Μαίρη Χάματσου: Καλά κρατούν τα έμφυλα στερεότυπα

Τα έμφυλα στερεότυπα καλά κρατούν, επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος της MSPS Cypruς Μαίρη Χάματσου. Αναφερόμενη στα θέματα Ισότητας στον χώρο εργασίας και στην πολιτική, σημειώνει με νόημα πως δεν θέλουμε άλλο «άρωμα γυναίκας» σε ορισμένες θέσεις, αλλά πραγματική κατοχύρωση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΧΑΜΑΤΣΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Με λύπη διαπιστώνω ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να καλούνται να υπερπηδήσουν εμπόδια που οι άντρες δεν συναντούν. Είναι προφανής η υπο-εκπροσώπηση και υποβάθμιση των γυναικών. Αρκεί να δούμε ότι, στην Ευρώπη, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά τουλάχιστον 16% λιγότερο από τους άντρες, ενώ στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ε.Ε. μόνο το 8% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Οι αριθμοί είναι εκεί και αποδεικνύουν ότι τα έμφυλα στερεότυπα ακόμη καλά, αλλά κακώς, κρατούν.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Αφιερώνω αυτή τη μέρα στη συγγραφέα, φιλόσοφο, ακτιβίστρια και φεμινίστρια που άνοιξε πολλούς δρόμους για όλες μας, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, γιατί πιστεύω ότι άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται τη γυναίκα. Με μια της φράση, «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», στο βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο», έδωσε μια ριζοσπαστική ερμηνεία στο τι είναι η γυναίκα.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, αφιερώνω αυτή τη μέρα στη θεία μου Γλυκερία, μια πληθωρική, όμορφη, σοφή γυναίκα, η οποία χάριζε απλόχερα και αδιακρίτως την αγάπη και το φως της. Σε όλους τους ρόλους που είχε, μητέρα, θεία, σκληρά εργαζόμενη, ήταν πάνω απ’ όλα γυναίκα!

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Είναι καιρός για ουσιαστική δράση. Δεν θέλουμε άλλο «άρωμα γυναίκας» σε ορισμένες θέσεις, αλλά πραγματική κατοχύρωση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Και σαφέστατα, θα πρέπει επιτέλους οι γυναίκες να μπορούν να ζήσουν ελεύθερες και ασφαλείς. Ακούμε σχεδόν καθημερινά για περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίες. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμωρούμε παραδειγματικά τους θύτες και παράλληλα να ενισχύσουμε άμεσα τις δομές στήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας.

Γυναίκα με μια λέξη…

Κόσμος

WhoisWho

Η Μαίρη Χάματσου είναι διευθύνουσα σύμβουλος της MSPS Cyprus, του πολυβραβευμένου PR agency που εξειδικεύεται στο integrated και experiential marketing. Έχει περάσει από όλα τα πόστα της διαφήμισης και έχει ζήσει όλα τα στάδια εξέλιξης της κυπριακής διαφήμισης, αφού η καριέρα της στον χώρο μετρά πάνω από 30 χρόνια. Πιστεύει στη δύναμη της συναισθηματικής ευφυΐας, στις καλές ιδέες και στις καλύτερες πρακτικές.

*ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ MSPS CYPRUS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ