Κρίση που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια

Ο CEO της Baker Tilly Κύπρου καταθέτει τις απόψεις του για την οικονομία και εξηγεί γιατί η κρίση του COVID-19 δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Συνέντευξη στη Έμιλυ Μιντή

Φωτογραφίες: Αντώνης Γεωργιάδης

«Η κρίση του COVID-19 είναι μια πολύ ιδιαίτερη κρίση, η οποία ξεκίνησε ως υγειονομική αλλά εξελίσσεται σε οικονομική, με ρυθμούς που ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια», αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economy Today o CEO της Baker Tilly Κύπρου, Μάριος Κλείτου. Κληθείς να καταθέσει τις εκτιμήσεις του για την οικονομία, ο κ. Κλείτου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεγμένα βήματα και να ληφθούν αποφάσεις για να απαγκιστρωθεί η κυπριακή οικονομία από τους πυλώνες του τουρισμού και των ακινήτων», ενώ τονίζει επίσης πως «είναι η ώρα η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο». Όπως επισημαίνει, «η κρίση αυτή μας στρέφει προς άλλες κατευθύνσεις οικονομικής ανάπτυξης, όπως την προσέλκυση ξένων που θα επενδύσουν σε επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Κύπρο και όχι απλώς που θα επενδύσουν σε ακίνητα». Τέλος, σχολιάζοντας την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, ο κ. Κλείτου εκφράζει την άποψη πως η κίνηση αυτή ήταν περισσότερο κίνηση πολιτικής επιβίωσης παρά ουσιαστική κίνηση για διόρθωση των στρεβλώσεων. «Η “άτακτη υποχώρηση” θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην οικονομία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω και της πανδημίας, και πιστεύω πως η κυβέρνηση ενήργησε βεβιασμένα, υπό τον φόβο ενδεχομένως μεγαλύτερων σκανδάλων», αναφέρει.

Ποια είναι η επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στην Baker Tilly; Ποιος είναι ο απολογισμός σας για το 2020;

Η πανδημία του COVID-19 έφερε πρωτόγνωρες συνθήκες, όχι μόνο στην κυπριακή αγορά αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Το 2020 αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω της πανδημίας, που οδήγησε σε μια βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση. Με τα σημερινά στοιχεία, ο κύκλος δραστηριοτήτων μας θα επηρεαστεί αρνητικά, λόγω του ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις των πελατών μας έχουν επηρεαστεί, αφού είτε έχουν κλείσει εξ ολοκλήρου λόγω της πανδημίας, π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες, είτε έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους, π.χ. εργοστάσια παραγωγής προϊόντων και κατασκευαστικές εταιρείες. Βέβαια, όπως έχω αναφέρει ξανά, με την έναρξη της πανδημίας, όσον αφορά το 2021, η πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης του κύκλου εργασιών μιας εταιρείας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, ούτε καν στις καλύτερες περιόδους, και είναι ιδιαίτερα δύσκολη τώρα, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της τρέχουσας πανδημίας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2021 και σε ποιους άξονες θα κινηθεί η στρατηγική σας;

Η στρατηγική του γραφείου μας δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Παραμένει πρώτιστη προτεραιότητά μας η προστασία και υγεία των ανθρώπων μας, αλλά και η βελτίωση και αναβάθμιση των συστημάτων μας, ούτως ώστε ο κόσμος μας να εργάζεται παραγωγικά και σε καλύτερες συνθήκες. Επίσης, η επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, με επίκεντρο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ποιες είναι οι κύριες υπηρεσίες που παρέχει η Baker Tilly και σε ποιους νέους τομείς στρέφετε την προσοχή σας;

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Baker Tilly South East Europe είναι αυτές που αναμένει κάποιος να πάρει από έναν διεθνή συμβουλευτικό, λογιστικό, ελεγκτικό οίκο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην εξέλιξη και διερεύνηση των υπηρεσιών που παρέχουμε σε συμβουλευτικό επίπεδο, όπως φορολογικές υπηρεσίες, χρηματοδοτικές, αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων, χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, GDPR και υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού κ.ά. Ο κύκλος των υπηρεσιών που προσφέρονται από το γραφείο μας είναι πάντα υπό αξιολόγηση, σε μια προσπάθεια αναβάθμισής τους.

ΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Από ποιες χώρες προέρχεται το πελατολόγιό σας και σε ποιες νέες αγορές βλέπετε ότι υπάρχει προοπτική;

Το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου μας προέρχεται πρώτα απ’ όλα από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και από τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου. Τα πρόσφατα γεγονότα όσον αφορά τη διαπλοκή, τα διαβατήρια και τις διαφωνίες που υπάρχουν για τις εξουσίες των θεσμών, έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της Κύπρου, με αποτέλεσμα τη μη θετική προσέγγιση της Κύπρου από ξένες εταιρείες. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και ο Invest Cyprus πρέπει να επενδύσει χρόνο και χρήμα για τη σταδιακή βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό. Εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις ομάδες μας και να διευρύνουμε το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την Κύπρο ως κέντρο παροχής υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι προβλέψεις σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας;

Η κρίση της πανδημίας έχει αλλάξει την παγκόσμια οικονομία και έχει αφήσει πίσω της τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Η κρίση είναι ακόμα σε εξέλιξη, όπως έχει αποτυπωθεί και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, και η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και αβέβαιη, όπως αβέβαιη είναι και η εξέλιξη της πανδημίας, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο και με τις οικονομικές επιπτώσεις ανά το παγκόσμιο.

Στην Κύπρο, δύο πολύ βασικοί πυλώνες της οικονομίας είναι ο τουρισμός και ο τομέας των ακινήτων. Οι δύο αυτοί τομείς είναι μεν τομείς με σημαντικά έσοδα από το εξωτερικό, αλλά υπάρχει το στοιχείο της διασύνδεσης. Είναι απολύτως εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες συνθήκες ή ακόμη και από τις συνθήκες σε συγκεκριμένες χώρες-εταίρους.

Ο τομέας του τουρισμού έχει σημειώσει μεγάλες απώλειες, καθώς η ζήτηση για τουρισμό έπεσε κατακόρυφα, με τις αφίξεις κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 85% σε σχέση με το 2019.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα, όχι όμως σε βαθμό που δεν θα μπορέσει η οικονομία να το ξεπεράσει εντός ενός πλαισίου 2-3 χρόνων. Σαφώς όμως θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεγμένα βήματα και να ληφθούν αποφάσεις για να απαγκιστρωθεί η κυπριακή οικονομία από αυτούς τους δύο πυλώνες. Νομίζω ότι είναι η ώρα η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση αυτή μας στρέφει προς άλλες κατευθύνσεις οικονομικής ανάπτυξης, όπως την προσέλκυση ξένων που θα επενδύσουν σε επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Κύπρο και όχι απλώς που θα επενδύσουν σε ακίνητα.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα με την πανδημία, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ένα γενικό lockdown θα επιδεινώσει τα δημόσια οικονομικά. Πώς το σχολιάζετε και επιπλέον, αν τελικά χρειαστεί να επιβληθεί ένα δεύτερο lockdown, ποια λύση θα προτείνατε για αντιμετώπιση των προβλημάτων;

Η Κύπρος βιώνει πλέον ένα δεύτερο κύμα πανδημικής κρίσης. Τα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν διπλή απειλή – από τη μια είναι η απειλή για την υγεία και από την άλλη ο αντίκτυπος που έχει η αναζωπύρωση της πανδημίας στην οικονομία και στα ταμεία του κράτους. Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο, προσπαθεί και πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες – την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Βρισκόμαστε πλέον σε συναγερμό, προκειμένου να αποφύγουμε με κάθε τρόπο το δραστικότερο μέτρο, το γενικό lockdown της οικονομίας.

Στη δική μου αντίληψη, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε είναι πάντα εφικτή η αντιγραφή πολιτικών από άλλες χώρες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να γίνεται με συντονισμένες δράσεις του κράτους, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών. Με συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, στην παιδεία, στο σύστημα υγείας κτλ. Για τους επόμενους κρίσιμους μήνες χρειάζεται πρόγραμμα, εθνική συστράτευση και συντεταγμένες δράσεις, και είναι αναγκαίο να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις από τους εμπειρογνώμονες και την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, για να προφυλάξουμε τη χώρα μας, την υγεία μας και την υγεία των συμπατριωτών μας.

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει μια νέα κρίση. Ποιες ευκαιρίες βλέπετε να προκύπτουν για τη χώρα μας;

Θα πρέπει να αναφέρω ως γενική αρχή –και είναι κάτι που έχει αποδειχθεί ιστορικά– ότι κάθε κρίση, ιδιαίτερα μια παγκόσμια συστημική κρίση, γεννά ευκαιρίες. Θεωρώ πως η κρίση του COVID-19 είναι μια πολύ ιδιαίτερη κρίση, η οποία ξεκίνησε ως υγειονομική αλλά εξελίσσεται σε οικονομική, με ρυθμούς που ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια. Όλος ο επιστημονικός κόσμος έχει δώσει έμφαση στην εξεύρεση αποτελεσματικών εμβολίων/θεραπειών για να καταπολεμήσει αυτή την πανδημία και να επιστρέψουμε σε μια «κανονικότητα». Νομίζω πως η εμπειρία αυτή στη χώρα μας θα μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα και κατευθύνσεις που αφορούν το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, για τα οποία μπορεί να κάναμε λόγο στο παρελθόν, αλλά αδυνατούσαμε ή μάλλον δεν υπήρχε η βούληση –πολιτική και άλλη– για να τα εφαρμόσουμε. Η στροφή στην εγχώρια παραγωγή και η έμφαση στον πρωτογενή τομέα, η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η επένδυση στην έρευνα είναι πιστεύω οι τομείς που πρέπει να μας απασχολήσουν, εάν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτή την κρίση. Η βίαιη υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) για τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και ευκαιρίες επένδυσης που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, καθώς με σωστή διαχείριση είναι κάτι που δυνητικά θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα μειώσει το κόστος. Ακόμη και στους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, πιστεύω πως θα δημιουργηθούν ευκαιρίες, έτσι ώστε να βγούμε από το καβούκι μας και την επίπλαστη ασφάλεια που μας πρόσφερε για χρόνια, χωρίς να συναισθανόμαστε την ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση του τομέα αυτού.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μετά τις αποκαλύψεις για τα «χρυσά» διαβατήρια, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Πώς το σχολιάζετε;

Νομίζω πως η κίνηση αυτή ήταν περισσότερο κίνηση πολιτικής επιβίωσης παρά ουσιαστική κίνηση για διόρθωση των στρεβλώσεων. Η πολιτική πίεση που ασκήθηκε, τόσο από ενδογενείς όσο και από εξωγενείς –κυρίως– παράγοντες, ήταν τέτοια που οδήγησε την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια σωτηρίας της αξιοπρέπειας της χώρας μας. Η «άτακτη υποχώρηση» θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην οικονομία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω και της πανδημίας, και πιστεύω πως η κυβέρνηση ενήργησε βεβιασμένα, υπό τον φόβο ενδεχομένως μεγαλύτερων σκανδάλων. Κατά την άποψή μου, η κατάργηση του προγράμματος υπό το βάρος των εξελίξεων μπορεί να ήταν μονόδρομος, αλλά σίγουρα όχι με αυτόν τον άτακτο τρόπο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει εναλλακτικά σχέδια επενδύσεων και κινήτρων για ξένους επενδυτές, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή, που θα επέτρεπε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με απώτερο στόχο την επαναφορά του προγράμματος σε μια σωστή βάση.

ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Σε ποιους νέους επενδυτικούς τομείς υπάρχει προοπτική για την Κύπρο; Με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το υφιστάμενο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η Κύπρος πρέπει να γίνει περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Η στροφή στην εγχώρια παραγωγή και η έμφαση στον πρωτογενή τομέα, η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η επένδυση στην έρευνα είναι πιστεύω τομείς που πρέπει να μας απασχολήσουν και στους οποίους υπάρχει προοπτική για τη χώρα μας.

Η πανδημία επιβεβαίωσε περίτρανα την απόλυτη εξάρτηση που υπάρχει πλέον από την τεχνολογία και την ανάγκη για ψηφιακή αναβάθμιση, κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να διαχειριστούμε, αφού θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και ευκαιρίες επένδυσης.

Με τη λήξη του σχεδίου για αναστολή των δόσεων στο τέλος Δεκεμβρίου, αρκετές επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους ανάγκες. Πόσο σας ανησυχεί η αύξηση των ΜΕΔ;

Τα οικονομικά δεδομένα που η υγειονομική κρίση προκαλεί δεν μπορούν να μην επηρεάσουν και την εξυπηρέτηση δανείων. Κατά την άποψή μου, αν υπολογίσουμε όλα τα δεδομένα, τα ΜΕΔ θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες και θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης. Οι επιπτώσεις από αυτό θα είναι τρομακτικές για την οικονομία και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ποιες προκλήσεις καλείστε να αντιμετωπίσετε; Πώς μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα;

Λόγω της πανδημίας, έχει γίνει αδήριτη ανάγκη η ευελιξία και η ψηφιακή αναβάθμιση. Η διαχείριση των εισπράξεων και πληρωμών γίνεται με μεγάλη προσοχή. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, έχουμε θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την υποστήριξη των εταιρειών και των πελατών μας, διασφαλίζοντας την ομαλή συνέχιση των εργασιών τους. Η στρατηγική μας διαχρονικά εστιάζεται στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Η στρατηγική μας για την προώθηση των υπηρεσιών μας δεν διαφοροποιείται, το μόνο που διαφοροποιείται είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες μας. Οι άνθρωποί μας παραμένουν σε εγρήγορση, είναι πλήρως καταρτισμένοι και, αξιοποιώντας την τεχνολογία, μπορούμε να καθοδηγήσουμε και να συμβουλέψουμε τους πελάτες μας για όλα τα απαραίτητα βήματα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πώς γίνεται η διαχείριση της πανδημίας στην Baker Tilly;

Ως εταιρεία, θα έλεγα ότι, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, δράσαμε πολύ γρήγορα, λαμβάνοντας μέτρα, αφού πρώτιστη προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων μας. Οι εταιρείες μας, στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία), συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, με τους περισσότερους ανθρώπους μας να εργάζονται με τηλεργασία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας μας μέσω της ισχυρής τεχνολογικής μας υποδομής. Αφουγκραζόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου μας και, καθοδηγούμενοι από την κουλτούρα και τις αξίες που πρεσβεύουν τον οργανισμό μας, έχουμε πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη του μέλλοντος του οργανισμού μας και του κόσμου μας, διατηρώντας τόσο την εργοδότηση του προσωπικού μας όσο και το ύψος των απολαβών του, με σκοπό να διανύσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο μαζί όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

ΜΕΡΟΣ Β:

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΟΥ

Ποιος άνθρωπος αποτελεί πρότυπο - πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ο Πρόεδρος του Ομίλου μας και τέως CEO της Baker Tilly International, Geoff Barnes, ο οποίος με τη διορατικότητά του κατάφερε να δημιουργήσει και να καθιερώσει την Baker Tilly ως ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο.

Ποια συμβουλή σάς έχουν δώσει και την κρατάτε μέχρι σήμερα;

Οι γονείς μου πάντα μου έλεγαν ότι πρέπει να είμαι «σωστός άνθρωπος». Αυτό προσπαθώ να κάνω καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου.

Με τι ασχολείστε στον ελεύθερό σας χρόνο;

Καθημερινή άθληση, διάβασμα και παρακολούθηση αθλητικών και ιστορικών εκπομπών.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;

Η Ελλάδα.

Ποιο είναι το μότο σας;

Σκληρή δουλειά και λεπτομερής προγραμματισμός.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας/βιβλίο;

Νίκος Καζαντζάκης, «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία της Baker Tilly.

WHO IS WHO

«Γεννήθηκα στη Λευκωσία, το 1960. Ο πατέρας μου κουρέας στο επάγγελμα, με καταγωγή από τον Τακτακαλά, και η μητέρα μου ράφτρα, με καταγωγή από τον Σύσκληπο Κερύνειας. Παρόλο που η οικογένειά μου είχε πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, πήγα στο ιδιωτικό δημοτικό Terra Santa, μετά από τρία χρόνια στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και ακολούθως στο Grammar School. Τελειώνοντας τη στρατιωτική μου θητεία, πήγα στο Λονδίνο, όπου φοίτησα στο City Polyethnic, BA Accounting, και έπειτα εργάστηκα στην εταιρεία Halpern and Woolf στο Λονδίνο, ως εκπαιδευόμενος λογιστής, όπου κατάφερα να γίνω μέλος του ACCA και του ICAEW. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο, εργάστηκα για 7 χρόνια στο Γρηγορίου & Σία. Το 1996 ξεκίνησα το σημερινό γραφείο με την επωνυμία M.A. Klitou Chartered Accountants, το οποίο στη συνέχεια έγινε μέλος του δικτύου Baker Tilly. Σήμερα η Baker Tilly South East Europe, που εδρεύει στην Κύπρο, εργοδοτεί 350 άτομα στις χώρες όπου δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία) και εξυπηρετεί πέραν των 5.000 πελατών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ