Ήρα Αιμιλιανίδου: Να υπάρξει πολιτική βούληση για εφαρμογή της ισότητας

Έκκληση προς τη νέα κυβέρνηση να θέσει τα θέματα Ισότητας ψηλά στην ατζέντα της και να αξιοποιήσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο που θωρακίζει τα δικαιώματα και την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας μέσα στην αγορά εργασίας, απευθύνει η κα Ήρα Αιμιλιανίδου, Συνέταιρος στο Δικηγορικό Γραφείο Α.& Α. Κ. Αιμιλιανιδης, Κ. Κατσαρός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ*

Η κα Αιμιλιανίδου η οποία αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου τονίζει επίσης ότι η μέρα αυτή αφιερώνεται μεταξύ άλλων και «σε όλα τα κορίτσια που μεγαλώνουμε σήμερα και για τα οποία έχουμε χρέος να φτιάξουμε έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο με αμέτρητες επιλογές γι’ αυτά».

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Από το 2006 που άρχισα να εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα είμαι σε θέση να προχωρήσω σε ποικίλες παρατηρήσεις. Μια γενική παρατήρηση είναι ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι σαφώς αυξημένη και οι γυναίκες σήμερα μπορούν πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν να δουν τον εαυτό τους ψηλά στην ιεραρχία μιας εταιρείας ή ενός δημόσιου οργανισμού. Δηλαδή, κάθε χρόνο και καλύτερα.

Παρόλα αυτά, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές και διευθυντικές θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και υπάρχει δρόμος ακόμα για να διανύσουμε για να αλλάξει εντελώς αυτή η εργασιακή κουλτούρα.

Περαιτέρω, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην Κύπρο είναι υπαρκτό. Η ανισότητα στην αμοιβή των γυναικών έναντι των ανδρών, που μπορεί να εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, να έχουν ίδια εμπειρία και ικανότητα πολύ συχνά παρατηρείται και αυτές αμείβονται λιγότερο από τους άντρες συνάδερφους τους.

Η γυναίκα για να κατορθώσει να ανελιχθεί στην ιεραρχία μιας εταιρείας, ενός Οργανισμού ή να ξεχωρίσει στο επάγγελμά της και να καταφέρει να αμείβεται όσο ο άνδρας συνάδερφός της καλείται να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει και αυτό κυρίως λόγω της μητρότητας. Πολλοί εργοδότες ή διευθυντές αποφεύγουν να επενδύσουν πάνω στις γυναίκες εργοδοτούμενές τους, συνεπώς αποφεύγουν να τις προάγουν σε υψηλά ιστάμενες θέσεις, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ότι η γυναίκα σε κάποια φάση της ζωής της θα θελήσει να κάνει οικογένεια και δεν θα έχει την εργασία της ως πρώτη της προτεραιότητα.

Περαιτέρω, πολλοί εργοδότες δεν δείχνουν κατανόηση έναντι στη νέα μητέρα, η οποία μπορεί να αργεί στη δουλειά της ή να φεύγει νωρίτερα ή να φεύγει ενδιάμεσα της ημέρας για να θηλάσει το παιδί της ή γιατί έχει άρρωστο το παιδί της, είναι αρνητικοί και στο ενδεχόμενο πολλές φορές να προσλάβουν μια έγκυο γυναίκα και λόγω της άδειας μητρότητας.

Αυτό το δίλημμα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα και σήμερα μια γυναίκα, να ακολουθήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της ή να συμβιβαστεί με μια εργασία που απαιτεί πολύ πιο λίγο από τον χρόνο της ώστε να τον διαθέσει στην οικογένειά της. Η πολιτεία καλείται να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα με δημιουργία πολιτικής, να βρει λύσεις για την αλλαγή κουλτούρας, να λάβει μέτρα για στήριξη των γυναικών για να έχουν και να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες και να έχουν τις ίδιες επιλογές με τους άντρες.

Η ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΟ

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής όλων των γυναικών που αγωνίστηκαν για να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, για να μας δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για να μην υπάρχει διάκριση λόγω φύλου στην εργασία, για να έχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη μόρφωση, πράγματα που δεν ήταν αυτονόητα και που μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι πολύ μακριά από την Κύπρο, οι γυναίκες τα στερούνται.

Αφιερώνω τη μέρα της γυναίκας στη μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Μια γυναίκα που είχα την τύχη να ζήσω από κοντά, να δω από πρώτο χέρι πώς συνδυάζεται άριστα ο ρόλος της στοργικής μητέρας με τον απαιτητικό ρόλο της γυναίκας καριέρας, πώς μια γυναίκα μπορεί και έχει την ικανότητα να φέρει σε πέρας την πιο δύσκολη αποστολή με τρόπο όμως που να κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα και ταυτόχρονα να παραμένει ταπεινή και η επιτυχία της να μην κάνει θόρυβο. Μια γυναίκα πρότυπο δημόσιου αξιωματούχου, που συναισθανόταν το καθήκον να προσφέρει στον πολίτη και στην πατρίδα της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός καθιερώθηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη για όλους κάτω του ορίου της φτώχειας, θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα της γυναίκας σε άδεια μητρότητας για παιδί που αποκτάται από παρένθετη μητέρα, η άδεια πατρότητας μετ’ απολαβών, η επαναφορά του επιδόματος μάνας, η δημιουργία του Σπιτιού υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με σοβαρές αναπηρίες, του Σπιτιού του Παιδιού, του Σπιτιού της Γυναίκας, σύνταξη χηρείας για τους άντρες, δικαίωμα σύνταξης σε θαλασσαιμικούς από την ηλικία των πενήντα χρόνων, δημιουργία Κέντρων Αξιολόγησης Αναπηρίας και πολλά άλλα.

Η μέρα αυτή αφιερώνεται και στην κάθε γυναίκα που δίνει τον δικό της αγώνα, είτε ως εργαζόμενη, είτε ως μητέρα, μονογονιός ή πολύτεκνη. Είναι αφιερωμένη επίσης σε όλα τα κορίτσια που μεγαλώνουμε σήμερα και για τα οποία έχουμε χρέος να φτιάξουμε έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο με αμέτρητες επιλογές για αυτά.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Απευθύνω έκκληση προς στη νέα κυβέρνηση να θέσει τα θέματα Ισότητας ψηλά στην ατζέντα της και να αξιοποιήσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο που θωρακίζει τα δικαιώματα και την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας μέσα στην αγορά εργασίας.

Να εγκύψει στο πρόβλημα της ανισότητας των μισθών για την ίδια εργασία και να ενισχυθούν τα μέτρα για εξάλειψη του χάσματος αμοιβών και να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί Ίσης Μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Εύχομαι να καταρτιστούν πολιτικές για τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας με στόχο την ενεργότερη και ποιοτικότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, να βρεθούν οι τρόποι ώστε να διευκολυνθεί η ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας ή της μητέρας που είναι μονογονιός ή και πολύτεκνη.

Και κάτι ακόμα, εύχομαι η νέα κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι στην Κύπρο έχουμε εκτός από ικανούς άνδρες και ικανές γυναίκες που θα μπορούσαν κάλλιστα να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα και με την ικανότητα και την εμπειρία τους να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Γυναίκα με μια λέξη…

Ανθεκτικότητα

WhoisWho

Είναι συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο Α.& Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός και συνεργάτες ΔΕΠΕ και επικεφαλής του δικαστηριακού και εμπορικού τμήματος. Είναι μέλος του Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας από το 2020. Έχει διδάξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τα έτη 2015-16, 2016- 2017 και 2018-2019 και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του portal Δικαιοσύνη. Ασχολείται με τις εκδόσεις και είναι διευθύντρια των Εκδόσεων Hippasus. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος LLM από το Πανεπιστήμιο του Leicester. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.

*ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Α.& Α. Κ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΗΣ, Κ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ