Το έμβλημα κάθε ομάδας είναι η μεγαλύτερη περιουσία της

Ο Michael Bollingbroke, πρώην Ceo των Man Utd και Ίντερ Μιλάνου, αποκαλύπτει τα μυστικά του ποδοσφαίρου.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Βρετανός στην καταγωγή με πλούσιο βιογραφικό. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, τέως CEO της Ίντερ Μιλάνου και πρώην της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του παγκοσμίου φήμης ακροβατικού τσίρκου Cirque du Soleil, καθώς και υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος της PwC στο Λονδίνο, Καναδά και Ολλανδία.

Ο λόγος για τον 51χρόνο Michael Bollingbroke, έναν από τα γνωστότερα στελέχη στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και της ψυχαγωγίας, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο Capital Today στο περιθώριο της σειράς ομιλιών «Life Changing Ideas» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Globaltraining, με μεγάλο χορηγό και συμπαραστάτη την Ελληνική Τράπεζα.

Τον συνάντησα στις 16:30 το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μετά την πρώτη χειραψία που κάναμε, ένιωσα την ανάγκη, για να σπάσει ο πάγος, να του πω πως στην Ιταλία, τη χώρα στην οποία εργάστηκε από το 2014 μέχρι τηn 31η Μαΐου του 2017 ως CEO της ιστορικής Ίντερ Μιλάνου, υποστηρίζω τη Ρόμα. Με κοιτάζει με χαμόγελο και αυθόρμητα μου απαντά πως τώρα πρέπει να υποστηρίζω την Ίντερ, καθώς ο μέχρι πρόσφατα Ιταλός προπονητής της Ρόμα Λουτσιάνο Σπάλετι μεταπήδησε στην Ίντερ.

Πώς επιλέγεις την ομάδα σου…

Η συνέντευξη προς έκπληξή μου άρχισε με δική του ερώτηση, καθώς ήθελε να πληροφορηθεί τον λόγο που υποστηρίζω τη Ρόμα και του απάντησα πως οφείλεται στον αρχηγό της ομάδας Φραντζέσκο Τότι. «Γιατί λόγω Τότι;», με ρωτά και του απαντώ «επειδή για 25 χρόνια και παρά τις σειρήνες από το εξωτερικό, φόρεσε μόνο μια φανέλα, αυτήν της ομάδας που ήταν οπαδός από μικρό παιδί». Στη συνέχεια, αφού πρόσεξα πως ικανοποιήθηκε από την απάντησή μου, τον ρωτώ αν είναι εύκολο με τα σημερινά δεδομένα για οποιαδήποτε ποδοσφαιρική ομάδα να κερδίσει οπαδούς από άλλη ομάδα. «Προσωπικά το θεωρώ πολύ δύσκολο. Αυτό που μπορεί να συμβεί κατά την άποψή μου είναι μια ομάδα με την απόδοσή της  στο γήπεδο να ωθήσει κάποιους που την υποστήριζαν εκ του μακρόθεν να την παρακολουθήσουν στο γήπεδο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά επιλέγουν άλλη ομάδα από αυτήν που υποστηρίζει η οικογένειά τους λόγω των επιτυχιών της. Αλλά για κάποιον ο οποίος σήμερα είναι άνω των 15 ετών θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει σωματειακή προτίμηση», τονίζει.

Το ποδόσφαιρο είναι 100% πάθος

Τον ρωτάμε στη συνέχεια αν το ποδόσφαιρο όπως έχει μετεξελιχθεί σήμερα είναι 100% business και η απάντησή του μας εκπλήσσει: «Το ποδόσφαιρο, σήμερα, είναι 100% πάθος. Είναι για τους περισσότερους ένα είδος θρησκείας. Ο κόσμος παθιάζεται για την ομάδα του και είναι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτήν και στην ουσία νιώθουν ότι η ομάδα είναι κομμάτι της οικογένειάς τους. Κλασικό παράδειγμα γι’ αυτό που περιγράφω αποτελεί η ομάδα της Μπαρσελόνα, της οποίας οι οπαδοί είναι με διαφορά οι πιο αφοσιωμένοι οπαδοί στον πλανήτη», σημειώνει.

Συνηθισμένα λάθη διοικήσεων ποδοσφαιρικών ομάδων

Τον ρωτάμε στη συνέχεια ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι διοικήσεις των ομάδων και μας απαντά χωρίς περιστροφές πως κυρίως είναι το να χάσουν την επαφή με τους οπαδούς της ομάδας. «Οι οπαδοί κάθε ομάδας αποτελούν το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο και η διοίκηση που δεν συζητά -και όχι κατ’ ανάγκην αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους-, μεσοπρόθεσμα θα διαπιστώσει πως αυτό θα κάνει ζημιά σε όλο το οικοδόμημα της ομάδας», υπογραμμίζει.

Η συζήτησή μας στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κατά πόσον σήμερα στις ποδοσφαιρικές ομάδες υπάρχουν πολλοί ηγέτες ή ένας ηγέτης. «Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει μια ηγετική ομάδα, η οποία πρέπει να έχει τις ικανότητες και τα κίνητρα, για να παραγάγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Καλό αποτέλεσμα σημαίνει ικανότητα της ομάδας να λαμβάνει σωστές αποφάσεις στελέχωσης στο σωστό χρονικό πλαίσιο», αναφέρει.

Προώθηση προϊόντων ομάδων

Έχοντας κατά νουν τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια τα τμήματα μάρκετινγκ των κυπριακών ποδοσφαιρικών σωματείων για διάθεση προϊόντων, όπως νερό, καφές, μπίρες, μέχρι και κάρβουνα με το σήμα των ομάδων, ρωτώ τον κ. Bollingbroke να μου πει κατά πόσον αυτές οι ενέργειες αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Μου είπες προηγουμένως πως υποστηρίζεις τη Ρόμα λόγω του Φραντζέσκο Τότι. Αν υπήρχε ξενοδοχείο με το όνομα Ρόμα και τα δωμάτια είχαν ονόματα ποδοσφαιριστών και έμενες στο δωμάτιο Τότι και μπαίνοντας μέσα τα σεντόνια ήταν με το πρόσωπο του Τότι και ανοίγοντας την τηλεόραση σε καλωσόριζε ο Τότι, θα έμενες σε αυτό το ξενοδοχείο; Μια άλλη ομάδα έβγαλε μέχρι και εσώρουχα με το έμβλημα της ομάδας, κάτι το οποίο εγώ προσωπικά δεν θα ενέκρινα ποτέ. Δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολή στα προϊόντα των ομάδων, καθώς το έμβλημα κάθε ομάδας είναι και το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο από πλευράς προϊόντων, οπόταν πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός στη χρήση του. Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά», σημειώνει.

Το κλειδί της επιτυχίας

Όσον αφορά στο τι αποτελεί κλειδί επιτυχίας στη λειτουργία κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας ο κ. Bollingbroke απαντά πως είναι «η διαχείριση ταλαντούχων, αλλά και δύσκολων στελεχών, οι οποίοι αποτελούν αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης στους οργανισμούς τους».

Σχετικά με το ποια είναι η διαφορά τού να διευθύνεις μια ποδοσφαιρική ομάδα σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο οργανισμό, ο τέως ισχυρός άνδρας της Ίντερ Μιλάνου (καθώς αποχώρησε μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος) αναφέρει πως είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Ο Πρόεδρος, ο CEO, o μάνατζερ, ακόμη και ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, οπόταν οφείλουν και πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς», υπογραμμίζει.

Από Κύπρο μόνο ΑΠΟΕΛ

Δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για το κατά πόσον ξέρει οτιδήποτε για το κυπριακό ποδόσφαιρο και μας απαντά ευθέως APOEL Nicosia. «Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες σε Champions League και Europa League. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πριν από μερικά χρόνια και αγώνα της, όταν αγωνίστηκε στο πλαίσιο των Ομίλων του Τσιάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Chelsea FC στο Λονδίνο», αναφέρει.

Συνεργασία με Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Στη συνέχεια τον ρωτώ για τη συνεργασία που είχε με τον ζωντανό θρύλο και προπονητή των τίτλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.  «Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων μάνατζερ, με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ συνολικά για έξι έτη. Είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής και ικανός άνθρωπος, ο οποίος άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συνεργαστώ με ποδοσφαιριστές που έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως οι Ράιαν Γκιγκς και Πολ Σκοουλς», αναφέρει.

Επόμενα επαγγελματικά βήματα

Καταλήγοντας, αφού βγάλαμε και την απαραίτητη για τα σημερινά δεδομένα selfie για ανάρτηση στα social media, ένιωσε την ανάγκη να μου υποβάλει άλλο ένα ερώτημα: «Περίμενα να μου κάνεις άλλη μία ερώτηση και ευτυχώς δεν την υπέβαλες». «Ποια ερώτηση;», τον ρωτώ με περιέργεια και μου απαντά «ποια είναι η ομάδα που έχω στην καρδιά μου και υποστηρίζω». Αν και ο ίδιος μου απάντησε την ερώτηση, σέβομαι την επιθυμία του να μην τη δημοσιοποιήσω. Κλειστά άφησε, επίσης, τα χαρτιά του και ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος επαγγελματικός του σταθμός, καθώς μετά την αποχώρησή του από το Μιλάνο επέστρεψε οικογενειακώς στο Μάντσεστερ. Το σίγουρο είναι πως με το πλούσιο βιογραφικό και τις γνώσεις που απέκτησε τα τελευταία χρόνια θα αποτελέσει «μήλον της έριδος» για αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ