Ο Κύπριος μηχανολόγος που βραβεύθηκε για το ελαιόλαδό του

Ο Κύπριος που κέρδισε χάλκινο βραβείο για την ποιότητα του ελαιόλαδού του…

«Το βραβείο μας θα το χρησιμοποιήσουμε σαν όχημα για να μάθει ο κόσμος της Κύπρου για το ποιοτικό ελαιόλαδο»

Ο Χάρης Χιστοφόρου κατάγεται από το χωριό Μαρώνι της επαρχίας Λάρνακας.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός, διαθέτει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και από το 2010 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Θέση του Τεχνικού Μηχανολογίας.

Μπορεί οι σπουδές του να μην έχουν καμία σχέση με τη γεωργία, ωστόσο το 2015 αποφάσισε να ασχοληθεί με μια από τις μεγαλύτερές του αγάπες, τη βιοκαλλιέργεια. Συγκεκριμένα ανέλαβε τους 2 ελαιώνες της οικογένειάς του και άρχισε τη διαδικασία πιστοποίησης τους και μετατροπής τους στη βιολογική καλλιέργεια.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Capital Today: «από το 2015 που αποφάσισα την ένταξη μου στη βιοκαλλιέργεια. Παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια για εναλλακτική καταπολέμηση ασθενειών, για βότανα, εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος Γεωργίας και συνέδρια για την ελιά και το ελαιόλαδο».

Ο χάρης τον τελευταίο 1.5 χρόνο εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από πόρους της Ε.Ε, στο οποίο συμμετέχουν 5 χώρες και 2500 παραγωγοί. Το πρόγραμμα αυτό τους παρέχει δωρεάν χημικές αναλύσεις για την ποσότητα του ελαιόλαδου σε πολυφαινόλες.

Με την επωνυμία «Το περβόλι του Θεόδωρου», στο πλαίσιο του διαγωνισμού κέρδισε το χάλκινο βραβείο για την υψηλή περιεκτικότητα του ελαιόλαδου του σε πολυφαινόλες πέραν του ορίου που έχει θέσει ο κανονισμός της Ε.Ε 432/2012 όπου ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει τον Ισχυρισμό Υγείας εφόσον περιέχει 250mg πολυφαινόλες ανά 1 κιλό.

Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου.

«Το ελαιόλαδο μας με βάση τα δείγματα διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων παρουσιάζει 11% ψηλότερη ελαιοκανθάλη από τον μέσο όρο και συνολικά 24.4% ψηλότερο από το επίπεδο που έχει τεθεί στον κανονισμό για τον Ισχυρισμό Υγείας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Το βραβείο μας θα το χρησιμοποιήσουμε σαν όχημα για να μάθει ο κόσμος της Κύπρου για το ποιοτικό ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες και τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει ένα τέτοιο ελαιόλαδο. Δεν αρκεί μόνο να είναι εξαιρετικά παρθένο αλλά να υπάρχουν τα συστατικά που το κάνουν ωφέλιμο και θρεπτικό. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστό το brand name μας και να ενδυναμώσουμε την θέση μας στην αγορά».

Τα ελαιόλαδο του Χάρη, μπορεί να το βρει κάνεις σε επιλεγμένα καταστήματα της Λευκωσίας, από τη σελίδα του στο Facebook/topervoli ή επικοινωνώντας μαζί του στο 99463522.

«Υπάρχουν σκέψεις για να βρούμε καταστήματα που εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα στο εξωτερικό για αποστολή πακέτων με διάφορα προϊόντα περιλαμβανομένου και του ελαιόλαδου μας. Παράλληλα το διαθέτουμε λιανικώς μέσω ebay».

Εκτός από το ελαιόλαδο ο Χάρης παράγει ελιές πράσινες και μαύρες, κάπαρη, κουτρούβι, αποξηραμένα βότανα και μέλι. Βέβαια το μέλι είναι σε μικρές ποσότητες και εξαφανίζεται μέσα σε 2 μήνες από την ημέρα της παραγωγής. Τα βότανα του είναι χαμομήλι, σπατζιά, φασκόμηλο, καλεντούλα, δυόσμος, ρίγανη, σιδηρίτης, φύλλα συκιάς και άγριο θυμάρι.

«Σύντομα θα έχουμε μέντα, δεντρολίβανο και λεβάντα. Όλα φέρουν πιστοποίηση εκτός από το μέλι μας που δεν μπορούμε λόγω ορισμένων κανονισμών που έχουν να κάνουν με την απόσταση των μελισσιών από συμβατικές φυτείες».     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ