Βασιλική Αδαμίδου: Εταιρική μας αρχή η ισότητα και η διαφορετικότητα

Συνέντευξη της Διευθύντριας Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Lidl Κύπρου στο Economy Today.

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελματικά βήματα και ποιοι σταθμοί καθόρισαν την πορεία σας;

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και έπειτα ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και το Μάρκετινγκ. Πριν από 11 χρόνια ξεκίνησα να εργάζομαι στη Lidl, έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό για την επαγγελματική και προσωπική μου ανάπτυξη. Τα τελευταία έξι χρόνια έχω τη χαρά να ηγούμαι μιας υπέροχης ομάδας ως Διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για Ελλάδα και Κύπρο. Είναι τιμή μου να εργάζομαι σε μια εταιρεία κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, αλλά και πρωτοπόρο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελματικό στίβο;

Εργάζομαι σε ένα περιβάλλον όπου οι προσωπικές μου αξίες ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με την επιχειρηματική κουλτούρα της Lidl. Ξεχωρίζω ως θεμελιώδεις αξίες τη συμμετοχικότητα, τη δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα, την ειλικρίνεια, τη συνεργασία, την αναγνώριση. Ως άνθρωπος αναζητώ δύναμη μέσα από μια υπεύθυνη κοινωνία των πολιτών. Υποστηρίζω τον εθελοντισμό, προστατεύω το περιβάλλον. Ως επαγγελματίας πιστεύω στο εμπνευστικό πνεύμα του εταιρικού πολιτισμού και στην ευθύνη του εταιρικού πολίτη.

Ποια στοιχεία καθορίζουν μια πετυχημένη καριέρα;

Όλα ξεκινούν από την προσήλωση και την αγάπη σε αυτό που κάνουμε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέματα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Ο εργασιακός χώρος αποτελεί ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Εκσυγχρονίζεται, άλλοτε με αργά και άλλοτε με γρήγορα βήματα. Κάνουμε όλες και όλοι προσπάθεια να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα του χθες. Αυτά που συσχετίζουν την ικανότητα και τη δεξιότητα με το φύλο. Διαπιστώνω πάντως πως, όλο και περισσότερο, γυναίκες με αυτοπεποίθηση ανταποκρίνονται με επιτυχία στις σύγχρονες εργασιακές προκλήσεις. Διεκδικούν, κερδίζουν και σταδιοδρομούν επάξια σε όλες τις διοικητικές θέσεις. Στη Lidl Κύπρου, με τη συμμετοχή μας στην πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζουμε τη βούλησή μας να συμβάλουμε ενεργά στην προώθηση της ισότητας στην εργασία. Τοποθετούμε τις ίσες ευκαιρίες, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στις εταιρικές αρχές μας, καθώς και στον κώδικα δεοντολογίας μας. Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων της Lidl σε όλες τις εταιρικές βαθμίδες είναι γυναίκες. Η ενιαία μισθολογική δομή βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως η επαγγελματική εμπειρία και εξειδίκευση. Η εταιρεία προσφέρει, επίσης, ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή με την επαγγελματική σας ζωή;

Νιώθω ότι αυτή είναι η δυσκολότερη άσκηση στην καθημερινότητά μου. Μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα, την ευθύνη, τον στόχο και τη δικαίωση. Πολλές φορές βάζω τον εαυτό μου στη θέση του συνθέτη, που τακτοποιεί τις νότες στο πεντάγραμμο της ζωής του. Επάγγελμα και προσωπική ζωή συνηχούν. Γίνονται η μελωδία που με γεμίζει θάρρος για το επόμενο βήμα.

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έμπνευσης για εσάς;

Θαυμάζω πολλές γυναίκες που εξελίσσονται επαγγελματικά και προσωπικά, παραμένοντας πιστές στις αξίες και τα ιδανικά τους. Σε αυτές ξεχωρίζω στοιχεία όπως η αυθεντικότητα, η τόλμη και η επιμονή στην εκπλήρωση των στόχων. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω προσωπικότητες. Θα ήθελα να σταθώ όμως σε μια ρήση της Maya Angelou που με εκφράζει: «Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έχεις πει, θα ξεχάσουν τι έχεις κάνει, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν πώς τους έχεις κάνει να αισθανθούν».

Η 8η Μαρτίου 2021 ξημερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τις γυναίκες-θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς βρίσκει περισσότερο έτοιμες και έτοιμους να μιλήσουμε με θάρρος για την κατάχρηση εξουσίας. Να καταδικάσουμε τη βία κάθε μορφής, απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Είναι σημαντικότερο όσο ποτέ να επενδύσουμε στην ευαισθητοποίηση και την παιδεία, την ψυχολογική υποστήριξη και την οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων. Με πίστη στο κράτος δικαίου, την ατομική αυτογνωσία και τον κοινωνικό πολιτισμό, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες. Μπορούν και πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά, χωρίς φόβο. Να ζουν όπως επιλέγουν. Στη Lidl εργαζόμαστε συνεχώς για τη διασφάλιση φιλικού και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος. Το σημαντικότερο όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η επένδυση στην καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ