Μαργαρίτα Φωτιάδη: Μέρα τιμής για όσες αγωνίζονται για την ελευθερία

«Στην Κύπρο χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι ζούμε σε ένα κράτος που επικρατεί Ισότητα και Ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων» υπογραμμίζει η Commercial Director της ipH Μαργαρίτα Φωτιάδη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Δυστυχώς παρατηρούμε πως σε αρκετούς χώρους εργασίας φαίνεται να συνεχίζει η ύπαρξη του συγκεκριμένου φαινομένου. Ευτυχώς για την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια αρκετές γυναίκες έχουν αρχίσει να σπάζουν αυτή την οροφή και να ανεβαίνουν σε πιο ψηλές βαθμίδες και θέσεις, πράγμα δύσκολο αν υπολογίσει κανείς τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα και ειδικά μια μητέρα. Οι γυναίκες πλέον, επενδύουν χρόνο και κόπο στη μόρφωση, την επαγγελματική σταδιοδρομία, το wellbeing και στην κοινωνικοπολιτική τους συμμετοχή. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει στη συνολική τους εξέλιξη και στην επίτευξη Ισότητας μεταξύ των Φύλων. Με βάση την έκθεση του Δείκτη Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι πάμε καλύτερα σαν χώρα στον τομέα εργασίας αν και έχουμε πέσει μια θέση πιο κάτω στη συνολική λίστα Ισότητας. Ως IPH είμαστε ενάντια στο συγκεκριμένο φαινόμενο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ένα έμπρακτο παράδειγμα καλής πρακτικής. Είμαστε μια εταιρεία με δύο εκ των τεσσάρων μετόχων να είναι γυναίκες και με αρκετές αξιόλογες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Δυστυχώς οι αγώνες των γυναικών δεν σταμάτησαν στην εποχή της Simone de Beauvoir, της Frida Kahlo, της Rosa Parks και τόσων άλλων. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών είναι καθημερινός και πολύπλευρος. Μια τέτοια μέρα το μυαλό μας πάει στις μαχόμενες γυναίκες του Iran που σκοτώθηκαν ή καταδικάστηκαν απλά και μόνο επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην επιλογή του αν θα φοράνε ή όχι μαντίλα, το δικαίωμά τους στην ελευθερία και στη ζωή. Πράγματα που για εμάς είναι δεδομένα αλλά γι’ αυτές ήταν όνειρα που άξιζαν να παλέψουν γι’ αυτά. Έτσι λοιπόν, τη φετινή επέτειο της 8ης Μαρτίου θα ήθελα να την αφιερώσω στην Mahsa Amini και όλες τις γυναίκες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους για ελευθερία.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να μη χρειάζεται να τα λέμε σε όποια κυβέρνηση, κράτος ή και μηχανισμό. Σε ένα κράτος πρόνοιας δεν θα έπρεπε να παίζει κανένα ρόλο αν είσαι γυναίκα ή άντρας ή οτιδήποτε άλλο. Τα δικαιώματά σου θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και το κράτος θα πρέπει να τα υπερασπίζεται ανά πάσα στιγμή. Παρόλα αυτά, επειδή ακόμη χρειάζεται να τα λέμε, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμα περισσότερο των γυναικείων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι διαχρονικά στην ατζέντα τους, όπως επίσης και η μάχη για καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς. Στην Κύπρο χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι ζούμε σε ένα κράτος που επικρατεί Ισότητα και Ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων. Χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν βασικές νομοθεσίες, επιβάλλεται να δημιουργηθούν δομές στήριξης γυναικών που το έχουν ανάγκη, (πιο συγκεκριμένα στήριξη εργαζόμενων μητέρων) αλλά και να εφαρμοστούν μηχανισμοί παρακολούθησης ότι οι νομοθεσίες εφαρμόζονται στην ολότητά τους και χωρίς παραβίαση κανενός ανθρώπινου δικαιώματος.

Γυναίκα με μια λέξη…

Πολυδιάστατη

WhoisWho

Μιας και τα δικαιώματα και η Ισότητα ήταν πάντα πολύ σημαντικές έννοιες για εμένα, από πολύ μικρή θέλησα να γίνω δικηγόρος. Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο εργάστηκα για 6 χρόνια ως δικηγόρος και στη συνέχεια αποφάσισα να ενταχθώ στην οικογενειακή εταιρεία. Πέρασα από όλα τα τμήματα και επέλεξα το Εμπορικό Τμήμα όπου σήμερα κατέχω τη θέση της εμπορικής διευθύντριας αλλά και μετόχου της εταιρείας. Στην ομάδα μου αλλά και σε όλη την εταιρεία έχουμε άξιες γυναίκες και άξιους άντρες οι οποίοι με τις ικανότητές τους και την αγάπη και το ζήλο που επιδεικνύουν καθημερινά μας βοηθούν να κατέχουμε ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά. Είμαι μητέρα τριών υπέροχων, δυναμικών κοριτσιών και καθημερινά προσπαθώ να τους μάθω να αγαπούν και να σέβονται τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους, να είναι δίκαιες και σωστές, με ακέραιο χαρακτήρα και αξίες και βέβαια να βάζουν όρια τόσα προσωπικά αλλά και προς τους άλλους. 

*Commercial Director iph Iakovos Photiades Foodstuff Suppliers Limited

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ