Scordis, Papapetrou & Co LLC: Ιστορία ενός αιώνα στα νομικά δρώμενα της Κύπρου

Ο δικηγορικός οίκος Σκορδής, Παπαπέτρου & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον τομέα των νομικών υπηρεσιών πιο σύγχρονος και ανανεωμένος, παρέχοντας υπηρεσίες διεθνούς εμβέλειας - Ο Διευθύνων Συνέταιρος του Ομίλου, Κυριάκος Σκορδής μιλά στο Economy Today

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ηγούμαστε του τομέα μας, παρέχοντας πάντοτε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με ιδιαίτερη έμφαση στο ψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του, στο Economy Today, ο κ. Κυριάκος Σκορδής, διευθύνων Συνέταιρος του Ομίλου ΣΚΟΡΔΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ & ΣIΑ Δ.Ε.Π.Ε. Όπως εξηγεί, «για εμάς το μέλλον είναι δικηγορικοί οίκοι που προσφέρουν όλο το φάσμα των συμβουλευτικών συμβουλών και συναφών υπηρεσιών εκμεταλλευόμενοι τις συνέργειες που δημιουργούνται».

Ποιες νομικές υπηρεσίες προσφέρει ο δικηγορικός Όμιλος ΣΚΟΡΔΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ & ΣIΑ Δ.Ε.Π.Ε. σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς πελάτες;

Ο Όμιλος μας είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένες νομικές και άλλες συναφείς υπηρεσίες, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, η ΣΚΟΡΔΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. προσφέρει ένα ευρύ φάσμα νομικών υπηρεσιών, τόσο στο πεδίο της συμβουλευτικής όσο και της δικαστηριακής δικηγορίας. Είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε εξαιρετικά σύνθετες διασυνοριακές ή εγχώριες συναλλαγές αλλά και να χειριστούμε απαιτητικές αντιδικίες ενώπιον όλων των μορφών δικαστηρίων και οργάνων (αστικών, διοικητικών, εμπορικών, διαιτητικών, οικογενειακών κ.τλ.), εντός των συνόρων αλλά και διεθνώς. Έχουμε εκπροσωπήσει δικαστικά πελάτες σε πολλά δικαστήρια και δικαιοδοσίες, από τη Νέα Υόρκη στη δύση μέχρι τη Σιβηρία στην ανατολή, ενώ έχουμε παραστεί και εκπροσωπήσει πελάτες μας σε διαιτητικές διαδικασίες σε Λονδίνο (LCIA), Ζυρίχη (ZCC), Στοκχόλμη (SCC), Γενεύη (GCIG), Αθήνα (ACCI), Μόσχα (MKAS/ICAC) και φυσικά Κύπρο. Περαιτέρω, μέσω της SCORDIS, PAPAPETROU (Corporate Services) Ltd και των λοιπών εταιρειών του Ομίλου μας, παρέχουμε εξειδικευμένες διοικητικές και συναφείς υπηρεσίες, σε όλο το φάσμα τους και εξυπηρετούμε διεθνείς Οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες δικηγόροι/νομικοί σύμβουλοι;

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες δικηγόροι/νομικοί σύμβουλοι είναι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, η δυσχερής εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων (ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί σε απαξίωση του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης στον δικηγόρο), αρκετές απαρχαιωμένες νομοθεσίες (των οποίων ο εκσυγχρονισμός έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη) και η έλλειψη σεβασμού προς τους βασικούς πυλώνες του επαγγέλματος.

Πώς σκιαγραφείτε το μέλλον του τομέα των νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο;

Το μέλλον βρίσκεται στη δημιουργία συνεργειών που θα επιτρέπουν την κάλυψη ενός ευρέως φάσματος εξειδικευμένων νομικών και άλλων υπηρεσιών. Ήδη διαφαίνονται νέοι τομείς, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι μεσομακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν ανάγκες για εξειδικευμένες νομικές και άλλες υπηρεσίες καθώς και γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν στο άνοιγμα αγορών που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστες. Η διείσδυση και εδραίωση στους νέους αυτούς τομείς / αγορές θα είναι καθοριστική για το μέλλον των νομικών υπηρεσιών και την ανάδειξη των αυριανών πρωτοπόρων του κλάδου.

Πόσο επηρέασαν τον τομέα των νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν ένα ισχυρό σοκ για την κυπριακή οικονομία αλλά και των τομέα των υπηρεσιών γενικότερα. Δυστυχώς, η εφαρμογή τους δεν έγινε ομαλά ούτε υπήρξε κατάλληλη καθοδήγηση από τους αρμόδιους φορείς, ενώ δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόνοια για τις ιδιαιτερότητες που παρουσίαζε και παρουσιάζει η Κύπρος. Ωστόσο, το σοκ αυτό εξανάγκασε όλους τους εμπλεκόμενους να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους και να απευθυνθούν σε άλλες αγορές, σπάζοντας μια στασιμότητα ετών.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Τι έχει αλλάξει με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης;

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έφερε σημαντικές αλλαγές στη δομή των δικαστηρίων, με τη δημιουργία νέων δικαστικών σχηματισμών, αλλά και ριζική αλλαγή στη διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων. Κατ’ αρχήν, οι επιλογές που έγιναν φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αποσκοπώντας στη βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Το κατά πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, μένει να φανεί στην πράξη.

Ποια είναι η στρατηγική προσέγγιση του Ομίλου σε ό,τι αφορά το θέμα της Βιωσιμότητας; Έχετε προχωρήσει με την εφαρμογή των κριτηρίων ESG;

Το γραφείο μας είτε πρόκειται για εταιρική διακυβέρνηση, θέματα ξεπλύματος ή υιοθέτηση περιβαλλοντικά βιώσιμων και κοινωνικά επωφελών στρατηγικών, ακολουθεί διεθνή πρότυπα και πάντα στόχευει στο να είναι ένα βήμα μπροστά, ως θέμα αρχής και με κόστος, όχι για να διαφημίσει κάτι που έγινε της μόδας. Πιστεύουμε στις ενέργειες επί της ουσίας και όχι στις τυμπανοκρουσίες. Χαρακτηριστικά, προ-πανδημίας αποφασίσαμε την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση των γραφείων μας στη Λευκωσία με μεγάλο κόστος και επιβάρυνση στις εργασίες μας, αφού σήμαινε εργασίες μηνών (το γραφείο λειτουργούσε) για την αντικατάσταση όλου του γυάλινου περιβλήματος (curtain wall), κλιματιστικών, μονώσεων, φωτιστικών κ.τλ.. Η ανταμοιβή για την ταλαιπωρία όμως ήταν η επίτευξη των ενεργειακών στόχων και δημιουργία καλύτερων συνθηκών και εργασιακού περιβάλλοντος.

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στον τομέα σας και πώς ανταποκριθήκατε στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής;

Ήμασταν από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία που αγκάλιασαν την τεχνολογία και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη δεκαετία του ’80 και συνεχίζουμε την παράδοση. Επενδύουμε κάθε έτος χρόνο και χρήμα τόσο για τη συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων μας με την αγορά εξοπλισμού και λογισμικών, αλλά και την εκπαίδευση των μελών μας. Ταυτόχρονα, προσέχουμε ιδιαίτερα θέματα ασφάλειας και συνέχειας, αφού η τεχνολογία εκτός από πλεονεκτήματα εγκυμονεί κινδύνους και δημιουργεί εξάρτηση. Καλωσορίζουμε κάθε νέα εξέλιξη που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών μας και την αποδοτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, επιλέγοντας τις πιο αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχουμε εφαρμόσει πλάνο για διεύρυνση των εργασιών μας, τόσο από πλευράς αγορών όσο και υπηρεσιών. Το τμήμα φορολογικών υπηρεσιών μας, το μέγεθος και ο κύκλος εργασιών ο οποίος διπλασιάστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένα παράδειγμα. Επενδύουμε στην ανάπτυξη, τόσο οργανικά όσο και με συνεργασίες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Για μας το μέλλον είναι δικηγορικοί οίκοι που προσφέρουν όλο το φάσμα των συμβουλευτικών συμβουλών και συναφών υπηρεσιών εκμεταλλευόμενοι τις συνέργειες που δημιουργούνται. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ηγούμαστε του τομέα μας παρέχοντας πάντοτε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με ιδιαίτερη έμφαση στο ψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

www.scordispapapetrou.com

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Από την ίδρυση του αρχαιότερου μέλους του δικηγορικού μας γραφείου το 1922, από τον Α. Μιχαηλίδη στην Αμμόχωστο, μέχρι σήμερα, έχουμε διέλθει από πολλά ορόσημα, με σημαντικότερο ίσως αυτό των 100 χρόνων συνεχούς παρουσίας στα νομικά δρώμενα του τόπου. Το 1973 υπήρξε κομβική χρονιά καθώς τότε πραγματοποιήθηκε η συνένωση των δικηγορικών γραφείων των Άντη Σκορδή (τότε στην Αμμόχωστο) και Μιχάλη Παπαπέτρου (στη Λευκωσία) με τη σύσταση της ΣΚΟΡΔΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ & ΣΙΑ που ήταν μια από τις πρώτες ομόρρυθμες εταιρείες δικηγόρων στην Κύπρο και η πρώτη με γραφεία σε δύο πόλεις της. Το 2008, δημιουργήθηκε η ΣΚΟΡΔΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε..

Έπειτα, ακολούθησαν οι συγχωνεύσεις με τα δικηγορικά γραφεία Αδάμος Κ. Αδαμίδης & Συνεργάτες και Μιχαηλίδης & Μιχαηλίδης καθώς και η δημιουργία της SPA Financial Services Ltd. Σήμερα ο Όμιλος απαριθμεί πέραν από 60 ειδικευμένους δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες και επιπλέον 40 άτομα διοικητικό προσωπικό, ενώ διατηρεί γραφεία στη Λευκωσία, Λεμεσό, Αθήνα, Βαλέτα και Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Διαβάστε επίσης: Chambersfield Economides Kranos: Πλοήγηση στο εξελισσόμενο νομικό τοπίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ