Χρυσαίμιλη Ψηλογένη: Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο…

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη μάς μιλά για τη νέα τουριστική χρονιά και μοιράζεται μαζί μας στιγμές από μια καθημερινή μέρα στο γραφείο.

Βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, άρα δικαίως το ραντεβού μας ορίστηκε με μια επαγγελματία που προέρχεται από τον τουριστικό τομέα ή ακόμα καλύτερα, βρίσκεται στην καρδιά των τουριστικών γεγονότων. Πρόκειται για τη γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, την οποία συναντήσαμε στο γραφείο της στη Λευκωσία. Με δεκαετή εμπειρία στον χώρο, η κα Ψηλογένη αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών, γι’ αυτό και το μήνυμά της δεν είναι άλλο από το «να επενδύσουμε στην ποιότητα των υπηρεσιών και τη φιλοξενία μας».

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο;

Καταρχάς περιλαμβάνει τον συντονισμό με τους συναδέλφους για τις εργασίες της μέρας και έπειτα την ενημέρωση για τουριστικά θέματα από τον ημερήσιο τοπικό και διεθνή τύπο. Η μέρα είναι γεμάτη από τα τρέχοντα αλλά και τα έκτακτα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και προτεραιότητά μας είναι η εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων τους. Επίσης, καθημερινά αφιερώνω κάποιο χρόνο για να ελέγξω πώς προχωράνε τα τέσσερα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχει ο σύνδεσμός μας ως εταίρος.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω αφορούσε τα δύσκολα τουριστικά χρόνια που πέρασε η Κύπρος μας. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ενός πολέμου, όπου επιχειρήσεις του κλάδου υπολειτουργούσαν, ήρθαμε αντιμέτωποι με σωρεία θεμάτων που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης. Τα διαχρονικά προβλήματα του προορισμού συνέχιζαν να υφίστανται και σε πολλές περιπτώσεις μεγιστοποιήθηκαν. Οι πλείστες επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν θέματα βιωσιμότητας και το γενικότερο κλίμα διεθνώς γινόταν όλο και πιο ανταγωνιστικό. Άρα οφείλαμε περισσότερο από ποτέ να αφουγκραστούμε τα προβλήματα, να εγκύψουμε στα θέματα και να δώσουμε λύσεις συλλογικά, ώστε ο τομέας να μην καταρρεύσει. Θεωρώ πως καταφέραμε να παραμείνει ανταγωνιστικός ο προορισμός, παρόλο που έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Ποιους στόχους έχετε θέσει ως γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την τρέχουσα τουριστική χρονιά αλλά και μετέπειτα;

Ύψιστος στόχος είναι η εξυπηρέτηση των μελών μας, μέσα και από ένα σχεδιασμό που θα οδηγήσει τον προορισμό να καταστεί πιο ελκυστικός. Αυτό θεωρώ το επιτυγχάνουμε μέσω και της συμμετοχής μας, με άλλους σημαντικούς εταίρους, σε προγράμματα που εμπλουτίζουν το προϊόν μας, αλλά και μέσω σχεδίων δράσης που εμπεριέχουν έρευνες, μελέτες, αλλά και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και νέες τεχνολογίες.

Ποιοι σταθμοί καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία;

Θεωρώ ότι το πέρασμά μου για κάποια χρόνια από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης, σε νεαρή ηλικία, με βοήθησε να διαχειριστώ πολύπλοκα και διαφορετικά θέματα. Η επαφή μου με το νομοθετικό πλαίσιο, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και με συγκεκριμένα άτομα άνοιξαν διάπλατα το πνεύμα μου, ωθώντας με στο να πιστεύω ότι μπορεί ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει στον εργασιακό τομέα μετά την Covid-19 εποχή;

Σίγουρα έμαθα τη χρησιμότητα των συναντήσεων εξ αποστάσεως μέσω των τηλεδιασκέψεων, που έδωσε το έναυσμα για να αντιληφθώ τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας.

Πόσο σας ικανοποιεί η μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού και ποιες οι εκτιμήσεις σας μέχρι το τέλος του έτους;

Η μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού, υπό τις περιστάσεις, είναι ικανοποιητική. Σίγουρα το κενό της ρωσικής αγοράς από το νησί μας, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορεί να καλυφθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο οι κρατήσεις τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους είναι μέχρι στιγμής καλές.

Σίγουρα είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο Μάιος κατέγραψε τις υψηλότερες αφίξεις τουριστών, σημειώνοντας αύξηση 1,6% αλλά δεν πρέπει να κοιτάμε απλά τους αριθμούς. Μπορεί οι αφίξεις να δείχνουν αυξημένες το 1ο πεντάμηνο του 2023, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η κάθε επαρχία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ένα διαφορετικό μέσο όρο πληρότητας, ο οποίος εξαρτάται και από την εξάρτηση που είχε από τη ρωσική αγορά. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών αλλά και του μισθολογικού κόστους, η κερδοφορία των επιχειρήσεων του τομέα δεν είναι η ίδια με παλιότερα.

Ο δικός μας στόχος ήταν και παραμένει ο ποιοτικός τουρισμός και οι ποιοτικές υπηρεσίες. Ο τουρισμός αποτελεί έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της οικονομίας μας και εκεί πρέπει να επενδύσουμε, στην ποιότητα των υπηρεσιών και τη φιλοξενία μας, κάτι που χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και πρωτοβουλίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως για να υπάρξει αυξημένη ροή τουριστών, θα πρέπει να υπάρχει και επαρκής αεροπορική συνδεσιμότητα.

Θα έλεγα λοιπόν ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον ρυθμό των κρατήσεων που έχουμε το υπόλοιπο της σεζόν στα ξενοδοχεία, ευελπιστώντας ότι ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού για αύξηση στις αφίξεις σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 5%-10% -κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγγίξουμε τα 3,5 εκατ. αφίξεις για το 2023- αν και δύσκολος, δεν είναι ανέφικτος. Και πάλι όμως, είναι άλλο πράγμα οι αφίξεις κι άλλο οι πληρότητες.

WhoisWho

Η  Χρυσαίμιλη Ψηλογένη γεννήθηκε στη Λεμεσό, το 1978. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές, Διπλωματία και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου κατέχει τη θέση της γενικής διευθύντριας στον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ). Προηγούμενα εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης αλλά και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από νεαρή ηλικία συμμετέχει ενεργά στα κοινά,  αρθρογραφεί και παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, για θέματα που άπτονται των επαγγελματικών της καθηκόντων. Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συμμετέχει επίσης σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια και επιτροπές ως μέλος. Είναι νυμφευμένη και έχει μια κόρη 4 ετών.

Διαβάστε επίσης: Χάρης Λοϊζίδης: Στην πρώτη γραμμή για δυο δεκαετίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ