Οι ευκαιρίες επαγγελµατικής ανέλιξης είναι θέμα κάθε οργανισμού ξεχωριστά

ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, να ξανασηκωνόµαστε και να µην τα παρατάµε, οπότε το µόνο που χρειάζεται είναι εµείς οι ίδιες να πιστέψουµε στον εαυτό µας, υπογραµµίζει στο δικό της µήνυµα η κ. Χριστιάνα Κοζάκου.

ΧΡΙΣΤΙAΝΑ ΚΟΖΑΚΟΥ, ∆ιευθύντρια Marketing, Odyssey Cybersecurity

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις ανάµεσα στα δύο φύλα. Πού οφείλεται αυτό;

Πιστεύω πως, µιλώντας για ισότητα, τονίζουµε την ανισότητα. Προσπαθώντας να αποδείξουµε ως γυναίκες ότι είµαστε ισάξιες, µειώνουµε την αξία και των δύο φύλων. Παρ’ όλα αυτά, δεν µπορούµε να µην αναγνωρίσουµε πως, προερχόµενοι από πατριαρχικές κοινωνίες και θρησκείες και έχοντας στην πλειονότητά µας βιώµατα που επικυρώνουν την ανισότητα, είναι πολύ δύσκολο να µπορέσουµε να αποδεσµευτούµε από αντιλήψεις οι οποίες είναι βαθιά ριζωµένες στην κουλτούρα µας. Συµφωνώ στο ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος, όµως αυτό δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσµο, αλλά ούτε και την κοινωνία στο σύνολό της.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας στον εργασιακό τοµέα; ∆ίνονται ίσες ευκαιρίες επαγγελµατικής και µισθολογικής ανέλιξης µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Όσον αφορά τις ευκαιρίες επαγγελµατικής ανέλιξης στη χώρα µας, πιστεύω πως είναι κάτι που αφορά κυρίως τη διοίκηση του κάθε οργανισµού ξεχωριστά. Σχετικά µε τη µισθολογική ανέλιξη, η οποιαδήποτε ανισορροπία θεωρώ πως οφείλεται ως ένα βαθµό και στις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες πολλές φορές δεν διεκδικούν αυτό που πραγµατικά αξίζουν, έχοντας χαµηλότερες προσδοκίες από αυτές που αναλογούν στην εκάστοτε θέση.

 

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που συναντά µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

Ο ίδιος της ο εαυτός. Αυτό που µας ξεχωρίζει ως γυναίκες είναι η εσωτερική µας δύναµη, κάτι που πηγάζει και από την ίδια µας τη φύση. Αναφέροµαι φυσικά στη µητρότητα, το µαγικό αυτό δώρο που σε κάνει να αισθάνεσαι πως µπορείς να καταφέρεις τα πάντα, να ξεπεράσεις κάθε εµπόδιο. ∆εν υπάρχει τίποτα που µια µάνα δεν θα κατάφερνε για το παιδί της, εποµένως γιατί να υπάρχει οτιδήποτε που µια γυναίκα δεν µπορεί να επιτύχει! Θεωρώ λοιπόν πως, ως γυναίκες, είναι στη φύση µας να παλεύουµε, να ξανασηκωνόµαστε και να µην τα παρατάµε, οπότε το µόνο που χρειάζεται είναι εµείς οι ίδιες να πιστέψουµε στον εαυτό µας.

 

Ποια συµβουλή θα δίνατε σε µια γυναίκα που ξεκινά σήµερα την επαγγελµατική της σταδιοδροµία;

Να πιστεύει στον εαυτό της, να δέχεται και να επιζητά τη συνεχή ανατροφοδότηση, να έχει υποµονή και –ίσως το πιο σηµαντικό απ’ όλα– να µη φοβάται να ρισκάρει και να κάνει λάθη. Τα λάθη είναι απαραίτητα για να µπορέσουµε να εξελιχθούµε.

 

Ως µια γυναίκα-επαγγελµατίας, πιστεύετε ότι τα µέτρα που λαµβάνονται από την πολιτεία για προστασία των εργαζοµένων γυναικών είναι ικανοποιητικά; Αν όχι, δώστε µας επιγραµµατικά µερικά παραδείγµατα-εισηγήσεις.

Το κοµµάτι στο οποίο θεωρώ πως πραγµατικά χρειαζόµαστε µια εντελώς καινούργια προσέγγιση είναι το κοµµάτι της άδειας µητρότητας, όπου τα βήµατα που γίνονται είναι υπερβολικά µικρά και χωρίς πραγµατικό αντίκτυπο. Τα υφιστάµενα µέτρα ενισχύουν το κοµµάτι της ανισότητας, στερώντας και από τα δύο φύλα τη δυνατότητα να αναλάβουν τον ρόλο που επιθυµούν. Θεωρώ πως αυτό ίσως και να αποτελεί το µεγαλύτερο κατάλοιπο της πατριαρχικής κοινωνίας. Αυτό που εισηγούµαι είναι σαφώς η αύξηση της άδειας µητρότητας, επιλογές παράτασής της, όπως και η επιλογή για το ποιος από τους δύο γονείς θα λάβει την άδεια.

Ποια ισχυρή γυναίκα θαυµάζετε;

Η γυναίκα που θαυµάζω και µε ενέπνευσε στα πρώτα µου βήµατα δεν είναι άλλη από την Άντρεα Αντωνίου, Regional Director Central, Eastern & Southern Europe στην Iron Mountain. Με υψηλή συναισθηµατική νοηµοσύνη και στρατηγική σκέψη, καταφέρνει να εξελίσσεται και να ανελίσσεται συνεχώς σε ένα τροµερά απαιτητικό περιβάλλον. Αυτό όµως που την ξεχωρίζει είναι η αυθεντικότητα και η πίστη στις αξίες της, µε κύριο χαρακτηριστικό το πάθος µε το οποίο επενδύει στους ανθρώπους που έχουν την τύχη να δουλεύουν µαζί της.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ