Μύρια Σταυράκη: Αφιερώνω τη μέρα αυτή στις εθελόντριές μας

«Για εμάς οι εθελόντριες μας είναι το φως στην καθημερινή ανιδιοτελή προσφορά του Οργανισμού μας», μάς αναφέρει η αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Μύρια Σταυράκη, εκφράζοντας την ευχή «η 8η Μαρτίου να είναι μέρα τιμής για γυναίκες αγωνίστριες, μέρα τιμής για την κάθε γυναίκα του σήμερα και του αύριο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Στη χώρα μας χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά για να μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας, ισότητας για όλους τους πολίτες και σε κάθε τομέα, είτε αυτός είναι η εργασία, η πολιτική, η παιδεία, ακόμα και η υγεία.

Στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως εθελόντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ, με χαρά διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή της επαφής μου με τον Οργανισμό ότι οι αρχές της Ισότητας και ο σεβασμός της κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά αποτελούν βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του. Τόσο σε εργασιακό επίπεδο, αλλά, κυρίως, όσο αφορά την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς με εμπειρία καρκίνου, ανεξαρτήτως φύλου, πεποιθήσεων, κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, καταγωγής ή θρησκεύματος.

Αυτή η φιλοσοφία, του σεβασμού και της Ισότητας, είναι το στοιχείο που θα βοηθήσει την κοινωνίας μας να κάνει βήματα ώστε η γυάλινη οροφή να σπάσει και να αφήσουμε πραγματικά πίσω μας τις διακρίσεις κάθε είδους.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποιες γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Η παγκόσμια μέρα θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει τον πολυδιάστατο ρόλο των γυναικών και για να υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες καλούνται μέχρι και σήμερα να αντιμετωπίσουν δεκάδες προκλήσεις και να συνδυάσουν άλλους τόσους ρόλους για να προχωρήσουν. Θα αφιέρωνα τη μέρα αυτή στις εθελόντριες του Οργανισμού μας οι οποίες πέραν από τις προσωπικές, επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, είναι δίπλα μας και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, προσφέρουν για το καλό της κοινωνίας και των ανθρώπων που υποστηρίζουμε καθημερινά μέσω των υπηρεσιών και των κέντρων του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.  Όπως είχε πει και η γνωστή συγγραφέας Susan J. Ellis. «Όταν τα πράγματα φαίνονται σκοτεινά, οι εθελοντές μπορούν να διαδώσουν φως». Και για εμάς οι εθελόντριες μας είναι το φως στην καθημερινή ανιδιοτελή προσφορά του Οργανισμού μας. 

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Όπως έχω αναφέρει ξανά αν και έχουμε κάνει βήματα μπροστά, οφείλουμε ως κοινωνία να κάνουμε κι άλλα και ουσιαστικότερα βήματα. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει δίκαια και οι νόμοι που εξαγγέλλονται και ψηφίζονται, να γίνουν στην πράξη οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν και θα αλλάξουν τα δεδομένα. Η χώρα μας έχει ανάγκη από υποδομές για να στηρίξει και να διευκολύνει την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών. Οι συνθήκες άλλαξαν και Ισότητα σημαίνει δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς. Ας είναι η 8η Μαρτίου μέρα τιμής για γυναίκες αγωνίστριες, μέρα τιμής για την κάθε γυναίκα του σήμερα και του αύριο.

Γυναίκα με μια λέξη…

Φως

WhoisWho

Γεννήθηκε το 1959, στη Λεμεσό και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με ουσιαστική προσφορά σε κοινωφελείς σκοπούς. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αθήνα και εργάστηκε για 17 χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία. Το 2007 από προσωπική εμπειρία, βιώνει το εύρος και τη σημασία της προσφοράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου προς τους καρκινοπαθείς του τόπου, γεγονός που δεν την αφήνει αδιάφορη. Χωρίς πολλή σκέψη αποφασίζει να προσφέρει ενεργά στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, εντάσσεται στις ομάδες εθελοντών και το 2008 γίνεται μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Το 2009 εκλέγεται αντιπρόεδρος στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Για την περίοδο 2020-21 ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου. Είναι νυμφευμένη, με δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

*ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ