Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη: Στις γυναίκες που εισχώρησαν σε αμιγώς ανδροκρατούμενα κάστρα

«Η προώθηση και διασφάλιση της Ισότητας είναι καθήκον, πρωτίστως, της πολιτείας» υπογραμμίζει στο δικό της μήνυμα για την 8η Μαρτίου η γενική διευθύντρια του ΚΟΑ δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα προόδου, ο δρόμος για την επίτευξη Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας είναι μακρύς και δύσβατος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην 22η θέση στην Ε.Ε. στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2022, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα ορατό στον τομέα της εξουσίας και της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Κύριες αιτίες της υποεκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αποτελούν μεταξύ άλλων, τα κοινωνικά στερεότυπα και οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις αναφορικά με τον ρόλο των γυναικών. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η έλλειψη υποστηρικτικών υποδομών, π.χ φροντίδας παιδιών, που θα υποβοηθούσαν τη συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την άνιση κατανομή ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην οικογένεια.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα την αφιέρωνα στις γυναίκες της προηγούμενης γενιάς, οι οποίες έχουν χαράξει τον δρόμο της αλλαγής με τις επιλογές και τη στάση τους. Στις γιαγιάδες και τις μητέρες μας, που αποφάσισαν σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη, σκληρή και άκαμπτη όσον αφορά σε θέματα Ισότητας, να πρωτοστατήσουν, να αμφισβητήσουν τις κοινωνικές νόρμες και τα στερεότυπα, να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν. Σε αυτές που τόλμησαν πρώτες να φορέσουν παντελόνι, να προπονηθούν σε ένα γήπεδο ή να οδηγήσουν αυτοκίνητο μέσα σε μια «σοκαρισμένη» από τις πράξεις αυτές κοινωνία. Σε αυτές που τόλμησαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα της επιλογής στον έρωτα ή της αυτοδιάθεσης του σώματός τους, που πάλεψαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και που εισχώρησαν με θάρρος σε αμιγώς ανδροκρατούμενα κάστρα. Σε όλες εκείνες τις αφανείς ηρωίδες που κατάφεραν με τη ζωή και τη στάση τους να εμπνεύσουν τις επόμενες και να καταστήσουν τον δικό μας δρόμο ευκολότερο. 

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η προώθηση και διασφάλιση της Ισότητας είναι καθήκον, πρωτίστως, της πολιτείας. Αν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέσο αντιμετώπισης της μεγάλης αυτής πρόκλησης, η Ισότητα δεν κατοχυρώνεται μόνο μέσα από νομοθεσίες, ούτε μόνο μέσω της ανάπτυξης υποστηρικτικών υποδομών, αλλά μέσα από ένα εμπεριστατωμένο πλάνο το οποίο περιλαμβάνει τόσο θεραπευτικές όσο και προληπτικές ενέργειες. Όπως για παράδειγμα, πρώιμες δράσεις μέσω του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αφού η αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την παιδεία. Κοινωνική αλλαγή μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και διοχέτευσης επιστημονικών συμπερασμάτων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των γυναικών στην ηγετική πυραμίδα, με την ενεργή εμπλοκή των ΜΜΕ τα οποία είναι βασικοί «εταίροι» στην όλη προσπάθεια. Ένα δραστικό μέτρο, είναι η ποσόστωση (εθελοντική ή νομοθετική). Με προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σωστά, η ποσόστωση όχι μόνο δεν υπονομεύει, αλλά εξυπηρετεί επί της ουσίας την αρχή της Ισότητας. Όταν η ποσόστωση εφαρμόζεται συνδυαστικά με κριτήρια όπως οι ικανότητες, δεξιότητες, προσόντα και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, μπορεί να επιφέρει ουσιαστική πρόοδο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους Οργανισμούς μέσω της διαφορετικότητας και της πολυφωνίας μιας ισορροπημένης εκπροσώπησης των δύο φύλων. 

Γυναίκα με μια λέξη… 

Δύναμη! Δύναμη να δημιουργεί, να αγαπά, να δίνεται, να αφοσιώνεται, να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να πρωτοπορεί, να αντιστέκεται, να καθορίζει την ιστορία.

WhoisWho

Είναι κάτοχος Διδακτορικού (PhD) στο Αθλητικό Μάρκετινγκ και δύο μεταπτυχιακών τίτλων (MBA Sport Management και MSc Sport Science). Υπήρξε επίκουρη καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επικεφαλής της Σχολής της Ρεάλ Μαδρίτης στην Κύπρο, ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος για δύο θητείες της Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και μέλος του Συμβουλίου του European Association for Sport Management.

Από τον Απρίλιο του 2018 είναι η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. 

Το 2012 ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Καλύτερου Ερευνητή του European Association for Sport Management, ενώ το 2020 έχει λάβει το Βραβείο Αθλητικού Μάνατζερ της Χρονιάς από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού.

*Γενική διευθύντρια Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ