Μερσίνα Ισιδώρου: Η γυάλινη οροφή μπορεί να σπάσει

«Η Ισότητα των Φύλων στην απασχόληση είναι ένα ευρύ και πολυδιάστατο θέμα», σημειώνει η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Μερσίνα Ισιδώρου σχολιάζοντας το φαινόμενο της γύαλινης οροφής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΡΣΙΝΑΣ ΙΣΙΔΩΡΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αξιολογείται επαγγελματικά από την ποιότητα της εργασίας του, χωρίς να παίζει θετικό ή αρνητικό ρόλο το φύλο του. Η εμπειρία δείχνει ότι συχνά αυτό απέχει από την πραγματικότητα αν και βλέπουμε παραδείγματα γυναικών που εξελίσσονται και καταξιώνονται επαγγελματικά. Το πρώτο επομένως σημείο που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι ακόμα και αν υφίσταται η γυάλινη οροφή, σίγουρα μπορεί να σπάσει.

Η Ισότητα των Φύλων στην απασχόληση είναι ένα ευρύ και πολυδιάστατο θέμα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να το εξετάζουμε συνολικά. Η τυχόν δυσκολία στην επαγγελματική ανέλιξη, δηλαδή, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα επί μέρους στοιχείο ή ως κάτι που οφείλεται μόνο στην προδιάθεση των αντρών που βρίσκονται στον εργασιακό χώρο. Όσο στην κοινωνία ευρύτερα επικρατεί ένας άτυπος διαχωρισμός μεταξύ των φύλων, που θέλει τη γυναίκα να αναλαμβάνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος σχετικά με την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, πιθανόν λιγότερες γυναίκες να ανελίσσονται επαγγελματικά. Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, πολιτεία και κοινωνία, εντάσσοντας ουσιαστικά τη γυναίκα στον εργασιακό βίο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα της επιτρέπουν να συνδυάζει άρρηκτα την επαγγελματική με την οικογενειακή της ζωή.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα επιλέξω να σταθώ στις καθημερινές γυναίκες που συνδυάζουν πολλούς ρόλους, κατορθώνοντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τόσο σε επαγγελματικό όσο και οικογενειακό επίπεδο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Εκείνο που θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση αλλά και συνολικά την κοινωνία, είναι η επί της ουσίας ενίσχυση του ρόλου των γυναικών. Το παράδειγμα της συμμετοχής στα κοινά, με την υποεκπροσώπηση που παρατηρείται, είναι αρκετά ενδεικτικό. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το θέμα της ενδυνάμωσης των γυναικών και της ενίσχυσης της συμμετοχής τους στους θεσμούς, ως ζήτημα μεγάλης σημασίας. Αναμφισβήτητα, κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των νέων μας, κυρίως στην καλλιέργεια κουλτούρας για να εκλείψουν στερεότυπα και προκαταλήψεις και προς τη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης, ισότιμης, χωρίς έμφυλες διακρίσεις. Αναφερόμενη μάλιστα στο ζήτημα της εκπαίδευσης, δεν μπορώ παρά να θίξω την ανάγκη εκσυγχρονισμού της, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών. Το ίδιο το ωράριο, που υποχρεώνει τις γυναίκες είτε να διακόπτουν την εργασία τους, είτε να υποχρεώνονται να μην εργάζονται προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο, θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την ενημέρωση των γονέων για την πρόοδο των παιδιών τους. Αυτή η διαδικασία, που κακά τα ψέματα συνήθως διεκπεραιώνεται από γυναίκες, θα πρέπει να γίνει ψηφιακή, ώστε αυτές να μην υποχρεώνονται να παραμελούν την εργασία τους.

Γυναίκα με μια λέξη…

Γυναίκα

WhoisWho

Η Μερσίνα Ισιδώρου διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της επικοινωνίας και του marketing έχοντας αναλάβει διευθυντικές θέσεις και ευθύνες από μικρή ηλικία. Από το 2021 κατέχει τη θέση της γενικής διευθύντριας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών. Στην επαγγελματική της πορεία εργάστηκε σε διάφορες και σημαντικές θέσεις όπως: Marketing and Communications Director, Head of PR & Influence, International Account Director, Commercial Director, Commercial and Marketing Director, Client Service Manager και Commercial Manager. Είναι κάτοχος Πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με έμφαση στη Διαχείριση Marketing (Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, Αθήνα, Ελλάδα).

*ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ