Τώνια Χατζηκωστή: Ο αγώνας για την ισότητα συνεχίζεται

«Προσδοκούμε στη μέρα που θα εκλείψει ο τρόμος σε πρόσωπα κακοποιημένων σωματικά και ψυχικά γυναικών, στη μέρα που θα εξαλείψουμε το φαινόμενο της γυναικοκτονίας» υπογραμμίζει η επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της AstroBank Τώνια Χατζηκωστή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΤΩΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

O κόσμος της ηγεσίας δεν ανήκει αποκλειστικά στους άντρες ή στις γυναίκες αλλά σε εκείνους που τολμούν, στους ικανούς και στους επίμονους, ανεξαρτήτως φύλου. Τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες θεσμικά ώστε να υπάρχουν ρυθμίσεις που να κατοχυρώνουν τα θέματα Ισότητας, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Οι γυναίκες εξακολουθούν να μην αμείβονται ισότιμα για εργασία ίσης αξίας. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων εξακολουθούν να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η γυάλινη οροφή είναι, με απλά λόγια, όλα εκείνα τα ορατά και αόρατα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και βασίζονται κυρίως σε παρωχημένες αντιλήψεις, προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα που επιβραδύνουν και μπλοκάρουν την εξύψωση των γυναικών. Οι επιπτώσεις από αυτά τα στερεότυπα είναι βαρύνουσας σημασίας γιατί υπονομεύουν την πορεία των γυναικών προς την ηγεσία. Χρειάζονται γερά αντανακλαστικά, σύστημα, σεβασμός και θέληση για να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Όπως είπε και η διάσημη δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, «ως γυναίκες, μπορεί να μην είμαστε μειοψηφία, αλλά υπάρχει ένας δεσμός που μοιραζόμαστε όλες. Αυτός ο δεσμός δεν έχει να κάνει με τη γεωγραφία, τη θρησκεία ή την κουλτούρα. Είναι ένας δεσμός κοινών εμπειριών. Εμπειριών που βιώνουν μόνο γυναίκες και αγώνες που αντιμετωπίζουν μόνο γυναίκες». Την αφιερώνω λοιπόν σε όλες τις γυναίκες και ειδικότερα στις σύγχρονες γυναίκες που παλεύουν καθημερινά για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους. Επίσης σε αυτές που δεν μπορούν να μιλήσουν, να ακουστούν, να φανούν, αλλά αγωνίζονται και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Τιμούμε επίσης τις γυναίκες που πάλεψαν, διαδήλωσαν, ακόμη και πέθαναν, ανοίγοντας τον δρόμο προς την πραγματική ισότητα. Τέλος, τιμούμε τις γυναίκες της Europa Donna Κύπρου που διεκδικούν αποφασιστικά  το Δικαίωμα στη Λήθη, την αξιοπρέπεια και Ισότητα για όλους τους καρκινοπαθείς.

Η μέρα αυτή μάς υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για αξιοπρέπεια και Ισότητα συνεχίζεται. Προσδοκούμε στη μέρα που θα εκλείψει ο τρόμος σε πρόσωπα κακοποιημένων σωματικά και ψυχικά γυναικών, στη μέρα που θα εξαλείψουμε το φαινόμενο της γυναικοκτονίας.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Αυτό που πρέπει να επισημαίνουμε ακούραστα, είναι ότι η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται καταρχήν ισάριθμα από άνδρες και γυναίκες, σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της, την Ισότητα στον εργασιακό τομέα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Πέραν της ίσης αμοιβής, των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης για μία εργαζόμενη γυναίκα, το δικαίωμα θηλασμού ή παρακολούθησης της προόδου του παιδιού της και την απουσία για σκοπούς φροντίδας παιδιών. Θεωρώ ότι εμείς ως Οργανισμός, πρώτοι, δείξαμε τον δρόμο με την περσινή μας απόφαση για επέκταση της άδειας μητρότητας στους έξι μήνες ανεξαρτήτως σειράς παιδιού. Μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση είναι επίσης η μεταρρύθμιση της παιδείας ούτως ώστε η εκπαίδευση από τη σχολική ηλικία να στοχεύει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων. Πρέπει, ως εκ τούτου, να ενδυναμωθεί περαιτέρω ο μηχανισμός, το πλέγμα στήριξης και η ομπρέλα προστασίας όλων των γυναικών και κυρίως μικρών και εφήβων κοριτσιών.

Γυναίκα με μια λέξη… 

Ζωή

WhoisWho

Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, MSc Human Resources Management & Employment Relations από το Brunel University και κάτοχος MBA από το Kingston University. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2006 ως Human Resources Business Partner της Marfin Egnatia Bank στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα. Μεταξύ 2008 και 2012 ήταν Head Human Resources Business Partners στην Cyprus Popular Bank. Από το 2012 μέχρι το 2014 εργάστηκε ως Assistant HR Manager μέχρι τη μετάβαση στην Τράπεζα Πειραιώς το 2014. Εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα στην JCC Payment Systems Cyprus και στη συνέχεια το 2016 εργοδοτήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου ως HRBP έχοντας την ευθύνη των Operations/Compliance για σχεδόν τρία χρόνια. Εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της AstroBank το 2019 ως HR Supervisor και από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι Head Human Resources Department της AstroBank.

*Επικεφαλής Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού AstroBank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ