Μελίνα Ράφτη: Η γυναίκα δίνει ζωή στην ανθρωπότητα

Μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση με την ευχή «να δουλέψει για να επιτύχει μια ειρηνική Κύπρο με δυνατή οικονομία» στέλνει η Μελίνα Ράφτη, διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Korantina Homes.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΡΑΦΤΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Όλο και περισσότερες γυναίκες σκαρφαλώνουν σήμερα σε θέσεις κλειδιά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Σίγουρα θα μπορούσε το ποσοστό να είναι αρκετά μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η γυάλινη οροφή, που χτίστηκε από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τις ικανότητες μιας γυναίκας στον εργασιακό χώρο και τη θέση της γενικότερα στην κοινωνία και η οποία μπλοκάρει την ανέλιξη. Πολλές φορές για την ίδια θέση προτιμάται ένας άντρας, όχι για τις περισσότερες γνώσεις ή ικανότητές του στην εργασία, αλλά για την προκατάληψη ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει καλύτερα στις ζόρικες καταστάσεις. Αν και εφόσον μια γυναίκα είναι αποφασισμένη και έχει σαν προτεραιότητα την καριέρα της, τότε θα βρει και τον τρόπο να τα καταφέρει αν και θα χρειαστεί να δουλέψει γι’ αυτό περισσότερο από έναν άντρα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Οφείλουμε πάρα πολλά σε εκείνες τις γυναίκες που ξεκίνησαν τον αγώνα για την ισότητα των γυναικών. Δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς το μέγεθος της γενναιότητας και του θάρρους τους, μιας και ζούμε τώρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμούμε τη μέρα αυτή, όχι για το σήμερα αλλά για το τότε. Σ’ αυτές τις γυναίκες θα αφιέρωνα τη μέρα αυτή γιατί με πραγματικό κίνδυνο να χάσουν την εργασία τους, τις οικογένειές τους ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, πάλεψαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση χωρίς διακρίσεις κατά των γυναικών. Αν και έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες από τότε, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια στερεότυπα στις διάφορες κοινωνίες που αισιοδοξώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα εξαλειφθούν και αυτά. Ας τιμήσουμε λοιπόν τη μέρα αυτή, να χαρούμε για τα λουλούδια που θα λάβουμε, να γιορτάσουμε και να νιώσουμε περήφανες για τα όσα έχουμε πετύχει.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η νέα κυβέρνηση εύχομαι να δουλέψει για να επιτύχει μια ειρηνική Κύπρο με δυνατή οικονομία. Αυτό θεωρώ είναι η πρώτη έννοια όλων των γυναικών, για εμάς και τα παιδιά μας στο μέλλον να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστα σενάρια οικονομικής δυσκολίας ή στασιμότητας. Σε δεύτερο στάδιο, να προωθήσει τα ψηφίσματα όσον αφορά την Ισότητα των γυναικών με έμπρακτη στήριξη όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών και τη μισθολογική ανισότητα σε όσα επαγγέλματα αυτό υπάρχει.

Γυναίκα με μια λέξη…

Zωή. Δίνει κυριολεκτικά ζωή στην ανθρωπότητα και προσπαθεί με δυναμισμό και ευαισθησία, άλλοτε υπερισχύει το ένα περισσότερο από το άλλο, να δώσει ζωή στα όνειρά της και σ’ αυτών που αγαπά, σαν μάνα, σαν σύντροφος, σαν φίλη, σαν εργαζομένη.

WhoisWho

H Μελίνα Ράφτη είναι διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Korantina Homes και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Land & Building Developers Association. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc in Economics and Accounting, από το Bristol University και MSc in Finance, από Reading University. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των ακινήτων και της ανάπτυξης γης.

*ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ KORANTINA HOMES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ