Αναστασία Γρούτα: Οι γυναίκες αφήνουν το στίγμα τους στη σύγχρονη επικοινωνία

Η πατριαρχία και η τοξικότητα τής καλά κρατεί και δυναμώνει, μας αναφέρει η Head of Media Development της Gnomi Group Αναστασία Γρούτα προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό «εμποδίζει γυναίκες άξιες, με παιδεία, αντίληψη και κριτική σκέψη να προχωρήσουνε με τα όνειρά τους».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΟΥΤΑ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Αν και στον τομέα μας οι γυναίκες, όχι απλώς έχουν αφήσει το στίγμα τους αλλά εν πολλοίς έχουν καίρια και καθημερινή συμμετοχή στο πώς διαμορφώνεται η σύγχρονη επικοινωνία, δεν φοράμε παρωπίδες ούτε ζούμε σε κάποια φούσκα. Το γεγονός πως το δικό μας ταβάνι έχει σπάσει, δεν σημαίνει πως δεν ξέρουμε πως υπάρχουν τομείς εκεί έξω που, δυστυχώς για μια κοινωνία που θέλει να θεωρείται σύγχρονη, η πατριαρχία (και η τοξικότητά της) και καλά κρατεί και δυναμώνει. Αυτό εμποδίζει γυναίκες άξιες, με παιδεία, αντίληψη και κριτική σκέψη να προχωρήσουν με τα όνειρά τους.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Από πού ν’ αρχίσω, αυτό δεν απαντάται σε μια παράγραφο -ίσως σ’ ένα τεύχος…Σε κάθε γιαγιά και σε κάθε μητέρα που δίνει τον δικό της αγώνα και σε κάθε γυναίκα, που κόντρα στη συνθήκη και στο στερεότυπο βρίσκεται στις επάλξεις, στους δρόμους, διεκδικώντας τα δικαιώματά της... Και τέλος, στην κόρη μου φυσικά, στο «όλα» μου… που μόνο και μόνο η ύπαρξή της κάνει τη ζωή μου υπέροχη… Ας βάλω μια τελεία εδώ αλλιώς δεν θα σταματήσω!

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Θα ήθελα να αναλογιστεί την τελευταία ημέρα της διακυβέρνησής της. Τι θα ήθελε να έχει πετύχει; Ποια θα ήθελε να είναι η παρακαταθήκη της και ποιο το αποτύπωμά της για την πλήρη εξίσωση των 2 φύλων; Αυτήν τη στιγμή, εντός Ε.Ε. και συγκρινόμενη με τις άλλες 26 χώρες που την απαρτίζουν, η Κύπρος κατατάσσεται 22η σε θέματα Ισότητας Φύλου. Αυτό είναι πρόβλημα.

Έχοντας αυτά κατά νου, τότε ας προβεί σε σχεδιασμό συγκεκριμένου πλάνου και χρονοδιαγραμμάτων, που θα την οδηγήσουν εκεί. Ας συμβάλλει στη δημιουργία κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού στο σύνολο της κοινωνίας, για την ευημερία όλων.

Γυναίκα με μια λέξη…

Άνθρωπος

WhoisWho

Μου είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω πως βρίσκομαι στην επικοινωνία, και ειδικότερα στα media, πάνω από 30 χρόνια πια. Πετύχαμε πολλά. Λανσάραμε την πρώτη κινητή τηλεφωνία στο νησί (2004, Cytamobile-Vodafone), αλλάξαμε την καθημερινότητα του Κύπριου με τη συνδρομή μας στην είσοδο και στην επιτυχή παρουσία της Lidl, σταθήκαμε αρωγός στις τέχνες, στον πολιτισμό στηρίζοντας θεσμούς και events ενώ όπου χρειάστηκε, ήμασταν δίπλα στον συνάνθρωπό μας με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών CSR campaigns αλλά και με την προώθηση πληθώρας προϊόντων και υπηρεσιών. Και μιλάω στον πληθυντικό γιατί μιλώ για εμάς, τη δεύτερη οικογένειά μου, τον όμιλο εταιρειών GNOMI που υπηρέτησα κι υπηρετώ ανελλιπώς. Ως Head Of Media, ενώ πλέον έχω αφοσιωθεί στα καθήκοντά μου ως General Manager της Hub&Spoke. Ένα advertising agency με Media DNA που πρωτοπορεί, που δίνει έμφαση στη στρατηγική και που έχει στενές συνεργασίες και ευρύ portfolio πελατών, από το εξωτερικό. Είναι ένα νέο ταξίδι που ανυπομονώ να φτάσω στους σταθμούς του.

*GNOMI GROUP / HUB&SPOKE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ