Μαρία Αριστείδου: Aναγκαία η καλλιέργεια συνθηκών ισότητας

«Η νομοθεσία Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση είναι πολύ σημαντική αλλά δεν αρκεί για να λυθεί ένα πρόβλημα δεκαετιών» επισημαίνει σε παρέμβασή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Μαρία Αριστείδου, ανώτερη διευθύντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Ελληνικής Τράπεζας.

Συνέντευξη της Μαρίας Αριστείδου*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Με ευχαρίστηση παρατηρώ ότι όλο και περισσότερες γυναίκες διαπρέπουν σε διάφορους τομείς και χώρους εργασίας. Γυναίκες πολιτικοί, επιστήμονες, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, ανώτερα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες.

Για μια γυναίκα η επίτευξη υψηλών στόχων απαιτεί ιδιαίτερες θυσίες αφού στις πλείστες περιπτώσεις επιτελεί πολλαπλούς ρόλους στο οικογενειακό και επαγγελματικό της περιβάλλον. Αρκετές γυναίκες επιλέγουν οι ίδιες να περιορίσουν τις ευθύνες τους στον χώρο εργασίας, επειδή κρίνουν πιο σημαντικό τον ρόλο τους στην οικογένεια ή ακόμα και λόγω έλλειψης οράματος ή αυτοπεποίθησης, άλλες πάλι ενώ επιθυμούν την ανέλιξη περιορίζονται από στερεότυπα και προκαταλήψεις, γνωστά και ως «γυάλινη οροφή».

Προσωπικά, δεν έχω βιώσει έντονα τη «γυάλινη οροφή». Χρειάστηκε όμως να θυσιάσω ώρες από την οικογένειά μου και είμαι από τις τυχερές που είχα στήριξη για να μπορώ να το πράξω. Για να μπορέσει κάποιος να ανελιχθεί σε ηγετικές θέσεις, είτε γυναίκα είτε άντρας, χρειάζεται να αφιερώσει πολλές ώρες και χωρίς βοήθεια στο σπίτι και υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και την πολιτεία, θα είναι σχεδόν αδύνατο να είναι όλα σε ισοζύγιο. Στο σπίτι και στην κοινωνία είναι απόλυτα αναγκαία η καλλιέργεια συνθηκών ισότητας, μέσα από την ανάληψη ίσων υποχρεώσεων και ευθυνών για να μπορούν και τα δύο φύλα να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θαυμάζω κάθε γυναίκα που καταφέρνει να θέτει υψηλούς στόχους και να ξεχωρίζει στον δικό της τομέα και ιδιαίτερα γυναίκες της μικρής μας χώρας, που διαπρέπουν στο εξωτερικό με τον τεράστιο ανταγωνισμό. Θα αφιέρωνα αυτή τη μέρα στη μητέρα μου που κατάφερε σε μια δύσκολη εποχή να ξεχωρίσει και να ανελιχθεί στον δικό της τομέα εργασιών.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η νομοθεσία Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση είναι πολύ σημαντική αλλά δεν αρκεί για να λυθεί ένα πρόβλημα δεκαετιών. Απαιτείται η λήψη καταλυτικών μέτρων στα διάφορα, ορατά και αόρατα, εμπόδια που περιορίζουν την ανέλιξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Αρχίζοντας από την εκπαίδευση, η εμφύσηση αξιών και ιδανικών που θα οδηγήσουν στον σεβασμό και στην κατανόηση των δύο φύλων κρίνονται αναγκαία μαθήματα για τους νέους του μέλλοντος.

Θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για τη δημιουργία κοινωνικών προνοιών που θα υποστηρίξουν τις γυναίκες στην επιδίωξη υψηλών στόχων ανέλιξης. Τέτοια μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις και κίνητρα για ευέλικτα ωράρια, εργασία από το σπίτι, ευκολίες όπως χώροι και λειτουργοί απασχόλησης των παιδιών κ.ά.. Με τις ίδιες κοινωνικές παροχές θα επωφελούνται φυσικά και οι άντρες, επιτυγχάνοντας έτσι πραγματική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Τέλος, το κράτος θα πρέπει να δώσει ευκαιρίες σε γυναίκες να ηγηθούν των υποδομών του, ενισχύοντας και επενδύοντας στην κουλτούρα αποδοχής γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Γυναίκα με μια λέξη…

Ζωή, η μόνη λέξη με την αντίστοιχη πλούσια έννοια.

WhoisWho

Απέκτησε τον επαγγελματικό τίτλο ACCA και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ΜΒΑ στο City University of London. Ξεκίνησε την καριέρα της σε μεγάλο Eλεγκτικό Oίκο και συνέχισε στον Τραπεζικό τομέα από το 1999 μέχρι σήμερα. Εργάστηκε σε θέσεις ευθύνης όπως Μεγάλων Επιχειρήσεων, Διεθνών Δραστηριοτήτων και Επενδυτικών Δραστηριοτήτων, ως γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου και στους τομείς Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου και Οργάνωσης. Υπηρέτησε επίσης ως διευθύντρια Γραφείου Προσωπικών Δεδομένων και για σειρά ετών ως διευθύντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης, θέση που κατέχει και σήμερα στην Ελληνική Τράπεζα. Συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές του Συνδέσμου Τραπεζών και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, στον οποίο είναι μέλος.

*Ανώτερη διευθύντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελληνική Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ