Η Vera Bulenkova διακρίνεται ως «Company Ambassador»

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της AIM Capital SE, διακεκριμένη επιχειρηματίας από τη Ρωσία που δραστηριοποιείται στο νησί μας, μιλά στο Capital Today.

Εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο «Association’s Festive Champagne Gala Dinner» που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, την 1η Δεκεμβρίου 2017, για να τιμήσουν γυναίκες, επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων από τη Ρωσία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στο πλαίσιο του «Russian Business Woman of the Year Award»

Η κα Vera Bulenkova, Διευθύνουσα Σύμβουλος της AIM Capital SE, ένα από τα δυνατά και επιτυχημένα στελέχη των επιχειρηματιών από τη Ρωσία που δραστηριοποιούνται στο νησί εδώ και 20 χρόνια, αναδείχθηκε ως «Company Ambassador of the Year 2017». Στα κριτήρια της βράβευσής της λήφθηκαν υπ’ όψιν ότι η κα Bulenkova εργάζεται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, μιλά ρωσικά και εκτέλεσε επιτυχώς ένα υποσχόμενο έργο το 2017 ή αύξησε την οικονομική απόδοση της εταιρείας της. Η νικήτρια στην κατηγορία αποφασίστηκε από επιλεγμένη Διεθνή Κριτική Επιτροπή.

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Κυρία Bulenkova, έχετε βραβευτεί ως «Company Ambassador of the Year 2017» από το Cyprus Russian Business Association ως μια επιτυχημένη Ρωσόφωνη, στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Τι σημαίνει η βράβευσή σας αυτή;

Ήταν χαρά και τιμή μου η εν λόγω βράβευση και, μάλιστα, με τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Αποτελεί αναγνώριση όλων των προσπαθειών που κατέβαλα τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την εγκατάστασή μου στο νησί, με την προσαρμογή μου σε μια νέα χώρα, την απόκτηση νέων γνώσεων, την εργασία σε νέους επαγγελματικούς τομείς και, εν τέλει, την επιτυχία.

Πιστεύω πως αυτό το βραβείο αποτελεί μια αξιέπαινη κίνηση αναγνώρισης των επιτευγμάτων των γυναικών που κατορθώνουν να επιτύχουν στο εξωτερικό. Επιπλέον, αποτελεί έμπνευση για τη διάνοιξη και κατάκτηση νέων οριζόντων.

Από πότε δραστηριοποιείστε στην Κύπρο και ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας σας;

Έγινα μέλος του AIM Capital SE Group τον Ιούλιο του 2007. Ο Όμιλος δραστηριοποιείτο ήδη στην Κύπρο. Ασχολείται, κυρίως, με τον κλάδο των εκμεταλλεύσεων και των επενδύσεων, στους τομείς του άνθρακα, της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Αναγνωρισμένη χώρα της Ε.Ε.

Γιατί έχει επιλεγεί η Κύπρος για τις δραστηριότητές σας;

Η Κύπρος προσφέρεται παραδοσιακά για δραστηριότητες στους τομείς της εκμετάλλευσης και των επενδύσεων. Αποτελεί μια αναγνωρισμένη και καλά οργανωμένη χώρα της Ε.Ε., με μια αρκετά σαφή και κατανοητή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού, του εταιρικού και του επενδυτικού δικαίου.

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα αποτελεί ο σημαντικός αριθμός συμφωνιών διπλής φορολογίας, που επιτρέπει στις κυπριακές εταιρείες να επενδύουν και να συναλλάσσονται σε διάφορες χώρες, με διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει σε ξένους επενδυτές η Κύπρος ή και ακόμη ποια μειονεκτήματα εντοπίζετε;

Η Κύπρος αποτελεί έναν πολύ φιλικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές και αποδήμους σε σχέση με τη γλώσσα, γεγονός που καθιστά την προσαρμογή τους στη χώρα πολύ εύκολη. Διαθέτει υψηλού μορφωτικού επιπέδου επαγγελματίες σε διαφόρους τομείς, κι αυτό είναι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα στην επιλογή της Κύπρου ως κέντρου δραστηριοποίησης.

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και λιγότερο χρονοβόρα η γραφειοκρατία τόσο με τις αρχές όσο και με τον έφορο εταιρειών. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο ή προθεσμία στις διαδικασίες, τις αιτήσεις ή τις επεξεργασίες αλλαγών που σχετίζονται με τις αρχές ή άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς. Για οποιαδήποτε άβολη ή ασυνήθη διαδικασία απαιτείται η εμπλοκή ανώτερων αρχών.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον

Πώς βλέπετε την Κύπρο, την κυπριακή οικονομία και το οικονομικό περιβάλλον μετά την κρίση του 2013 και το «κούρεμα» καταθέσεων που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και Ρώσους επενδυτές;

Αδιαμφισβήτητα, το «κούρεμα» καταθέσεων και η οποιαδήποτε απώλεια δεν μπορούν να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και μια πικρή γεύση από μια σκληρή και άδικη κίνηση θα παραμένει πάντα στη μνήμη, για να μας κρατά σε εγρήγορση. Παρ’ όλα αυτά, το γενικότερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, κατά τη γνώμη μου, ολοένα και αυξάνεται.

Ίσως οι κυπριακές τράπεζες να μην ανακτήσουν σύντομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι πελάτες θα είναι πλέον πιο προσεκτικοί σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των οργανισμών, με τους οποίους συνεργάζονται. Όσον αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της κρίσης του 2013, έχω την εντύπωση πως κανείς δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε ποτέ να συμβεί και όλοι ήλπιζαν πως, κατά κάποιον τρόπο, το πρόβλημα θα επιλυνόταν.

Όπως και να ’χει, ως Κύπρια, χαίρομαι που η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προσφέρει ανοίγματα σε νέους τομείς συνεργασίας. Η ανάπτυξη της Λεμεσού αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ανάκαμψης της οικονομίας.

Ποιες προοπτικές βλέπετε να διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων για την Κύπρο και την περιοχή;

Είναι δύσκολο να απαντήσω, καθώς δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Προσωπικά, ενδιαφέρομαι περισσότερο για τις εναλλακτικές ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Πιστεύω πως η Κύπρος, με το έδαφος που διαθέτει, τους ανέμους και την ηλιοφάνειά της, αποτελεί την ιδανικότερη χώρα για όλα τα είδη πράσινης ενέργειας και θα πρέπει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της δίνεται.

Γιατί κάποιος ξένος επενδυτής να επιλέξει την Κύπρο; Τι σας δίδαξε η δραστηριοποίησή σας στο νησί;

Πιστεύω πως ο λόγος, για να επιλέξει κανείς την Κύπρο διαφέρει ανάλογα με το είδος των επιχειρηματικών ή προσωπικών προτιμήσεων. Για κάποιους, αποτελεί απλώς το κατάλληλο μέρος, για να ζήσει κανείς μέσα σε μια φιλόξενη και ευρωπαϊκή κουλτούρα. Για άλλους, αποτελεί ένα ελκυστικό φορολογικό καθεστώς (ειδικά όσον αφορά στην ατομική φορολόγηση για τους αποδήμους), καθώς και ένα διαφανές νομοθετικό καθεστώς που προσελκύει τις επιχειρήσεις.

Ποια είναι η κύρια πρόκληση για σας και την εταιρεία σας τα επόμενα 5 χρόνια;

Η κύρια πρόκληση για μας είναι να παραμείνουμε ευθυγραμμισμένοι και σε συμμόρφωση με τις ολοένα αυξανόμενες τροποποιήσεις των διαφόρων νομοθεσιών, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα καλό και ελκυστικό περιβάλλον για εργοδότηση επαγγελματιών υψηλού επιπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ