Η καρδιά και η ψυχή του Chivas Regal

Το πρώτο blended malt oυίσκι από τη σκωτσέζικη εταιρεία στην κυπριακή αγορά.

Αυτόν τον μήνα, η εμβληματική εταιρεία σκωτσέζικου ουίσκι, Chivas Regal, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά, το πρώτο της blended malt, το Chivas ULTIS. Είχαμε το προνόμιο να το δοκιμάσουμε παρέα με τον Colin Scott, τον 5ο Master Blender της Chivas Regal και τώρα Custodian Master Blender της εταιρείας.

Της Μαρίας Θ. Μασούρα

Είναι το ουίσκι ένα ποτό που απολαμβάνει κάποιος που έχει μάθει να πίνει;

Εξαρτάται από το περιβάλλον που μεγαλώνει κάποιος. Στη Βρετανία, όταν μεγάλωνα, είχαμε μπίρες. Αυτές πίναμε, γιατί ήταν φθηνότερες από το ουίσκι. Παραδοσιακά, όμως, το ουίσκι ήταν πάντοτε το ποτό που απολάμβανε κάποιος, όταν ανέβαινε επαγγελματικά και είχε λεφτά, για να αγοράσει ουίσκι είτε αυτό ήταν single malt είτε premium.

Έχει αλλάξει, όμως, αρκετά η κουλτούρα του ουίσκι τα τελευταία χρόνια, έτσι δεν είναι;

Ναι. Πριν από 60 χρόνια, τα πράγματα στον τομέα μας ήταν πολύ απλά. Όταν άρχισα να δουλεύω στη Chivas, είχαμε μόνο το Chivas 12, το Glenlivet 12, το Royal Salute 21 και κάποιες άλλες ετικέτες. Τώρα έχουμε μια ολόκληρη οικογένεια από Chivas, Glenlivet και Royal Salute ουίσκι. Τότε ήταν το ποτό του μπαμπά, του παππού, ένα ποτό «ανδρικό». Από τη δεκαετία του ‘70 και μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα, όταν πάει κάποιος σε ένα μπαρ, μπορεί να απολαύσει ουίσκι, αλλά και cocktail με βάση το ουίσκι.

THE ULTIMATE CELEBRATION

Το Chivas Ultis έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη δημιουργία του όσον αφορά στο blending!

Πρόκειται για ένα ουίσκι που έχει δημιουργηθεί από τη νέα ομάδα ως ένας φόρος τιμής προς τους 5 Master Blenders της Chivas Regal, που έχουν περάσει από την εταιρεία από το 1909. Εγώ είμαι ο 5ος και τελευταίος Master Blender της Chivas.

Εξ ου και η φράση που συνοδεύει το Chivas Ultis είναι «the essence of blending».

Ακριβώς. Αυτό το ουίσκι αποτίνει φόρο τιμής στην τέχνη του blending, αφού για να δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται βαρέλια από 5 διαφορετικά single malt. Το αποτέλεσμα είναι ένα blended malt, πιστό στο διαχρονικό και χαρακτηριστικό στυλ του Chivas Regal, το οποίο είναι ένα απαλό, αλλά ταυτόχρονα πλούσιο ουίσκι με ισορροπημένο γευστικό προφίλ.

Πώς μεταφράζεται ο συσχετισμός των 5 Master Blenders με τα 5 διαφορετικά single malt που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του Chivas Ultis;

Είναι σαν να παίρνεις 5 ανθρώπους και δημιουργείς μια εξαιρετική ομάδα. Το Chivas Ultis βρίσκεται σε πιο προνομιακή θέση από το καθένα από τα single malt. Έχεις όλα αυτά τα υπέροχα single malt, αλλά το blend τους είναι πολύ καλύτερο.

ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗΣ

Υπάρχει μια - κατά τη γνώμη μου λάθος - προκατάληψη σε σχέση με τα blended ουίσκι. Ότι είναι κατώτερα ποιοτικά από τα single malt.

Το blending είναι μια μορφή τέχνης. Για παράδειγμα, για το Chivas, χρησιμοποιούμε ένα καπνιστό ουίσκι από το Islay. Χρησιμοποιούμε τη δύναμή του, για να δώσουμε ένταση στο Chivas, αλλά δεν θέλουμε να απελευθερώσουμε τη γεύση. Αυτός είναι ο ορισμός του blending, μια ισορροπία γεύσεων.

Όταν δοκίμασα το Chivas Ultis, εντόπισα ένα έντονο ανθικό στοιχείο και ταυτόχρονα ζεστά μπαχαρικά. Μου θύμισε ένα κόκκινο λουλούδι.

Ακριβώς! Ένα έντονο καλοκαιρινό λουλούδι.

Θα το έλεγα κόκκινο γεράνι…

Ναι! Το βρίσκεις αυτό στο Chivas Ultis! Μου άρεσε, είναι πολύ ποιητικό αυτό που είπατε!

Ένα ουίσκι ραφιναρισμένο, με γεμάτο σώμα και ταυτόχρονα με ένα punch.

Βεβαίως! Είναι, επίσης, κρεμώδες και απαλό.

Η συσκευασία, τα 5 χαραγμένα δακτυλίδια στο πώμα και ο λατινικός αριθμός V στη βάση και την ετικέτα, που συμβολίζουν τους 5 Master Blenders και τα 5 single malt, όλα μαζί δίνουν την εικόνα ενός πολύ εκλεπτυσμένου και ευκολόπιοτου ουίσκι. Αυτήν την εντύπωση είχα όταν το δοκίμασα.

Αυτή είναι η δύναμη του Chivas. Είναι ένα ουίσκι, που δεν χρειάζεται να το «πολεμήσεις» πολύ. Είναι εύκολο να το απολαύσεις.

Πώς συστήνετε να απολαύσει κάποιος ένα ουίσκι;

Δεν υπάρχουν κανόνες. Από την άλλη, δεν θα προσθέσετε στο Chivas Ultis, cola. Δεν θα το κάνετε αυτό σε ένα prestige ουίσκι. Όταν μαθαίνει κάποιος να καταλαβαίνει τις γεύσεις και τη δουλειά που γίνεται πίσω από ένα ουίσκι, τότε μαθαίνει και πώς να το πίνει.

Το Chivas Ultis εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την Tempo Beverages Cyprus. Μπορείτε να το απολαύσετε σ

ε επιλεγμένα μπαρ και εστιατόρια και να το αγοράσετε από επιλεγμένες κάβες και στα καταστήματα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Η γκάμα των ουίσκι Chivas Regal διανέμονται στην Κύπρο από την Tempο Beverages Cyprus που έκανε πριν από μερικούς μήνες δυναμική είσοδο στην κυπριακή αγορά. H Τempo είναι η κυρίαρχη εταιρεία παρασκευής και διανομής αλκοολούχων και μη ποτών στο Ισραήλ. Στο portfolio της περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, οι διεθνούς φήμης μάρκες ποτών της Pernod Ricard όπως Absolut, Chivas Regal, Jameson, Ballantine’s, Havana Club και Beefeater.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ