Άντρεα Χατζηβασιλείου: Καταλυτικός ο ρόλος της παιδείας στα θέματα ισότητας

«H 8η Μαρτίου, είναι μια μέρα που πρέπει να κοιτάμε και να επικαλούμαστε το έργο όλων αυτών των γυναικών που εργάστηκαν με σθένος και πάθος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, με υπερηφάνεια», τονίζει η Chief Operating Officer/ Partners VMLY&R Άντρεα Χατζηβασιλείου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ AΝΤΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η Κύπρος έχει το 27% των γυναικών σε θέσεις σε διοικητικό επίπεδο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., κατατάσσοντας την στην 22η θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Αυτό από μόνο του καθιστά επιτακτική την ανάγκη, για να παραμείνει στο τραπέζι η συζήτηση γύρω από το θέμα Ισότητας. Παρατηρούμε ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να υπερεκπροσωπούνται στους χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Σήμερα έχουμε απέναντί μας μια γυναίκα με έναν πολύ διαφοροποιημένο ρόλο. Είναι μητέρα, προσφέρει και συμμετέχει στην πρόοδο της κοινωνίας, παίρνει πρωτοβουλίες και επιδιώκει να είναι αυτάρκης. Αυτή η πολυμορφικότητα, δυστυχώς την αναγκάζει να επιλέγει μεταξύ του τι μπορεί να κάνει, αντί να την απελευθερώσει γύρω από το τι μπορεί να δώσει.

Το γεγονός ότι εν έτει 2023, μιλάμε ακόμη για γυάλινη οροφή, αισθανόμαστε και βιώνουμε το περιοριστικό μέτρο ευκαιριών, είναι απογοητευτικό. Η γυναίκα σήμερα, έχει επιδιώξει αισθητά να διεκδικήσει τις ευκαιρίες που της αναλογούν, τα καθήκοντα που θα τις επιτρέψουν να εξελιχθεί και τον ρόλο που θα της δώσει τη δυνατότητα να μην πρέπει να δικαιολογήσει το γιατί, ούτε και να απολογηθεί για το πώς κατάφερε αυτά που έχει καταφέρει.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

H 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που πρέπει να κοιτάμε και να επικαλούμαστε το έργο όλων αυτών των γυναικών που εργάστηκαν με σθένος και πάθος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, με υπερηφάνεια. Η Suhani Jalota, μια νεαρή Ινδή κοινωνική επιχειρηματίας, είναι ένα τέλειο παράδειγμα του αντίκτυπου που μπορεί να έχει ένα άτομο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ως ιδρυτής του Ιδρύματος Myna Mahila, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει προϊόντα εμμηνορροϊκής υγιεινής και εκπαίδευση υγείας σε γυναίκες στις φτωχογειτονιές της Μομπάης, μέσω του ιδρύματός της έχει παράσχει εκπαίδευση και κατάρτιση σε περισσότερες από 20.000 γυναίκες και κορίτσια, βοηθώντας στην αλλαγή στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την έμμηνο ρύση στις κοινότητες που υπηρετούν. Η αφιέρωση αυτής της ημέρας στη Suhani Jalota χρησιμεύει ως αναγνώριση των προσπαθειών της και των προσπαθειών άλλων σαν αυτήν που εργάζονται για να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ως κράτος, τις σωστές προϋποθέσεις έτσι ώστε η Παιδεία να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι επόμενοι πολίτες (είτε είναι γυναίκες, είτε είναι άνδρες), θα μάθουν ότι έχουν ίσα δικαιώματα διεκδίκησης σε αξιώματα, επαγγέλματα, ρόλους, θέσεις και κατ’ επέκταση, ίσες αμοιβές. Αναμένουμε από μια σύγχρονη κυβέρνηση αλλά και έναν πρόεδρο με το προφίλ του σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη, να έχει εντάξει στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν τομές και θα λειτουργήσουν πρακτικά στο να αλλάξουν τα δεδομένα που έχουν σήμερα απέναντί τους οι γυναίκες. Διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στη φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας, στη φύλαξη παιδιών, γονική άδεια, όπως επίσης και ευέλικτες μορφές εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα. Παράλληλα, αναμένουμε την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Γυναίκα με μια λέξη…

Γενναιοδωρία

WhoisWho

Η Άντρεα Χατζηβασιλείου ανήκει στην ομάδα της Partners VMLY&R και κατέχει τον τίτλο της Chief Operating Officer. Τα πρώτα βήματα της καριέρας της, την βρήκαν δίπλα από την προώθηση γνωστών μαρκών καταναλωτικών προϊόντων, σαν brand manager.

H πορεία αυτή διήρκησε περίπου 5 χρόνια όταν αποφάσισε να μεταπηδήσει στην αντίθετη πλευρά, αυτή του διαφημιστή και να γίνει μέλος της οικογένειας Partners VMLY&R. Άρχισε από το τμήμα New Business στην εταιρεία και μέσα σε λίγα χρόνια, ανέλαβε τα ηνία του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών, όπως επίσης και την επίβλεψη της digital ομάδας, της θυγατρικής εταιρείας BYTΕ.

*CHIEF OPERATING OFFICER PARTNERS VMLY&R

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ