Δήμητρα Παλαόντα: Ενδυνάμωση των γυναικών με μέτρα και πολιτικές

Η εκπροσώπηση και των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια οδηγεί σε καινοτόμες ιδέες, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις και βελτιώνει την εταιρική διακυβέρνηση, σημειώνει η Δήμητρα Παλαόντα ανώτερη λειτουργός στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προγραμμάτων του ΚΕΒΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΛΑΟΝΤΑ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Από έρευνες προκύπτει ότι η εκπροσώπηση και των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια οδηγεί σε καινοτόμες ιδέες, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις και βελτιώνει την εταιρική διακυβέρνηση, ωστόσο, η ιεραρχική άνοδος των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό θέμα προς συζήτηση: το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, των αόρατων εκείνων φραγμών δηλαδή που εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις. Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού, κάνει φανερό ότι κάποια από τα δικαιώματα των γυναικών έχουν κατοχυρωθεί όπως λόγου χάρη το δικαίωμα ψήφου, ενώ κάποια άλλα εκκρεμούν. Με βάση τους δείκτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα έντονες στον τομέα της εξουσίας (30,1%), στον οποίο η Κύπρος κατατάσσεται στην 24η θέση. Συγκεκριμένα, οι άντρες υπερ-εκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια σε όλους τους τομείς της πολιτικής (34,6%), κοινωνίας (34,6%) και ιδιαίτερα της οικονομίας (22,8%), παρόλο που η Κύπρος έχει βελτιωθεί περισσότερο στον τομέα της γνώσης (+ 1,8 μονάδες), η οποία είναι η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κρατών μελών, και επί του παρόντος βρίσκεται στη 15η θέση.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Πολλές οι γυναίκες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών (π.χ. Malala Yousafzai, Leymah Gbowee, Shirin Ebadi) αλλά και άλλες τόσες που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, τη δημοκρατία, την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της ανθρωπότητας και την οικολογική προστασία του πλανήτη. Η Wangarĩ Muta Maathai ήταν Κενυάτισσα κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτική ακτιβίστρια και η πρώτη Αφρικανή γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2004. Το 1984 της απονεμήθηκε το Βραβείο Right Livelihood για τη «μετατροπή της οικολογικής συζήτησης της Κένυας σε μαζική δράση για την αναδάσωση». Ως ακαδημαϊκός και συγγραφέας πολλών βιβλίων, η Maathai δεν ήταν μόνο ακτιβίστρια αλλά και διανοούμενη που έχει συμβάλει σημαντικά στη σκέψη για την οικολογία, την ανάπτυξη, το φύλο κ.α..

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Ισότητα των δύο φύλων δεν είναι θέμα αριθμητικό, οι προσπάθειες δεν πρέπει να επικεντρωθούν στην ποσόστωση 50%-50% σε υπουργεία και επιτροπές, πρέπει να δούμε το θέμα επί της ουσίας, να ασχοληθούμε με ζητήματα που αφορούν άμεσα τις γυναίκες όπως η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η (ενδοοικογενειακή) βία κατά των γυναικών, η παράνομη διακίνηση γυναικών. Οι γυναίκες πρέπει να ενδυναμωθούν μέσα από μια σειρά μέτρων και πολιτικών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι γυναίκες να έχουν ισότιμες ευκαιρίες συμμετοχής στα κοινά, στην πολιτική, σε διοικητικά συμβούλια, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Το μήνυμα που στέλνω στη νέα κυβέρνηση αποτελεί το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2023: #EmbraceEquity. Στόχος της ισοτιμίας είναι να αλλάξει τα συστημικά και διαρθρωτικά εμπόδια που εμποδίζουν την ικανότητα των ανθρώπων να ευημερήσουν.

Γυναίκα με μια λέξη…

Ανεξάντλητη

WhoisWho

Η Δήμητρα Παλάοντα γεννήθηκε στη Μόρφου. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε τα πτυχία ΒSc in Marketing (1993), και Master in Business Administration (1994). Με την επιστροφή της στην Κύπρο εργάστηκε για περίπου 1 χρόνο σε γραφείο δημοσίων σχέσεων, ενώ το 1996 εργοδοτήθηκε ως λειτουργός στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ξεκίνησε ως υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, ενώ με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συμμετοχή του ΚΕΒΕ σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.. Από το 2006 κατέχει τον τίτλο της ανώτερης λειτουργού στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προγραμμάτων, ενώ είναι υπεύθυνη για τη συγγραφή προτάσεων, το συντονισμό και υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων.

*ΑΝΩΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΒΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ