Νικολέττα Χαραλάμπους: Η δημιουργία μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις αποτελεί ζητούμενο για όλες και όλους

«Αυτό που πάντα έχουμε ως πυξίδα μας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με όνειρα και στόχους και επιβάλλεται να λαμβάνει ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου», μάς αναφέρει η Managing and Creative Director της Orb Communications Νικολέττα Χαραλάμπους.

Συνέντευξη της Νικολέττας Χαραλάμπους*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Σε μία περίοδο που όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι και γενικότερα η κοινωνία προχωρούν σε μία νέα, πιο σύγχρονη και προοδευτική εποχή, διαπιστώνουμε ακόμη ότι αρκετά από τα στερεότυπα που υπήρχαν δεκαετίες πριν ανάμεσα στα δύο φύλα, παραμένουν. Εδώ είναι που καλούμαστε όλοι να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο – σε επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο – ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον πιο ευέλικτο και ανθρωποκεντρικό για τις νέες και τους νέους μας. Ως μητέρα, αναγνωρίζω και εκτιμώ τη σημασία του διπλού ρόλου που διαδραματίζει μία γυναίκα η οποία προσπαθεί να πετύχει επαγγελματικά και παράλληλα να αφιερώσει ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια και στα παιδιά της. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ORB Communications είναι μία από τις πρώτες εταιρείες στην Κύπρο που υιοθέτησε σειρά δράσεων με στόχο να προσφέρει περαιτέρω ευελιξία στις γυναίκες που είναι μητέρες και εργάζονται στην εταιρεία (π.χ. ευέλικτο ωράριο, εξ αποστάσεως εργασία, κ.ά.). Να σημειώσω ότι αυτές οι ευελιξίες δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες – που αριθμητικά υπερτερούν επί του συνόλου της ομάδας – αλλά όλα τα μέλη της ORB που έχουν ανάγκη συγκεκριμένες διευκολύνσεις. Άλλωστε, αυτό που πάντα έχουμε ως πυξίδα μας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με όνειρα και στόχους, και επιβάλλεται να λαμβάνει ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Στη γυναίκα που αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά. Τη γυναίκα με τον πολυεπίπεδο ρόλο που πετυχαίνει τους στόχους της, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ισορροπώντας μεταξύ οικογένειας και καριέρας. Που σέβεται και αγαπά τον εαυτό της, που ξεπερνά με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο της και κυνηγά τα όνειρά της.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η δημιουργία μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις αποτελεί ζητούμενο για όλες και όλους μας και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Τόσο σε πολιτειακό και θεσμικό επίπεδο, αλλά και ως μέλη του επιχειρείν και της κοινωνίας της Κύπρου, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απαλλαγούμε από οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Πρέπει, λοιπόν, να διασφαλιστεί η ίση αξιολόγηση -σε κάθε τομέα- μεταξύ αντρών και γυναικών και σίγουρα εάν υπάρχουν κλάδοι όπου οι άντρες αμείβονται πιο ψηλά από μία γυναίκα με τα ίδια προσόντα, τότε αυτό να εξισορροπήσει.

Γυναίκα με μια λέξη…

Είναι «multitasker» γιατί ακριβώς μπορεί να διαδραματίσει πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά της και να φέρει εις πέρας την… αποστολή της.

WhoisWho

Η Νικολέττα Χαραλάμπους είναι η Managing & Creative Director της Orb Communications, εταιρεία την οποία ίδρυσε η ίδια το 2013. Διαθέτει πέραν των 20 χρόνων εμπειρία στον τομέα της διαφήμισης, της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας έχει αναλάβει τη γενική εποπτεία σημαντικών εκστρατειών επικοινωνίας ενώ διαθέτει πολύχρονη πείρα στη διαχείριση, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη δημιουργική κατεύθυνση μεγάλων επικοινωνιακών έργων. Σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aix-Marseille της Γαλλίας και είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής. Το 2001 έκανε τα πρώτα της βήματα στον τομέα της διαφήμισης. Ανέλαβε αρχικά τη θέση Account Executive, ακολούθως της PR Executive και στη συνέχεια της Account Manager σε διαφημιστική εταιρεία. Κατείχε επίσης τη θέση Head of Account Management (2009-2013).

*Managing & Creative Director Orb Communications

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ