Ριάνα Κωνσταντινου: Πηγή έμπνευσης κάθε γυναίκα που στύβει το λίγο για να βγάλει το πολύ...

Επικεφαλής ∆ιεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Οργανισµός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Η δράση µου στην επείγουσα προνοσοκοµειακή φροντίδα υγείας και τα βιώµατά µου σε νεαρή ηλικία στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στιγµάτισαν την καριέρα µου. Ο ανθρώπινος πόνος και οι άσχηµες εικόνες που καλείσαι να αντιµετωπίσεις σε κάνουν δυνατό και συνάµα ευαίσθητο, καλλιεργώντας σου το αίσθηµα της ευθύνης στον µέγιστο δυνατό βαθµό.

 

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Η µεγαλύτερη αξία είναι η παροχή φροντίδας στον µέγιστο δυνατό βαθµό χωρίς την καθοδήγηση οικονοµικών συµφερόντων, επικεντρωµένη στον άνθρωπο. Η αξία της γνώσης και η έννοια της αγάπης και της φροντίδας αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία στον επαγγελµατικό µου χώρο. Η ευελιξία και η ικανότητα της προσαρµογής σε µεταβαλλόµενες συνθήκες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία σε οποιαδήποτε δράση ή επιχείρηση που αφορά τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στην επείγουσα προνοσοκοµειακή φροντίδα υγείας.

 

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Πλήρης αφοσίωση, αµέτρητες ώρες εργασίας χωρίς ανταλλάγµατα, αγάπη και ενσυναίσθηση σε ό,τι προσφέρεις.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Η ανέλιξη σε οποιαδήποτε θέση απαιτεί σκληρή δουλειά και αµέτρητες ώρες εργασίας, εγκαταλείποντας την προσωπική σου ζωή. Αυτό είναι πιο εφικτό για τους άντρες, οι οποίοι εκ της φύσεώς τους δεν έχουν προτεραιότητα τη µητρότητα και την αφοσίωση στην οικογένειά τους. Οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση από τους άντρες, αφού πρέπει να εγκαταλείψουν πολύ περισσότερα πράγµατα από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και πρέπει να αποδείξουν δυο φορές ότι αντέχουν να αντιµετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Μέχρι στιγµής, δεν έχω παρατηρήσει περιορισµό στην επαγγελµατική ανέλιξη ή διαφοροποίηση αµοιβής λόγω φύλου. Αντίθετα, πιστεύω πως όποια γυναίκα εργαστεί πραγµατικά σκληρά και το αποδείξει µε τα έργα της, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης και ίση αµοιβή.

 

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Όταν υπάρχει αφοσίωση και σκληρή δουλειά για να αλλάξουν κατεστηµένα και δεδοµένα, δεν µπορεί να υπάρξει ισορρόπηση µεταξύ προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής. Οι ώρες εργασίας, η ενέργεια και η προσπάθεια είναι τόσο µεγάλη που επισκιάζει οποιαδήποτε προσωπική δραστηριότητα.

 

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Μια σπουδαία γυναίκα της Ελληνικής Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους. Γόνος πλούσιας οικογένειας, που συνδύαζε φυσική οµορφιά, σεµνότητα, ευσέβεια και µόρφωση, και που αγωνίστηκε για τα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας της µε αξιοπρέπεια και αρετή. Απελευθερωµένη γυναίκα, που υπέστη διακρίσεις επειδή ήταν γυναίκα. ∆εν δείλιασε ούτε στιγµή, φόρεσε αντρικά ρούχα, έδωσε όλα τα χρήµατά της για την επανάσταση, αλλά δεν τα παράτησε ποτέ, µπροστάρισσα στις µάχες για το ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδας της, χωρίς να αναµένει κανένα αντάλλαγµα. Πηγή έµπνευσης η κάθε γυναίκα που φεύγει το ξηµέρωµα από το σπίτι της και φθάνει πίσω στο σπίτι κατάκοπη το βράδυ, που εργάζεται σιωπηλά και στύβει το λίγο για να βγάλει το πολύ.

 

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Σταθείτε παλικαρίσια µπροστά, επουλώστε τις πληγές σας. Κανένας δεν µπορεί να σας βοηθήσει εάν εσείς οι ίδιες δεν το θελήσετε. Εάν το θελήσετε, όλο το σύµπαν θα είναι µαζί σας για να τα καταφέρετε και θα τα καταφέρετε, να το θυµάστε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ