anytime έκανε πρόσφατα ξεκίνημα και στην Κύπρο, έχοντας δημιουργήσει ήδη ένα μοντέλο direct ασφάλισης στην Ελλάδα. Πείτε μας για την ελληνική εμπειρία και την εξέλιξη της Anytime από τη δημιουργία της έως σήμερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η Anytime δημιουργήθηκε ως κανάλι απευθείας πώλησης της Interamerican στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2006 και κατά τα πρώτα χρόνια λειτούργησε πιλοτικά, προετοιμάζοντας την εδραίωσή της. Από το 2011 ακολουθεί μια ιδιαίτερα ενεργητική εμπορική πολιτική και κατακτά συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς. Σήμερα, η Anytime στην Ελλάδα διαθέτει περισσότερους από 300.000 πελάτες, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ικανοποίησης και εξίσου υψηλή διατηρησιμότητα πελατών. Πρέπει να υπογραμμίσω πως η Anytime είναι τρόπος διανομής - δεν είναι εταιρεία. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Anytime αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο πωλήσεων που κερδίζει την προτίμηση και εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού και κάνει υπερήφανους τους εργαζομένους της, την Interamerican και τους μετόχους μας.

Για ποιους λόγους, με ποια κίνητρα και προσδοκίες έρχεται η Anytime στην Κύπρο; Βλέπετε προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή αγορά, έχετε εντοπίσει στοιχεία που θα ευνοήσουν τις πωλήσεις σας;

Ένα θετικό στοιχείο του επιχειρησιακού μοντέλου της Anytime είναι η επεκτασιμότητά του και η Κύπρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για αρκετούς λόγους. Ξεκινάω από το γεγονός πως ο κυπριακός λαός έχει αναπτυγμένη ασφαλιστική παιδεία. Για μια ασφαλιστική εταιρεία που έχει στον πυρήνα της τη διαφάνεια και ως βάση τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη, αυτή η παιδεία αποτελεί ισχυρό λόγο επιλογής της Κύπρου.

Η αναπτυσσόμενη τοπική οικονομία είναι σαφώς άλλο ένα κριτήριο, το οποίο λειτούργησε υπέρ της Κύπρου, όπως και το γεγονός ότι οι Κύπριοι έχουν εξαιρετικά υψηλή οικειότητα σε χρήση υπολογιστών και νέων τεχνολογιών, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ πώλησης και εξυπηρέτησης της Anytime. Επίσης, ο κρατικός μηχανισμός και το θεσμικό πλαίσιο - οι φορείς λειτουργούν υποστηρικτικά στο επιχειρείν, υπαγορεύοντας την κανονιστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, αλλά χωρίς να λειτουργούν ενάντια στον επενδυτή. Οφείλω να επισημάνω, ακόμη, και τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία: η κοινή γλώσσα, ο πολιτισμός και οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί έπαιξαν τον ρόλο τους στην απόφαση της εγκατάστασής μας εδώ. Να σημειώσω ότι ένας ακόμη λόγος, για να έχουμε παρουσία στην Κύπρο είναι και το υψηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας της Interamerican εδώ.

Τα προγράμματα

Προσαρμόσατε τα προγράμματα της Anytime στα τοπικά δεδομένα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που πιστεύετε ότι διαθέτετε έναντι του ανταγωνισμού; Η καμπάνια σας έχει στο κέντρο της το μήνυμα «Take 5΄». Θα θέλατε να μας περιγράψετε τη διαδικασία ασφάλισης στην Anytime και να μας μιλήσετε για την υποστήριξη του πελάτη;

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι το κατ’ εξοχήν αντικείμενό μας στην Ελλάδα. Στην Κύπρο επιλέξαμε στο ξεκίνημα να διαθέσουμε τρία προγράμματα, το «Econimic», το «Value» και το «Premium», δεδομένης της υψηλής ζήτησης για μεικτή ασφάλιση, τα οποία ανταποκρίνονται περισσότερο στο προφίλ των αναγκών ασφάλισης αυτοκινήτου στην Κύπρο. Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα, πρώτιστα θα ήθελα να αναφερθώ στην απλότητα και διαφάνεια της διαδικασίας τόσο κατά την πώληση όσο και στην εξυπηρέτηση. Ο πελάτης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Στο site μας οι δυνητικοί πελάτες μπορούν να πάρουν μια προσφορά για το όχημά τους μέσα σε 5 λεπτά, επιλέγοντας οι ίδιοι το επίπεδο και τις καλύψεις που επιθυμούν. Ακόμη, θα βρουν με ευκολία ανηρτημένους τους όρους, τις εξαιρέσεις, το περιεχόμενο της κάθε κάλυψης, καθώς και υποδείξεις για το πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν, εφόσον ασφαλιστούν. Δεν υπάρχουν «ψιλά γράμματα» στην Anytime. Στόχος μας είναι ο ίδιος ο πελάτης να ξέρει ακριβώς ποια κάλυψη έχει επιλέξει και γιατί. Η ασφάλιση ολοκληρώνεται άμεσα, με την αποστολή των απαραίτητων εντύπων στο email του πελάτη, άμεσα και απλά. Για τη μετέπειτα εξυπηρέτησή του, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να μας καλέσει στο 800 88 800. Σημειώνω πως έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή και εκπαίδευση των υπαλλήλων που στελεχώνουν το contact center της Anytime, ενώ όλες οι διαδικασίες εξυπηρέτησης βασίζονται στη λογική του paperless, δηλαδή χωρίς δικαιολογητικά ή χρονοβόρες διαδικασίες. Πέραν της απόλυτης προσήλωσης στην απλή και ουσιαστική εξυπηρέτηση του πελάτη, η δομή μας σε συνδυασμό με την ευρωστία του πολυεθνικού ομίλου στον οποίο ανήκουμε, της Achmea, μάς δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέφουμε στους ασφαλισμένους μας εξαιρετική αξία με προσιτό ασφάλιστρο, με ισορροπημένη σχέση κόστους - οφέλους.    

Υποκατάστημα της Interamerican

Περιγράψτε μας την οργάνωσή σας στην Κύπρο.

Η Anytime δραστηριοποιείται στην Κύπρο με τη μορφή υποκαταστήματος της Interamerican. Όπως ανέφερα ήδη, το επιχειρησιακό μοντέλο της Anytime είναι απόλυτα επεκτάσιμο, ωστόσο, αποφασίστηκε πολύ νωρίς πως πρέπει να προσαρμόσουμε τη δραστηριότητά μας στις ανάγκες του Κύπριου ασφαλισμένου. Προς αυτήν τη κατεύθυνση, συνεργαστήκαμε με τοπικούς ειδικούς από την αρχή της δημιουργίας του υποκαταστήματος και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια τοπική ομάδα, η οποία θα υποστηρίζει την παρουσία και δραστηριότητά μας. Συγκεκριμένα, το contact center και μια μικρή ομάδα management βρίσκονται εδώ, στην Κύπρο, ενώ η Οδική Βοήθεια και η Διαχείριση Αποζημιώσεων έχουν ανατεθεί σε εξαιρετικούς εξωτερικούς συνεργάτες της τοπικής αγοράς. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας έχει επιλεγεί ένα συνδυαστικό μοντέλο εσωτερικού και εξωτερικού outsourcing. Με αυτόν τον τρόπο, εκμεταλλευόμαστε οικονομίες κλίμακας και εγγυημένες λύσεις από τα κεντρικά μας στην Ελλάδα, ενώ παραμένουμε απόλυτα προσαρμοσμένοι στις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Εκτός του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου, ο σχεδιασμός σας προβλέπει ανάπτυξη ασφαλιστικής δραστηριότητας και σε άλλους κλάδους; Σε ποιο βάθος χρόνου;

Θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε, για να γνωρίσουμε καλά την αγορά και τις ανάγκες της. Προφανώς, υφίσταται ενδιαφέρον δραστηριοποίησης και σε άλλους κλάδους, στους οποίους η τυποποίηση και απλότητα των προϊόντων προσφέρεται για απευθείας ασφάλιση, όπως π.χ. η ασφάλιση κατοικίας. Η Anytime εγκαταστάθηκε στην κυπριακή αγορά με μακροπρόθεσμη προοπτική, για τον λόγο αυτό δεν θα δείτε βιαστικά βήματα.

Η εναλλακτική λύση

Σας απασχολούν ενδεχόμενες αντιδράσεις από την εδραιωμένη ασφαλιστική βιομηχανία;

Όσο και αν ακούγεται παράξενα, δεν θα χαρακτήριζα την Anytime άμεσο ανταγωνιστή των εδραιωμένων στην Κύπρο ασφαλιστικών εταιρειών. Οφείλουμε να εξυπηρετούμε το αγοραστικό κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρισκόμαστε στο μέσο, το οποίο τον εξυπηρετεί είτε αυτό είναι το κινητό του είτε το internet ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Anytime δεν ανταγωνίζεται άμεσα τα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσφέρει μια εναλλακτική λύση στους πελάτες που επιλέγουν αυτά τα μέσα. Άλλωστε, ακόμη και σε αγορές στις οποίες έχει ήδη εδραιωθεί το direct, εξακολουθούν να ανθούν και παραδοσιακά μοντέλα διανομής, ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε και τα υβριδικά μοντέλα, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Anytime στην Ελλάδα. Πιστεύω πως σε μια σωστά δομημένη αγορά, κάθε τρόπος και κάθε προϊόν, μέσα στο πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, βρίσκει τον χώρο που του δίνει ο καταναλωτής, ο οποίος είναι και η πυξίδα της Anytime.

Mε τίτλους, τι μπορεί να σημαίνει, λοιπόν, η Anytime για τον Κύπριο καταναλωτή;

Μπορεί να σημαίνει αμεσότητα, ταχύτητα εξυπηρέτησης, ενδιαφέρον για την ψηφιακή διαχείριση της ασφάλισης και την καινοτομία, ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με την ποιότητα και με μια λέξη, διαφορετικότητα στην ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ