Αγγέλα Παναγιώτου: Πολλαπλάσιος και αόρατος ο αγώνας για μια επαγγελματία μητέρα

Συνέντευξη της Διευθύντριας Κέντρου Kαινοτομίας IDEA στο Economy Today.

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Άλλαξα πολλές θέσεις εργασίας, ξεκινώντας από τα πρώτα σκαλιά της ιεραρχίας, κάτι για το οποίο χαίροµαι, αφού απέκτησα σφαιρικές εµπειρίες. Με διακατείχε όµως µια συνεχής επιθυµία να µελετώ νέους τοµείς. Καθοριστικό ρόλο διαδραµάτισε η εµπλοκή µου στην καινοτόµο ενδοεπιχειρηµατικότητα, µε στόχο τις αλλαγές µέσα στον οργανισµό, τις οποίες είχα κληθεί να υλοποιήσω. Αποκορύφωµα ήταν η ανάληψη του Κέντρου Καινοτοµίας IDEA, ο οποίος, «κοιτάζοντας τα πράγµατα διαφορετικά», εξελίχθηκε στον ηγετικό οργανισµό που είναι σήµερα.

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Ακεραιότητα, ήθος και αγάπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Πιστεύω ότι το καλό είναι ισχυρότερο από το κακό. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναµη της συνεργασίας. Εξάλλου, «είναι εκπληκτικό τι µπορείς να καταφέρεις αν δεν σε νοιάζει ποιος παίρνει την αναγνώριση» (Χ. Τρούµαν).

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Η σκληρή, ασταµάτητη και έξυπνη δουλειά, η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες, η επένδυση στην οµάδα και ο διπλωµατικός χειρισµός καταστάσεων. Πολύτιµη όµως είναι και η εµπιστοσύνη από το περιβάλλον µας, ώστε να εργαστούµε µε πρωτοβουλία και υψηλούς στόχους.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Οι γυναίκες µπορούν αδιαµφισβήτητα να διαπρέψουν σε οποιοδήποτε αξίωµα. Η λεγόµενη «γυάλινη οροφή» απαιτεί δράση από όλους τους φορείς για να διαλυθεί και στην Κύπρο. Έχω την τύχη να είµαι σε οργανισµό µε εξαιρετικές παροχές και ανοικτό στο να δίνει ευκαιρίες. Για όλα τα υπόλοιπα, εργάστηκα πολύ σκληρά. Εδώ θα ήθελα να τονίσω το εξής: ∆εν είναι ο ίδιος αγώνας και το σθένος που χρειάζεται για να καταξιωθεί µια επαγγελµατίας-µητέρα, σε σύγκριση µε τον αγώνα των υπολοίπων. Για παράδειγµα, µια µητέρα µπορεί να είναι ξύπνια όλο το βράδυ γιατί έχει 2-3 µικρά παιδιά, αλλά στις 7:30 το πρωί να είναι στο γραφείο, συγυρισµένη, δυναµική και να αποδίδει ισάξια. Πιστεύω ότι ο επιχειρηµατικός κόσµος και οι εργοδότες πρέπει τουλάχιστον να έχουν επίγνωση του πολλαπλάσιου αόρατου αγώνα που χρειάζεται µια επαγγελµατίας-µητέρα για να φθάσει σε ένα υψηλό επαγγελµατικό επίπεδο.

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Αν πω ότι την ισορροπώ, θα είναι ψέµα. Το όραµα, οι πολύ υψηλοί στόχοι, το αποτέλεσµα και η προσήλωση στην αριστεία, συνεπάγονται θυσίες, συχνά επώδυνες.

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Με εµπνέουν πολλές γυναίκες, επιφανείς αλλά και «αφανείς»: Η µητέρα, η γιαγιά, η σύζυγος, η οποία, µε την απλή ζωή της µακριά από τα φώτα, στηρίζει, ενισχύει και γίνεται το «βήµα» για κάποιους άλλους που παράγουν ορατό έργο για τον οργανισµό ή την πατρίδα τους. Αυτές είναι οι αόρατες ηρωίδες. Με εµπνέει επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µια δυναµική γυναίκα, σοβαρή επαγγελµατίας και ταυτόχρονα πολύτεκνη µητέρα.

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Σε κάθε άνθρωπο αξίζει και έχει δικαίωµα στο καλύτερο. Κανένας άντρας και καµία γυναίκα να µην ανέχεται ούτε λεπτό οποιαδήποτε µορφή βίας. Με οποιοδήποτε κόστος. Ο φόβος να µην καθορίζει τις πράξεις µας. ∆ιότι η ανοχή θα µεγαλώσει το πρόβληµα. Είναι χρέος όλων µας και χρέος της πολιτείας να αναπτύξουµε κανάλια και υποδοµές, ώστε τα θύµατα αυτά να µπορούν, ανεµπόδιστα, να ζητούν βοήθεια από την πρώτη στιγµή – και να την έχουν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ