Η καλύτερη φωτογραφία είναι η επόμενη

Το φώτο Λάρκο ξεχωρίζει εδώ και 33 χρόνια για την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό του.

Φέτος το φώτο Λάρκο συμπληρώνει 33 χρόνια ζωής και ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Λάρκος σε συνέντευξή του στο Capital Today εξηγεί πώς και γιατί κατέκτησαν την κορυφή, αναφερόμενος στη συνταγή της επιτυχίας που τους ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Μιλά, επίσης, για την ένταξη της εταιρείας ως μέλος στη Society of Wedding and Portrait Photographers, καθώς και για τους σχεδιασμούς επέκτασής της στο εξωτερικό.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Το φώτο Λάρκο συμπληρώνει φέτος 33 χρόνια ζωής. Πώς ήταν τα δεδομένα, όταν ξεκίνησε η εταιρεία, και πώς έχει μετεξελιχθεί σήμερα;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Τότε, άλλες εποχές, άλλες ανάγκες, άλλος και ο εξοπλισμός. Το 1984, ο πατέρας μου ξεκίνησε δειλά – δειλά την οικογενειακή επιχείρηση στην Πάφο. Πρόσφυγας από το χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου, άρχισε τα πρώτα του φωτογραφικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τα τελευταία χρόνια, το 2011, όταν ανέλαβα με τον αδελφό μου την επιχείρηση, περιορίσαμε όλα τα περιττά έξοδα και τα ανελαστικά έξοδα της εταιρείας. Ανακαινίσαμε τους χώρους μας, δώσαμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και εντάξαμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας την τεχνολογία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Το σημαντικότερο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, εν μέσω της πιο βαθιάς οικονομικής ύφεσης μετά το 1974, η εταιρεία μας κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, αυξάνοντας, επίσης, το εργατικό της δυναμικό. Αυτήν τη στιγμή το φώτο Λάρκο στην Πάφο μαζί με την Digital Studio Larko εργοδοτούν επτά άτομα και δώδεκα συνεργάτες.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Tι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;

Η ποιότητα, η δημιουργικότητα και ο επαγγελματισμός μας. Ο αρχικός σκοπός της εταιρείας ήταν και παραμένει η ποιοτική προσφορά φωτογραφικών και οπτικοακουστικών υπηρεσιών, καλύπτοντας πρώτιστα τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές των πελατών μας. Το μότο μας είναι «κρατήστε αυτό που σας κλέβει ο χρόνος!». Προσπαθώντας να μένουμε μακριά από τις «κλασικές», στημένες φωτογραφίες, πετυχαίνουμε να μετατρέπουμε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές σε μια όμορφη ιστορία αγάπης, γεμάτη φωτογραφίες!

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε! Πιστεύω πως τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόσαμε πετυχημένα το «Value for Money» και για τους εταιρικούς πελάτες μας, αλλά και για τον απλό κόσμο. Οι εποχές είναι δύσκολες και έπρεπε να δράσουμε άμεσα.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουμε σε κάθε πελάτη μας είναι η ανθρώπινη προσέγγιση, ο ελκυστικός τιμοκατάλογος, υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του κάθε ζευγαριού και του κάθε project, ποιότητα και παράδοση στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Σημαντικό είναι, επίσης, το project που προωθούμε από το 2014, όπου σε αποκλειστική συνεργασία με τα KCineplex προσφέρουμε στα ζευγάρια, που επιλέγουν το Πακέτο Platinum, μια μοναδική Πρεμιέρα του Γάμου τους στο σινεμά. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο project, το όποιο έχει την ονομασία «The Wedding Day» και περιλαμβάνει την παρουσίαση του γάμου στα KCineplex Cinema.

Εν συνεχεία, ετοιμάζουμε ακόμη τρία projects. Αρχικά, το LoveCloud, στο οποίο το κάθε ζευγάρι θα μπορεί να αποθηκεύσει τον γάμο ή τη βάπτιση του παιδιού του στο δικό μας cloud drive. Σε αυτό το κομμάτι συνεργαζόμαστε με την AmazonDrive, DropBox και pCloud.

Σύντομα θα εγκαινιάσουμε το printmyphotos, ένα διαφορετικό φωτογραφικό eshop, μέσω του οποίου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει τις φωτογραφίες του σε διάφορα προϊόντα.

Πέραν τούτων, δημιουργούμε θεματικές φωτογραφήσεις στο ειδικά διαμορφωμένο μας στούντιο και σύντομα θα παρέχουμε τη δυνατότητα στον πελάτη να κερδίζει συγκεκριμένες εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα μας μέσα από την LoveCard.

Διεθνείς πιστοποιήσεις

Ταυτόχρονα, δίνουμε έμφαση και στις εταιρικές (B2B) υπηρεσίες, κρατώντας τον πήχη της ποιότητας σε υψηλά επίπεδα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως από το 2014 πιστοποιηθήκαμε από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης με το Σύστημα Ποιότητας ISO9001:2008, ενώ φέτος αναβαθμίζουμε το σύστημα σε ISO9001:2015. Επίσης, εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή οδηγία και, όπως όλες οι εταιρείες, θα πρέπει μέχρι το 2020 να πιστοποιηθούν με το σύστημα ISO18001 Υγείας & Ασφάλειας στον χώρο εργασίας.

Όσον αφορά στην πιστοποίηση ποιότητας ISO9001, καταφέραμε να προσθέσουμε ακόμη μία επιτυχία, αλλά και μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Είμαστε το πρώτο φωτογραφείο στην Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη, που πιστοποιείται με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας στο Πεδίο Εφαρμογής:

  • Φωτογραφικές και οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Επεξεργασία, παραγωγή και εμπορία φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού.
  • Photographic and audiovisual services. Editing, production and sale of photographic and audiovisual products.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία του φώτο Λάρκο;

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία του φώτο Λάρκο ήταν σίγουρα στα πρώτα βήματα, όταν ο πατέρας μας, πρόσφυγας, ερχόμενος στην Πάφο, έπρεπε να ξεκινήσει αυτό που αγαπούσε από το μηδέν, σε έναν ξένο τόπο για εκείνον.

Σημαντικό βήμα, που μας εφοδίασε με σοβαρές εμπειρίες, ήταν η αεροφωτογράφηση ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου από τον Ακάμα μέχρι και το Παραλίμνι.

Ο επόμενος σταθμός, η μεταβατική περίοδος από το φιλμ στην digital εποχή, ήταν αρκετά προβληματική και χρονοβόρα. Στην Κύπρο κάποιες τεχνολογίες έρχονται αργά και αυτό επηρεάζει. Κατά τη γνώμη μου άλλαξε τον χάρτη παροχής φωτογραφικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Καταφέραμε, όμως, να αντεπεξέλθουμε και να προχωρήσουμε.

Σημαντικότατη στιγμή ήταν η εθελοντική συνεισφορά μας στις προσπάθειες του Δήμου Πάφου και του «Πάφος2017» για την ανάδειξη της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. Οι στιγμές στο λεωφορείο με όλη την ομάδα, αλλά και η στιγμή της ανακοίνωσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στη Λευκωσία ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου.

Σημειώνω την έμπρακτη συνεισφορά μας στην Europa Donna από φέτος. Εκτός από τη χορηγία μας σε οπτικοακουστικές και φωτογραφικές υπηρεσίες, υλοποιήσαμε για το 2016-2017 ένα σχέδιο στήριξης του Οργανισμού και προσφέρουμε €75 από κάθε Πακέτο Γάμου.

Ακόμη μία σημαντική στιγμή ήταν η δημιουργία της εταιρείας Digital Studio Larko και η δημιουργία ομάδας Cinematography που έχει ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση και ποιοτική εξέλιξη των οπτικοακουστικών αναγκών του φώτο Λάρκο, όπως διαφημιστικά κλιπ, εταιρικές παρουσιάσεις, δημιουργία κλιπ για εκδηλώσεις, παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και κάλυψη γάμων και βαπτίσεων. Και σε αυτήν την προσπάθεια προσέξαμε την ποιότητα, προσφέροντας ποιότητα 4Κ. Επίσης, παρέχουμε υπηρεσίες Live Streaming για εκδηλώσεις, εταιρικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και γάμους.

Η εταιρεία μας ήταν πρόσφατα παραγωγός του τηλεοπτικού ενθέτου «Η Πάφος της Καρδιάς μας», το οποίο προβαλλόταν στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ. Επίσης, ήμασταν συμπαραγωγός στην πρώτη παφίτικη κινηματογραφική ταινία «Τα Καλύτερά Μας Χρόνια» που προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 2013.

Ο σημαντικότερος μέχρι τώρα σταθμός στην πορεία της εταιρείας ήταν οι διεθνείς διακρίσεις LSWPP το 2014 και ASWPP τον Μάρτιο του 2017 και η πιστοποίηση των υπηρεσιών μας με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO9001:2015, η πιστοποίηση με το ISO 18001:2007 Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο εργασίας, καθώς και η πιστοποίηση με το quality eco label Green Office της CYMEPA ως οικολογική εταιρεία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Τι σημαίνει για την εταιρεία σας η ένταξή της ως μέλος στην Society of Wedding and Portrait Photographers;

Tο Society of Wedding and Portrait Photographers (SWPP) είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκόσμιος οργανισμός για επαγγελματίες φωτογράφους, με έδρα το Λονδίνο.

O οργανισμός αντιπροσωπεύει τους επαγγελματίες φωτογράφους γάμου και πορτραίτου. Τα μέλη του οργανισμού είναι επαγγελματίες εν ενεργεία φωτογράφοι και όχι μόνο. Διαθέτει, επίσης, υπό-κοινότητες που αντιπροσωπεύουν διάφορα είδη φωτογραφίας (αθλητική φωτογραφία, φωτορεπορτάζ, φωτογραφία τοπίου κ.λπ). Υποστηρίζεται από 200 και πλέον εταιρείες, ηγέτιδες στον χώρο της φωτογραφίας και συνεργάζεται με οργανισμούς όπως το WPPI. Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια/εκθέσεις, με ομιλητές διακεκριμένους φωτογράφους διεθνούς φήμης.

Η διάκριση είναι η δεύτερη για το 2014, μετά το LSWPP, όταν και ήμουν ο νεότερος επαγγελματίας φωτογράφος στην Ελλάδα και Κύπρο και ο δεύτερος σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, τον Μάρτιο, πιστοποιήθηκα με το ASWPP. Χαρακτηριστικό της διάκρισης είναι ότι την κατέχουν μόνο 10 επαγγελματίες σε Κύπρο και Ελλάδα και αυτήν τη φορά είμαι ο νεότερος στον κόσμο με αυτήν τη διάκριση.

Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και εξαντλητική για τους πέντε κριτές/φωτογράφους, οι οποίοι πρέπει να βαθμολογήσουν είκοσι φωτογραφίες με μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 90/100.

Mε την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλη την ομάδα της φώτο Λάρκο για την υποστήριξη, όλους τους συνεργάτες και όλη την κοινότητα των επαγγελματιών φωτογράφων στην Κύπρο και ιδιαίτερα τους νέους που δημιουργούν τον υγιή ανταγωνισμό και προσφέρουν το περιβάλλον, για να δημιουργήσουν. Τελευταίους, αλλά όχι έσχατους, όλους τους φίλους που εμπιστεύθηκαν τις πιο όμορφες και ξεχωριστές τους στιγμές κοντά μας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο, δημιουργικά και ποιοτικά!

Σας ενδιαφέρει η περαιτέρω επέκταση στην Κύπρο και στο εξωτερικό;

Είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε και σίγουρα θα το πετύχουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι. Προς το παρόν διατηρούμε ένα κατάστημα και υπάρχουν σχέδια για ακόμη ένα.

Όσον αφορά στο εξωτερικό προσανατολιζόμαστε τόσο στον ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια όσο και σε αραβικές περιοχές που παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι, και ήδη έχουμε ξεκινήσει εκεί κάποιες δουλειές.

Ποια θεωρείτε ως την καλύτερη φωτογράφηση που κάνατε και τι θα θέλατε να φωτογραφήσετε στο μέλλον;

Η καλύτερη φωτογράφηση είναι η επόμενη. Το κάθε ζευγάρι, η κάθε δουλειά είναι διαφορετική και απαιτεί την ανάλογη αφοσίωση και συγκέντρωση σαν να είναι η πρώτη δουλειά που κάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ