Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή: Αξιοκρατικό σχολείο, αξιοκρατική κοινωνία

Έμφαση στην εκπαίδευση και στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας δίνει στην φετινή παρέμβαση της με αφορμή την 8η Μαρτίου η δρ Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή, Συνέταιρος Δικηγορικού Γραφείου Πλατή, Παρπαρίνος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

Συνέντευξη της Δήμητρας Βαλιαντή Πλατή*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Μια γενική αποτίμηση δείχνει ότι αν και παρατηρείται αύξηση στη γυναικεία απασχόληση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα παράγοντες που καθηλώνουν τις γυναίκες σε θέσεις εργασίας χωρίς σημαντικές προσδοκίες και προοπτικές εξέλιξης, με χαμηλότερες αμοιβές ή απλήρωτη ή μη επαρκώς αναγνωρισμένη συνεισφορά, ενώ διαπιστώνεται μειωμένη παρουσία σε ψηλές διευθυντικές θέσεις. Με βάση δε στοιχεία της Eurostat φαίνεται ότι το ποσοστό απασχόλησης γυναικών στην ΕΕ, σε αντίθεση με τους άνδρες, μειώνεται όταν αυτές έχουν παιδιά, ενώ η μακροχρόνια ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, θεωρώ, σε έμφυλα στερεότυπα της συλλογικής κοινότητας, τα οποία συμβάλλουν στην παγίωση των έμφυλων κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων. Θυμάμαι ως μαθήτρια τους εκπαιδευτικούς να προσδιορίζουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό των κοριτσιών διαφορετικά από των αγοριών. Αργότερα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, η προσπάθεια για οργανική και μισθολογική ανέλιξη και αναγνώριση ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη σε σχέση με άντρες συναδέλφους.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Είναι πολλές γνωστές και άγνωστες γυναίκες που ενέπνευσαν και εμπνέουν μέσα από τους ιστορικούς τους αγώνες ή τις καθημερινές αφανείς τους θυσίες. Η ακτιβίστρια Elizabeth Cady Stanton διατύπωσε την ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών που καθοδήγησε τον αγώνα μέχρι τον 20ο αιώνα και σε αυτήν οφείλουμε την ψήφο μας οι γυναίκες. Η Αμερικανίδα δικαστής Ruth Bader Ginsburg ως δικηγόρος κέρδισε σημαντικές αποφάσεις για την ισότητα των φύλων. Ανατρέχοντας στην αρχαία Ελλάδα, πάντα μου προκαλούσε αίσθηση η ιστορία της Καλλιπάτειρας. Τόλμησε να εισέλθει κρυφά με ανδρική ενδυμασία στο στάδιο για να παρακολουθήσει τους γιους της. Είναι όμως και τόσες άλλες γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες, είτε συμπαραστέκονται στωικά σε ένα άρρωστο παιδί, θυσιάζοντας κάθε επαγγελματική και προσωπική επιδίωξη. Για εμένα, αυτές είναι οι πιο σπουδαίες και φορούν την πιο ανθεκτική εξάρτυση και το πιο φωτεινό ένδυμα ψυχής.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Σε θεσμικό επίπεδο υπάρχει σωρεία νομοθεσιών που απορρέει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προάσπιση της ισότητας, η πραγματική όμως ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων σε όλους τους τομείς της πολιτικής (Gender mainstreaming) αποτελεί πρόκληση για κάθε κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το θέμα της απασχόλησης, είναι σημαντικό να δοθούν εναλλακτικές λύσεις και διευκολύνσεις για την ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας μέσω της βελτίωσης των κοινωνικών υπηρεσιών για παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς. Η παρούσα οικονομική κρίση στην Κύπρο και την Ε.Ε. έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τις γυναίκες και ειδικότερα για τις ηλικιωμένες, επιδεινώνοντας ανισότητες και διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά και λόγω ηλικίας και κατάστασης της υγείας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η νέα κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο παροχής πραγματικής οικονομικής στήριξης και υπηρεσιών υγείας και ψυχικής στήριξης στις γυναίκες αυτές που βίωσαν την εισβολή και την κατοχή και που ανέθρεψαν γενεές με δικές τους στερήσεις. Μετά από αυτό, επιβάλλονται αποφασιστικά άλματα για την αποδόμηση των έμφυλων στερεότυπων που αντανακλώνται και αναπαράγονται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Αρχίζοντας από το σχολείο, επιμορφώνοντας τα κορίτσια και τα αγόρια μας και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, για ένα αξιοκρατικό σχολείο και μέσω της ενσωμάτωσης της γυναικείας οπτικής, θα έχουμε στη συνέχεια και μια αξιοκρατική κοινωνία, όπου οι κόρες μας δεν θα αναγκάζονται να υιοθετούν αντρικές συμπεριφορές και προσεγγίσεις για να διακριθούν.

Γυναίκα με μια λέξη….

Μητέρα

WhoisWho

H δρ Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή είναι εργαζόμενη μητέρα δύο κοριτσιών. Είναι δικηγόρος στη Λευκωσία και συνέταιρος του δικηγορικού γραφείου Πλατή, Παρπαρίνος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ (MAP Legal Aliant). Σπούδασε στο University of Bristol του ΗΒ, από όπου πήρε πτυχίο νομικής (LLB) και διδακτορικό (PhD) στο τραπεζικό δίκαιο. Έχει εξειδίκευση και εμπειρία πέραν των 18 ετών στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο. Υπήρξε Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, εκπροσωπώντας τον τραπεζικό τομέα στο Κοινοβούλιο και τις Εποπτικές Αρχές. Παράλληλα με την άσκηση της δικηγορίας διδάσκει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τη μαγειρική για φίλους, τη ζωγραφική, το διάβασμα και τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας.

*Συνέταιρος, Δικηγορικού Γραφείου Πλατή, Παρπαρίνος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ (MAP Legal Aliant)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ