Δέσποινα Χρυσοχού: Η κατάργηση των στερεότυπων απαιτεί προσπάθεια

«Η παιδεία είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της ισότητας και μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις» υποδεικνύει η εκτελεστική διευθύντρια του Ομίλου Cyfield Δέσποινα Χρυσοχού σημειώνοντας πως «αναμένουμε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει την ανάπτυξη, ούτως ώστε να μπορούμε όλοι να διαπρέπουμε με ίσες ευκαιρίες και υγιή ανταγωνισμό.

Συνέντευξη της Δέσποινας Χρυσοχού*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η πραγματικότητα είναι ότι χρόνο με τον χρόνο υπάρχει σημαντική πρόοδος στο θέμα ισότητας ανδρών και γυναικών. Η κατάργηση στερεότυπων και διακρίσεων απαιτεί πολλή προσπάθεια. Είναι αποδεδειγμένο ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αλλάξει η νοοτροπία ενός συνόλου. Η παιδεία είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της ισότητας και μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πρέπει να είναι συνολική από όλους μας, άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους στην καθημερινότητά μας, από το σχολείο, την οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Ruth Bader Ginsburg, RBG, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Από τους πρώτους απόφοιτους νομικής σχολής στη δεκαετία του ’60. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των γυναικών σε διάφορους τομείς της κοινωνίας και νομοθετικά πλαίσια για προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζει όλη την κοινωνία της Κύπρου, άντρες, γυναίκες, μικρούς, μεγάλους και ανεξαρτήτου καταγωγής και οικονομικής κατάστασης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από όλα τα μέλη της κοινωνίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύει όλο το κοινωνικό σύνολο. Αναμένουμε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει την ανάπτυξη ούτως ώστε να μπορούμε όλοι να διαπρέπουμε με ίσες ευκαιρίες και υγιή ανταγωνισμό.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη

WhoisWho

Η Δέσποινα Χρυσοχού είναι εκτελεστική διευθύντρια του Ομίλου Cyfield. Έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Northeastern University της Βοστώνης και μεταπτυχιακό από το Columbia University της Νέας Υόρκης. Έχει εργαστεί στην Αμερική σε εργοληπτική εταιρεία, ως Project Manager σε διάφορα έργα και ως ανώτερη μηχανικός σε μελετητική consulting εταιρεία. Ταυτόχρονα συμμετείχε σε βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές αποφάσεις του Όμιλου Cyfield. Εδώ και κάποια χρόνια είναι ένας από τους επικεφαλής του Ομίλου και ασχολείται με τον τομέα ανάπτυξης γης, εργολαβιών και κατασκευαστικών έργων. Όραμά της, να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση σε εταιρεία ανάπτυξης γης στην Ευρώπη. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ, εγγεγραμμένη μηχανικός στη Νέα Υόρκη, εγγεγραμμένη εργολάβος στο Συμβούλιο Εργοληπτών Κύπρου, διορισμένο μέλος στο ΕΒΕΛ και ενεργό μέλος στο ULI.

*Εκτελεστική διευθύντρια του Ομίλου Cyfield

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ