CYhere: Η Κύπρος στη χώρα των δράκων…

Η διαδικτυακή πλατφόρμα CYhere για Κινέζους επενδυτές και τουρίστες.

Τη λειτουργία της ξεκίνησε και επίσημα από τις 18 Ιουλίου η CYhere, μια σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), tablets και υπολογιστές. Σε συνέντευξη στο Capital Today η Project Manager της CYhere, κα Στέφανη Γιάγκου, αναφέρεται στους στόχους της εταιρείας και εξηγεί πώς θα γίνεται η προβολή της Κύπρου στην Κίνα ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού. Αναφέρεται, ακόμη, στις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά της Κίνας για επενδύσεις στην Κύπρο και τις ευκαιρίες που προσφέρει το νησί, καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσατε την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής CYhere. Τι ακριβώς είναι και ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

Η CYhere είναι μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα/εφαρμογή, στην οποία ο χρήστης έχει πρόσβαση μέσω smart phones, tablets και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει ως κύριο σκοπό να προσελκύσει επενδυτές και τουρίστες κυρίως από την Κίνα, καθώς και από άλλες ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές, όπως το Ισραήλ και η Ρωσία. Η πλατφόρμα στηρίζεται στην τελευταία τεχνογνωσία για εφαρμογές διαδικτύου και φιλοδοξεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού.

  • θα ενημερώνονται τακτικά σχετικά με την επισκεψιμότητα της πλατφόρμας.  

Οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν (download) δωρεάν την εφαρμογή και να εντοπίζουν όλα όσα τους ενδιαφέρουν για τις επενδύσεις και τον τουρισμό στην Κύπρο. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες που θα συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

Σημαντική πρωτοβουλία

Πώς άρχισε αυτή η πρωτοβουλία και τι επιδιώκετε να πετύχετε;

Εμπνευστής της ιδέας είναι η ιδρύτρια της εταιρείας CYhere, κα Hong Wang, η οποία διατηρεί επαγγελματικούς δεσμούς με την Κύπρο από το 2010. Μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας με κυπριακές εταιρείες, η κα Wang διαπίστωσε ότι υπάρχουν αρκετά κενά σε ό,τι αφορά στις επιχειρηματικές/επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας, τα οποία η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι σε θέση να καλύψει. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι, μέσω της προώθησης της Κύπρου στην Κίνα, να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και να βοηθήσει την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Είναι σημαντικό να αναφέρω πως στην Κίνα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του διαδικτύου και δεν υπάρχει η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών σχετικά με ευρωπαϊκά επιχειρηματικά θέματα. Αυτό γίνεται μόνο μέσω αντιπροσώπων. Η εν λόγω εφαρμογή θα βοηθήσει τους Κινέζους επενδυτές στην αναζήτηση και εξεύρεση εταιρειών που τους ενδιαφέρουν και με τις οποίες ενδεχομένως να επιθυμούν συνεργασία. Πλέον ο θεσμός της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο (application) είναι ευρέως διαδεδομένος και δίνει τη δυνατότητα τα πάντα να υλοποιούνται εύκολα και γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή CYhere θα καταστήσει γνωστές τις κυπριακές εταιρείες στην Κίνα, χωρίς αυτές να χρειάζονται μεσάζοντες ή αντιπροσώπους (China Desk).

Επενδυτικός προορισμός

Με ποιους τρόπους θα γίνεται η προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού;

Στην Κίνα υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στην πληροφόρηση που παρέχει το διαδίκτυο. Όλες οι γνωστές μηχανές αναζήτησης, όπως το google και το yahoο, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, facebook, whatsapp, twitter και άλλα, δεν είναι διαθέσιμα. Εμείς έχουμε δημιουργήσει δικές μας διαδικτυακές καμπάνιες, για να διαφημίσουμε και να προωθήσουμε την εφαρμογή CYhere σε όλες τις κινεζικές μηχανές αναζήτησης, όπως οι Baidu, Haosou, Sogou και Sogo. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος χρήστης κάνει έρευνα με τις λέξεις “Cyprus citizenship”, τότε θα εμφανίζεται σε banner ή add-on η εφαρμογή CYhere που θα τον παροτρύνει να «κατεβάσει» την εφαρμογή. Ταυτόχρονα, θα τον ενημερώνει ότι πρόκειται για ένα “One Stop Shop’’ για επενδυτές και τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν στην Κύπρο. Επίσης, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Weibo, Wechat, Tencent, έχουν είδη χρησιμοποιηθεί ειδικά κανάλια ενημέρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τα τουριστικά θέματα.

Να σημειώσω ότι έχουμε φέρει από την Κίνα κορυφαίους φωτογράφους, οι οποίοι φωτογράφησαν και βιντεογράφησαν ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Με βάση αυτήν την ενέργεια διοργανώσαμε την πρώτη μας έκθεση στο Πεκίνο, στο International Hotel, όπου παρουσιάσαμε την Κύπρο. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες εκθέσεις στο άμεσο μέλλον σε διάφορες πόλεις της Κίνας. Επίσης, λόγω του ότι τα κεντρικά μας γραφεία είναι στην Κίνα, έχουμε συναδέλφους, οι οποίοι ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις με στόχο να δημιουργήσουν ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο από ενδιαφερόμενους επενδυτές, τουρίστες και φοιτητές.

Η κινεζική αγορά

Μιλήσατε πριν για την Κίνα ως βασική χώρα για την προώθηση της Κύπρου. Για ποιο λόγο επικεντρώνεστε εκεί;

Επικεντρωνόμαστε στην κινεζική αγορά, γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το 2013 μέχρι σήμερα οι κινεζικές επενδύσεις στην κυπριακή αγορά ανέρχονται περίπου στα €2 δις. Πολύ σημαντικός λόγος είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την κινεζική αγορά, καθότι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, κα Hong Wang και οι κύριοι μέτοχοι είναι Κινέζοι, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επενδύσεων και ισχυρή δικτύωση.

Η χώρα μας προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες που ελκύουν τους Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ πολύ σημαντικά είναι και τα κίνητρα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραχώρηση άδειας παραμονής στην Κύπρο (Residence Permit) με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας €300.000 και με καταθέσεις τουλάχιστον €30.000 σε τοπική τράπεζα καθώς και η έκδοση διαβατηρίου (Citizenship) σε επενδυτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προβούν σε επενδύσεις €2,5 εκατ. και αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας €500.000, ενίσχυσαν περαιτέρω την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Η κινέζικη αγορά μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από την πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία καζίνου στη χώρα μας από την κινεζική εταιρεία Melco International Development Ltd. Αξίζει, επίσης, να αναφέρω ότι σε συνέντευξή του, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Aer, κ. Andrew Madow, ανακοίνωσε ότι το 2018 θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις Λάρνακας-Κίνας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κίνα διαθέτει πληθυσμό 1.3 δις, τότε αντιλαμβάνεστε τις προοπτικές που διανοίγονται και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο.

Σε ποιες γλώσσες είναι διαθέσιμη η εφαρμογή;

Αυτήν τη στιγμή η πλατφόρμα CYhere είναι διαθέσιμη στα κινεζικά, γιατί η βασική χώρα, στην οποία θα προωθήσουμε την Κύπρο είναι η Κίνα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προσφέρεται και στα αγγλικά, ώστε να διεισδύσουμε και στην ισραηλινή αγορά, ενώ από τις αρχές του 2018 θα προσφέρεται και στα ρωσικά.

Θετική ανταπόκριση

Ποια είναι η αντίδραση της αγοράς και των φορέων για τη νέα αυτή πλατφόρμα;

Η αντίδραση της αγοράς είναι πολύ θετική και υποστηρικτική, καθώς από τον Μάρτιο, όταν ξεκινήσαμε επαφές με εταιρείες, οι συμμετοχές στην πλατφόρμα ξεπέρασαν τις 100. Οι εταιρείες πιστεύουν πολύ σε αυτήν την εφαρμογή και στις προοπτικές της κινεζικής αγοράς και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να επωφελούνται. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και αρκετές γνωστές εταιρείες, όπως οι Quality Group, Aristo Developers, Pafiliia, Polyclinic Ygeia, ConnectedSky, Michael Kyprianou & Co., Tassos Papadopoulos & Associates, Globalserve Consultants ltd, G.A.P. Vassilopoulos Public Ltd, University of Nicosia, European University κ.ά.

Την πρωτοβουλία της CYhere στηρίζουν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το Προξενείο της Κίνας στην Κύπρο και το Προξενείο της Κύπρου στην Κίνα, καθώς η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα “One Belt One Road” της κινεζικής κυβέρνησης.

Πώς μπορεί κάποια εταιρεία να συμμετέχει στην εφαρμογή; Τι είδους εταιρείες φιλοξενούνται;

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα CYhere θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών και να υπόκεινται στην κυπριακή νομοθεσία. Οι διαθέσιμες, σε αυτό το στάδιο, κατηγορίες είναι: εταιρείες πώλησης γης και ακινήτων, δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές, συμβουλευτικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, πανεπιστήμια, κολέγια και ιδιωτικά σχολεία, ιατρικά κέντρα, εταιρείες που πωλούν ή ενοικιάζουν κότερα, τουριστικά γραφεία και τουριστικοί πράκτορες εγγεγραμμένοι στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, καθώς και επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες (Β2Β). Σύντομα θα προστεθούν και νέες κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων, π.χ. ναυτιλία, επενδυτικά έργα, ιατρικός τουρισμός, εξαγωγή χονδρικών κυπριακών προϊόντων κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη CYhere, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εταιρείας www.cyhere.com ή να επικοινωνήσουν με το εταιρικό τμήμα στο τηλέφωνο 70000081 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: corporate@cyhere.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ